<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Erre a következtetésre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a legfrissebb elemzésében, amelyet a csütörtökön publikált inflációs jelentésében tett közzé. Ebben az MNB szakértői azt vizsgálták meg, hogy a korábbi tapasztalatok ismeretében milyen gazdasági hatásai lehetnek a koronavírus újabb, negyedik hullámának. 

A koronavírus negyedik hulláma már elkezdődött számos országban – állapítja meg a ma már nyilvánvaló tényt az MNB a legfrissebb inflációs jelentésében. Eszerint a nyári hónapok végére a fertőzőképesebb delta variáns terjedése miatt több országban is elkezdtek növekedni az új koronavírusos megbetegedések esetszámai. Izraelben például augusztus végére már a januári járványcsúcsot is túlszárnyalták a napi megbetegedések, de Nagy-Britanniában is jelentős volt az esetszám-növekedés. 

A napi megbetegedések száma és a korlátozások mértéke Izraelben (bal panel) és az Egyesült Királyságban (jobb panel)

Az emelkedő tendencia Magyarországon is megjelent a harmadik járványhullám nyár eleji lecsengését követően. Hazánkban egyelőre jóval a korábbi hullámok szintje alatt maradt a fertőzések száma, ami nagyságrendileg megfelel a tavalyi év azonos időszakának. 

Az MNB szakértőinek egyik fontos állítása, hogy a járvány negyedik hullámának karakterisztikája alapvetően eltérhet az eddigiektől. Bár a fertőzésszám több országban is megugrott, a halálozások száma egyelőre nem indult hasonló mértékű növekedésnek. Ez nem magyarázható önmagában a vírusfertőzés lefolyásának időbeliségével, hiszen az említett országokban már legalább egy hónapja tart az esetszámok emelkedése. 

A legnagyobb különbséget az eddigi hullámokkal szemben az oltások jelentik – mutatnak rá a jegybanki elemzés. A magas oltottsági szint hozzájárulhat ahhoz, hogy a fertőzések az eddigieknél kisebb arányban vezetnek halálos kimenetelhez. Az idő múlásával pedig a vírus és különböző változatainak viselkedéséről is egyre több információt derít ki az orvostudomány, ami a járványügyi intézkedések hatékonyságának javulását is elősegíthetik. 

Mindezek alapján az MNB stábja arra következtet, hogy a negyedik hullám nem szükségszerűen jár együtt a korábbiakhoz hasonló szigorú lezárásokkal. Az eddigi tapasztalatok alapján a mostani járványhullámhoz köthető esetszám-emelkedés nem vonja maga után a gazdasági korlátozások azonnali szigorítását: Izraelben a járványhelyzet június eleji felfutását a korábbiaknál kisebb mértékű szigorítások követték, majd augusztusban a megbetegedések további emelkedése mellett is lazítottak azokon (lásd az alábbi grafikon bal paneljét). Nagy-Britanniában az esetszámok növekedése csak lassítani tudta a gazdasági nyitás korábban megkezdett többlépcsős ütemét, visszafordítani nem (ahogy azt a jobb panel mutatja). 

A napi megbetegedések, napi halálozások száma és a korlátozások mértéke Magyarországon

A lezárások gazdasági hatása a jegybanki szakértők szerint egyre kevésbé markáns. Az első járványhullám idején bevezetett járványvédelmi intézkedések világszerte súlyosan visszavetették a gazdasági teljesítményt. Annak érdekében, hogy egy újabb jelentős visszaesést elkerüljenek, az egyes kormányok a második és a harmadik hullám idején fokozatosabban és célzottabban vezettek be korlátozó intézkedéseket. Ennek hatására a kormányzati szigorúság mértéke és a GDP-visszaesés közötti kapcsolat is gyengült az újabb járványhullámok során. 

Azért maradtak bizonytalanságok. A negyedik hullám várható gazdasági hatásai érdemi kockázatot jelentenek az előrejelzésre nézve – figyelmeztetnek az MNB-stáb tagjai. Eszerint az újabb járványhullám gazdasági hatásai nagyfokú bizonytalanság mellett számszerűsíthetők, hiszen a meglévő és új variánsok fertőzőképességében bármikor bekövetkezhet egy előre nem várt fordulat. A gazdasági korlátozások szigorúsága mellett a lakosság óvatossága is befolyásolja a gazdaságra ható következményeket. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanakkor egy súlyosabb lefolyású járványhullám is inkább a jövő évi gazdasági teljesítményt befolyásolná jelentősebben, az áthúzódó hatások révén – olvasható az MNB inflációs jelentésében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét felmérhetik a technikumok és a szakképző iskolák tanulói, mit tudnak a pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 14:29
November 3-án délig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a szervezők által rendezett mai sajtótájékoztatón. Eddig már több mint 1200-an regisztráltak, négy fős csapatokban a megmérettetésre, amely három fordulóból áll és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) vezető államtitkár.
Makro / Külgazdaság A mélyépítők örülnek, a magasépítők kicsit aggódnak  
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 11:30
Az építőpipari termelők kilátásai javultak az elmúlt hetekben, de egyes alágazatok nehezebb hónapokra számítanak.
Makro / Külgazdaság Hétszer többet költött Dobrev Klára Facebook-hirdetésekre, mint Márki-Zay Péter
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 11:24
Netnográfiai kutatás készítettek az előválasztással és a miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatban. A Ynsight Research kutatásából kiderült, az előválasztás második fordulóját elképesztő mértékű aktivitást generált az online térben.
Makro / Külgazdaság Most már tényleg nagy a baj: klinikákat zárnak le, maszkviselésre kérik az embereket a vírus miatt
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 09:16
A Semmelweis öt klinikáján vezetnek be látogatási tilalmat.
Makro / Külgazdaság Még hat évet tölthet a margitszigeti uszodában a Magyar Úszó Szövetség
Privátbankár.hu | 2021. október 21. 07:47
A 2027-es úszó vb szervezési feladatait látja el innen a szövetség. Egy füst alatt 10,6 milliárd forint átcsoportosításáról is döntött a kormány.
Makro / Külgazdaság Trump bejelentette, hogy új közösségi médiás oldalt indít
Litván Dániel | 2021. október 21. 07:25
Úgy látszik, az exelnök korábbi ígérgetései és fenyegetőzései után most tényleg megpróbálja felvenni a harcot a Twitter, a Facebook és a többiek ellen.
Makro / Külgazdaság Még könnyebbé tenné a bevándorlást az új német kormány
Wéber Balázs | 2021. október 21. 05:52
Az integrációra hajlandók tartózkodási engedélyhez jutásának megkönnyítése, a jelenleginél gyorsabb honosítás és családegyesítés, részvétel a Földközi-tengeri mentőakciókban: a Merkel-kormánynál is megengedőbb migrációs politikát folytatnának a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok, akik ma kezdik meg a hivatalos koalíciós tárgyalásokat. Németország lakosságának több mint negyede már migrációs hátterű. A német felfogás szerint, aki hajlandó beilleszkedni és tesz magáért, az maradhat.
Makro / Külgazdaság Jogi eljárást indítana az Európai Parlament az Európai Bizottság ellen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 19:07
David Sassoli, az Európai Parlament elnöke felkérte a testület jogi szolgálatát, hogy készítsenek elő jogi eljárást az Európai Bizottság ellen a jogállamisági feltételekről szóló rendelet alkalmazásának elmulasztása miatt - olvasható az elnök sajtóirodájának közleményében.
Makro / Külgazdaság Szervezett bűnözés és foglyul ejtett államok a Nyugat-Balkánon
Káncz Csaba | 2021. október 20. 18:36
Hogyan lehet elvárni a szervezett bűnözés elleni harcot azon kormányoktól, amelyek már régen összefonódtak velük? A térség hatóságai jó képet akarnak mutatni Nyugat felé, és letartóztatásokat hajtanak végre, de aztán politikai utasításra a bíróságok futni engedik a maffia embereit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közel 7 százalékos lesz az infláció novemberben?
Valkai Nikoletta | 2021. október 20. 16:31
2021-re 7 százalékos, 2022-re 5,5 százalékos magyar GDP-növekedéssel számolnak a Raiffeisen Bank elemzői. Miközben novemberben közel 7 százalékos éves pénzromlást várnak, a legoptimistább előrejelzés szerint is csak 2022 utolsó negyedévére hagyhatják abba a kamatemelést Matolcsy Györgyék.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos