4p
A német hírszerzés szerint hatalmi harc kezdődött a Kremlben, és arra lehet számítani, hogy az oligarchák megpróbálják megfékezni Vlagyimir Putyint – írta a Der Spiegel című német hetilap. Közben csecsen zsoldosok jelentek meg Kelet-Ukrajnában.

Az orosz elnök környezetében heves harc bontakozott ki a Nyugattal és Ukrajnával folytatott politika irányának befolyásolásáért a nagyhatalmi dicsőség visszanyeréséért küzdő "keményvonalasok" és gazdasági vezetők között – írta a Spiegel a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) helyzetértékelésére hivatkozva.

A lap szerint Gerhard Schindler, a BND elnöke a napokban a Bundestag külügyi bizottságát és a kancelláriát is arról tájékoztatta, hogy az eddig egységesnek látszó orosz kormányzatban repedések keletkeztek. Meglehet, hogy egyes oligarchák a gazdasági szankciók miatt a politikai érdekek fölé helyezik a gazdasági érdekeket, és rövidesen megpróbálják módosítani a Kreml irányvonalát.

A Kreml (Fotó: Wikimedia Commons)

A maláj utasszállító gép tragédiája új helyzetet eredményezett, amelyben az oligarchák kezdhetnek aggódni a Cipruson elhelyezett milliárdjaik vagy londoni villáik miatt, de azt is tudják, hogy nyugati szaktudás és termelő berendezések nélkül az orosz gazdaság hanyatlásra ítéltetett. Ezt egyelőre kevesen merik nyilvánosan kimondani. Köztük van Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök, aki egy nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy "másfél hónap alatt összeomlik a gazdaság, ha a teljes orosz pénzügyi szektort érintő szankciókat vezetnek be" – írta a Spiegel.

Az uniós országok a napokban elvi megállapodásra jutottak arról, hogy az eddiginél átfogóbb, egész gazdasági szektorokat – köztük a a pénzügyi szolgáltatások ágazatát és a hadiipart – érintő szankciós intézkedéseket hoznak Oroszországgal szemben az ukrajnai válság miatt, szombaton pedig 15 oroszra és ukránra, valamint 18 szervezetre terjesztették ki az ukrajnai válság miatt elrendelt korlátozásokat. Az egyéneket utazási tilalommal, folyószámláik befagyasztásával sújtják, míg a szervezeteknek zárolják külföldi betéteiket.

Az Európai Uniónak mindenekelőtt az oligarchákat kell megcéloznia büntetőintézkedésekkel, hiszen az orosz vezetés rájuk támaszkodva folytatja a politikáját - mondta a Spiegelnek Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a Bild am Sonntag című vasárnap lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy már az eddigi szankciók is súlyos gazdasági következményekhez vezettek. "A rubel értéke csökken, az államháztartási hiány emelkedik, a gazdaság teljesítménye romlik, és ezt Putyin is látja" – mondta Schäuble.

Hasonlóan vélekedett Frank-Walter Steinmeier is. A német külügyminiszter a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban vasárnap sugárzott interjúban rámutatott, hogy az EU eddig nem jutott el a büntetőintézkedések gazdasági jellegű szankciókat előirányzó harmadik szakaszához, de lépései így is "'kimondottan negatív" hatást fejtettek ki az orosz gazdaságra.

Hangsúlyozta, hogy továbbra is kettős stratégiát kell követni, vagyis egyensúlyba kell hozni a nyomásgyakorlást a tárgyalások iránti nyitottsággal, és nem szabad az ultimátumok politikáját követni, amely elvezetett az iraki háborúhoz, legutóbb pedig hozzájárult a líbiai válság elmélyüléséhez. (Az orosz és ukrán gazdaság romló helyzetéről itt tudósítottunk.)

Két zászlóaljnyi csecsen zsoldos érkezett az ukrán határhoz

Moszkva tovább növeli katonai jelenlétét az ukrán határnál, erről tanúskodik az, hogy két, csecsen zsoldosokból álló zászlóalj érkezett Rosztov-na-Donu oroszországi városba - jelentette ki vasárnap kijevi sajtótájékoztatóján Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője. A "terrorellenes műveletben" részt vevő erők jelenleg Horlivkánál heves harcokat vívnak a szeparatisták ellen. Hozzátette, hogy eddig nyolc katonai járművet és több mint húsz szakadár fegyverest sikerült semlegesíteniük. Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy pénteken lelepleztek a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében egy csoportot, akik az orosz titkosszolgálat megbízásából zsoldosokat verbuváltak a donyecki és a luhanszki szeparatisták oldalára. A banda tagjait tetten érték, miközben két helybelinek tettek ajánlatot.

A zsoldosokból összeállt csapatot a tervek szerint a fehérorosz határnál adták volna át az orosz titkosszolgálat embereinek, ahonnan utóbbiak egy Rosztov-na-Donuban lévő orosz kiképzőtáborba vitték volna őket. Az SZBU közzétette, hogy a beszervezetteknek havi 1500 dollár fizetés ígértek, valamint jutalmat minden lelőtt ukrán katonáért, megsemmisített katonai technikáért, valamint őrposztért.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG