<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az új kormányzatban a pakisztáni hadsereghez és titkosszolgálathoz közel álló Hakkani Hálózat terroristái kulcspozícióba kerültek. Ha továbbra is sarokba szorítva érzi magát, az indiai mélyállam elkezdheti támogatni „Pastunisztán” létrejöttét, amely egyszerre destabilizálná Afganisztánt és Pakisztánt. Káncz Csaba jegyzete.

A Talibán kedden megalakította kormányát – 3 héttel azután, hogy elfoglalta a fővárost, és 3 nappal azután, hogy a pakisztáni titkosszolgálat (ISI) vezetője látogatást tett Kabulban. Felépítését tekintve az afgán hatalom struktúrája hasonló az iránihoz. A Talibán legfőbb vallási vezetője – Hibatullah Akhundzada mullah – egyben az ország legfőbb ura, noha nem tagja a kormányzatnak.

Borzalmas névsor

Az új ügyvezető Talibán kormány nem engedett sorai közé más politikai alakulatot, sem a gyengébb nem képviselőjét, ellenben hemzsegnek közöttük az ENSZ szankciós listáján fellelhető és a kubai Guantanamó bázison korábban fogvatartott terroristák. A 33 tagú kormányban csak 3 nem-pástu nemzetiségűt találunk: 1 üzbéget és 2 tádzsikot.

A miniszterelnök az a Mohammad Hasszán Akhund mullah lett, aki 20 éve utasítást adott a 6. századi, hegyoldalba vájt, csodálatos Buddha szobrok felrobbantására. A megbízott belügyminiszter az az FBI által körözött Serajuddin Haqqani, akinek az apja 2008-ban felrobbantotta a kabuli indiai nagykövetségét, 58 ember életét kioltva.  Közegészségügyi és/vagy népjóléti tárca egyszerűen nincsen a kormányban.

Egy tálib katona az amerikai kivonulást ünneplő meneten az afganisztáni Kandaharban  2021. szeptember elsején. EPAEgy tálib katona az amerikai kivonulást ünneplő meneten az afganisztáni Kandaharban 2021. szeptember elsején. EPA

Pakisztán keze

Perifériára került a Talibán azon szárnya, amely Katarban az elmúlt években tárgyalt a nemzetközi közösséggel.  Domináns lett viszont a pakisztáni hadsereghez és titkosszolgálathoz (ISI) közel álló Hakkani Hálózat terroristái. A kabinet 3 tagja korábban a Guantanamói börtön lakója volt, köztük a hírszerzés megbízott igazgatója, Abdul Haq Wasiq is.

Az ISI először segített a Talibán létrejöttében, aztán menedéket adott számukra pakisztáni területen  – amikor 2001-ben kikerültek a hatalomból –, és végül az elmúlt két évtizedben támogatta katonai térnyerésüket Afganisztánban.   

Kétélű kard lehet

Az új Talibán kormány tehát stratégiai győzelem Pakisztán számára. De ha Iszlámábád nem kezeli megfelelően az új geopolitikai felállást és az iszlamista militáns proxi kormányt, akkor az keményen visszacsaphat és destabilizálhatja a pakisztáni belpolitikát. Az egy dolog, hogy a pakisztáni mélyállam hatalomra segítette a Talibánt – de az egy teljesen másik, hogy ez a szedett-vedett, tanulatlan társaság hogyan lesz képes az ország vezetésére.

Az amerikai csapatok kivonulásakor az Al-Kaida kijelentette, hogy folytatni kell a globális dzsihádot az iszlám földek felszabadítására. A nyilatkozat megemlítette a részben Indiához tartozó Kasmírt, de az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet és a Kínához tartozó Hszingcsiangot nem. Márpedig, ha afgán területről a pakisztáni mélyállam irányítása alatt levő terrorcsoportok támadást intéznek az indiai fennhatóság alatt lévő Kasmírban, akkor az a két nukleáris államot a háború szélére sodorja.

Ez egyben azt is jelentheti, hogy Pakisztán már szilárdan a Peking-Moszkva tengely részének tekinti magát. A Kreml természetesen rendkívül örülne, ha az új felállásban a közép-ázsiai államok Afganisztánon keresztül kijutnának Pakisztán kikötőihez.

Az indiai frusztráció

India önmagát érzi az utóbbi hónap legnagyobb vesztesének. Az elmúlt két évtizedben 3 milliárd dollárt fektetett be Afganisztánban és jelenleg még működő nagykövetsége sincsen Kabulban. 2015-ben adták át az afgán parlament új épületét Narendra Modi indiai miniszterelnök jelenlétében, amelyet 90 millió dolláros indiai támogatásból építettek.

India olyannyira kihagyva érzi most magát, hogy Modi augusztus 24-én Putyin elnököt hívta fel telefonon, hogy segítségét kérje az elszigeteltség feloldására, de áttörést nem ért el a Kreml uránál. Több, mint figyelemreméltó, hogy egy napra rá Putyin a pakisztáni miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetést, amely során megegyeztek az afgán fejlemények koordinálásában.

De ha továbbra is sarokba szorítva érzi magát, akkor az indiai mélyállam elkezdheti támogatni „Pastunisztán” létrejöttét, amely egyszerre destabilizálná Afganisztánt és Pakisztánt. Ez nem az első eset lenne, hogy Pakisztán egy része leválik: 1971-ben Pakisztán keleti része távozott, létrehozva Bangladest. Valóban, az elmúlt napokban már 2 pakisztáni katonát megöltek szélsőségesek az afgán határon.

Az indiai vereség felerősítette a belső kritikákat Új-Delhi geopolitikai stratégiájáról. Egy szakértő szerint India mindent az USA-szövetségre tett föl a QUAD tagjaként és ezzel elvesztette a lehetőségét, hogy az eurázsiai földrész szövetségében labdába rúgjon.

Kína, Oroszország, Irán, Törökország és Pakisztán eközben egyre szorosabbra zárja gazdasági és stratégiai partnerségét a régióban

– érvel Bim Bhurtel, egy nepáli agytröszt vezetője. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság És jött egy tengeralattjáró: ki robbantotta fel az Északi Áramlatot?
Wéber Balázs | 2022. szeptember 29. 05:27
Akár egy James Bond film forgatókönyve is lehetne: búvárok robbanóanyaggal a tengerfenékre ereszkednek, és felrobbantanak egy gigantikus gázvezetékpárt. Minden jel szerint így vagy hasonló módon, például tengeralattjáróval rombolták szét ismeretlenek hétfőn a két Északi Áramlatot, amelyek négy vezetékje közül három örökre használhatatlan maradhat. De ki áll a támadás mögött?
Makro / Külgazdaság Oroszország összehívná az ENSZ Biztonsági Tanácsát – a Gazprom is megvizsgálná az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 20:25
Orosz-ukrán háború, 219. nap - esti hírösszefoglalónkban összeszedtük a szerda legfontosabb eseményeit. 
Makro / Külgazdaság Magyarország egyik szomszédja is hazahívná állampolgárait Oroszországból
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 19:19
A román kormány nem ismeri el a szakadár „népszavazásokat”, és figyelmeztette az orosz területen tartózkodó románokat.
Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG