<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.

 • A moldovai rendőrség hétfőn egy rakétadarabokat talált, amely lezuhant Moldova északi részén, az ukrán határ közelében - idézte a rendőrséget a Prima Sursa állami információs portál.

 • Ukrajnában ma megint légi riadó szólt, mert 100 orosz rakéta kilövéséről szereztek tudomást. Zelenszkij szerint délen otthonokat romboltak le a rakéták, északon pedig az áramellátásban okoztak gondokat, és legalább két ember életét vesztette.

 • Putyin áthajtott az Oroszországot és a Krím félszigetet összekötő Kercsi hídon, miután októberben egy teherautó-bomba megrongálta. Az orosz elnök ma áthajtott a hídon, és beszélt a dolgozókkal és egy magas rangú kormányzati tisztviselővel.

Olekszandr Drabinko ukrán metropolita szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt. Fotó: MTI/AP
Olekszandr Drabinko ukrán metropolita szertartást vezet a Jézus Színeváltozása ortodox székesegyházban, Kijevben 2022. december 3-án, az orosz légi csapások okozta kijevi áramkimaradások egyike alatt. Fotó: MTI/AP

 • Titokzatos robbanások történtek hétfőn két, a frontvonaltól távol eső orosz légi támaszponton, ami felveti annak lehetőségét, hogy Kijev megtalálta a módját, hogy célba vegye az ukrajnai infrastruktúra elleni támadásokhoz használt orosz nagy hatótávolságú bombázókat. A hírek szerint három ember meghalt és hat megsebesült. 

 • A Kreml arra figyelmeztetett, hogy az orosz olaj új nyugati árplafonja destabilizálja a globális energiapiacokat, de azt állította, hogy ez nem befolyásolja Ukrajna invázióját. Dmitrij Peszkov szóvivő azt mondta, hogy Oroszország a G7-ek és szövetségesei lépésére most készíti a válaszát. 

 • Olaf Scholz figyelmeztette a nyugatot, hogy kerüljék el a világ blokkokra osztásával az új hidegháborút. A Foreign Affairs magazin ma megjelent véleménycikkében a német kancellár arra szólított fel, hogy tegyenek meg mindent az új partnerségek kiépítése érdekében. Kínát és Oroszországot emelte ki, mint két olyan országot, amelyek veszélyt jelentenek a többpólusú világra.

 • Kilenc embert öltek meg Ukrajna keleti részén, Luhanszkban – közölték oroszok által támogatott katonai tisztviselők. Ez azután történt, hogy Ukrajna ágyúzta Alcsevszk városát.

 • A kínai külügyminisztérium közölte, hogy folytatni fogja az energetikai együttműködést Oroszországgal, miután a G7, az EU és Ausztrália árplafont írt elő az orosz olajexportra. Kína, amely azt mondta, hogy a tisztelet és a kölcsönös előnyök alapján folytatja, idén növelte az orosz Urals olajkeverékek vásárlását.

 • Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az elmúlt hónapokban "jelentősen csökkent" az orosz taktikai harci repülőgépek által Ukrajna felett végrehajtott hirtelen csapatbevetések száma. A legfrissebb brit intelligens jelentés szerint az orosz repülőgépek ma már valószínűleg több tíz bevetést hajtanak végre naponta, míg 2022 márciusában napi 300-at is elérhettek.

 • Vlagyimir Putyin „jobban tájékozott” az ukrajnai haderő előtt álló nehézségekről – mondta az amerikai hírszerzés vezetője. A hétvégi védelmi fórumon felszólaló Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója jelezte, hogy az orosz elnök már nincs annyira elszigetelve az ukrajnai invázióból származó rossz hírektől.

 • Heves harcok folynak a donbászi Bakhmut kulcsvárosa körül, ahol az orosz erők hat hónapja küzdenek azért, hogy minimális előrelépést érjenek el. A közösségi médiában megjelent jelentések azt sugallják, hogy az ukrán erők előrehaladást értek el a Dnyipro folyó keleti partján, a közelmúltban felszabadult Herszon városával szembeni hadműveletekben, miután a múlt hónapban bejelentett kétéltű partraszállást a Kinburn-kösön. 

 • Az Egyesült Nemzetek Szervezetében egy tervezet kering egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely Oroszországot felelősségre vonná az ukrajnai agressziós bűncselekményekért. A jelek arra is utalnak, hogy a javaslattal szembeni amerikai ellenállás enyhülhet az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij lobbitevékenységével szemben. Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntető igazságszolgáltatásért felelős nagykövete a héten ezt mondta: "A nemzetközi büntetőbíróság már megkezdte az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálását, de nem indíthat eljárást a Kreml vezetése ellen a szélesebb körű agressziós bűncselekmény miatt, mivel Oroszország nem írta alá a vonatkozó statútumot".

 • Irán vezetése  "ördögi körbe" zárta magát a tüntetések és Oroszország felfegyverzése miatt – mondta az Egyesült Államok különmegbízottja. „Minél többet elnyom Irán, annál több szankció lesz; minél több a szankció, Irán annál inkább elszigeteltnek érzi magát” – mondta Rob Malley, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja egy római konferencián. Avril Haines amerikai hírszerzési főnök szerint aggasztó bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Oroszország elmélyíteni kívánja Iránnal a katonai együttműködést. (The Guardian)

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG