Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Dorosz Dávid, Budapest klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese szerint a párizsi klímaegyezmény gyakorlatilag halott. Az igazi problémát a végtelenül igazságtalan, neoliberális kapitalizmus modellje jelenti. Káncz Csaba interjúja.
Dorosz Dávid, a klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes az új összetételű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a Városháza dísztermében 2019. november 5-én. MTI/Balogh Zoltán

Az Ön frissen megjelent könyve szerint a jelenlegi globalizált, kapitalista világmodell mind környezeti, mind társadalmi szempontból aláásta saját fejlődésének alapjait. Könyvének alcíme egy vészjósló kérdés: „Hogyan kerüljük el a globális összeomlást?” Ön milyen tanácsokat ad, hogyan kerülhető el civilizációnk szakadékba zuhanása?

Valóban történelmi időket élünk: világunkat 5 nagy, egymással is összefüggő válság (népességnövekedés, klímakatasztrófa, társadalmi egyenlőtlenségek, negyedik ipari forradalom, geopolitikai átrendeződés) kezdi elnyelni. Ezek alól Magyarország sem vonhatja ki magát. Miközben hazánk az EU-ban az egyik leginkább klímakatasztrófának kitett ország, a negyedik ipari forradalom átalakulásai már rövid távon is nálunk veszik el a legtöbb munkahelyet a fejlett országok közül.

Azt gondolom, hogy a valódi válaszok egy erős, zöld, progresszív programban rejlenek, amelyek mind környezeti, mind társadalmi szempontból fenntarthatóbbá teszik világunkat. Az időnk viszont, hogy cselekedjünk nagyon kevés, ezért is adtam könyvemnek az Idő szorításában címet.

200 ország képviselői ma zárják vitájukat a négy évvel ezelőtti párizsi klímaegyezmény eredményeiről az ENSZ madridi konferenciáján. Nos, egy friss ENSZ jelentés szerint a klímahelyzet azóta csak romlott. Márpedig a melegedés tervezett 1,5 Celsius-fok alatt tartásához szükség lenne radikális életmódváltásra és innovatív technológiákba való beruházásra a gazdaság és az élet minden területén. Ön látja-e az átütő politikai szándékot a világban ehhez a paradigma-váltáshoz?

Nincs talán ennél elkeserítőbb dolog ma világon, mint a kéztördeléssel vegyes semmittevés, ami a károsanyag-kibocsátás kapcsán zajlik. Ma ott tartunk, hogy a párizsi klímaegyezmény gyakorlatilag halott – a 1,5 fokos célról lényegében lecsúsztunk, és a 2,0 fokos cél is már kezd a science-fiction kategóriájába tartozni. Egyik nagy kibocsátó ország sem halad a párizsi egyezményben lefektetett csökkenéshez szükséges úton.

Egy hónapja a Fővárosi Közgyűlés megszavazta, hogy Budapesten kihirdessék a klímavészhelyzetet - amelyet sokan csak kamu PR-akciónak tartanak. Mit üzen a kritikusoknak?

Ez egyszerre egy szimbolikus lépés és gyakorlati kezdete annak az új zöld szemléletnek, ahol Budapesten minden fontosabb ügyet csak klímaszempontok érvényesítése mellett lehet mostantól előrevinni. Különös cinikus ezt a vádat olyanoktól hallani, akik szerint a klímaválság „csak egy fiatalos divat” és megvétózzák az EU közös karbonsemlegességi célkitűzéseit.

A G20-ak államadóssága 2009 óta 72 százalékkal növekedett, miközben a gazdasági teljesítmény csupán 31 százalékkal. A valóságtól elszakakadt és a jövőt elzálogosító monetáris politika Ön szerint mennyiben járul hozzá a globális környezeti válsághoz?

Az igazi problémát a végtelenül igazságtalan, neoliberális kapitalizmus modellje jelenti, ahol még a 2008-as válság óta eltelt években is a globális elitek vagyona és jövedelme növekedett, miközben a modern társadalmaink alapját jelentő középosztályok egyre jobban lecsúsznak. A generációm tagjai közül egyre többeknek csak álom a tisztes fizetés vagy egy megfizethető albérlet.

Mindez eredménye annak a szándékos politikai projektnek, aminek fő lépései az 1980-as évek óta az államok meggyengítése, adóbevételeik csökkentése és így végső soron eladósításuk voltak. Egy valóban progresszív és a nagyvállalatokat, valamint a szennyező tevékenységet folytatókat rendesen adóztató adórendszerrel nem lennének ilyen deficitesek az államháztartások.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság "Mindenkinél más-más ideig tart a fertőzés utáni védettség" - interjú a MOK infektológusával
Kormos Olga | 2021. január 21. 05:48
Másodszor is elkapta a koronavírust Eperjes Károly színművész, amely ezúttal jóval súlyosabb tüneteket okozott nála, mint az első alkalommal. Arról kérdeztük Dr. Csilek András infektológust, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) BAZ Megyei Területi Szervezetének elnökét, lehet-e tendencia az újrafertőződés és milyen védettséget ad az első fertőzés? De eloszlat pár tévhitet, s számba vesszük a legkiemelkedőbb újrafertőződéseket is. 
Makro / Külgazdaság Új POTUS és egy óriási Biblia - érdekességek Joe Biden elnökségének első pillanatairól
Kollár Dóra | 2021. január 20. 20:34
Nagy nap a mai, hiszen hivatalosan is új elnöke van az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Miről beszélt beiktatásán Joe Biden?
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 18:52
Központi szerepet kapott az Egyesült Államok 46. elnökeként hivatalba lépett Joe Biden első elnöki beszédében a pandémia elleni küzdelem, az egység és az összetartása.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is gratulált Joe Biden-nek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 18:24
Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este.
Makro / Külgazdaság Letette hivatali esküjét Joe Biden
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 20. 18:10
Letette hivatali esküjét Joe Biden, az Egyesült Államok 46. elnöke szerdán Washingtonban.
Makro / Külgazdaság Lőporos hordón ül Biden – nehéz évek várnak Amerikára
Wéber Balázs | 2021. január 20. 16:46
Az új elnök egyesíteni szeretné a kettészakadt országot, de már az komoly eredmény lenne, ha nem robbanna fel alatta a lőporos hordó.
Makro / Külgazdaság Ikonikus melegdallal mondott búcsút Donald Trumpnak a CNN élő adása
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 15:37
Egy vállaltan „a másságot” jelképező dallal, a meleghimnusznak is tartott YMCA című nótával búcsúztatta a CNN élő tudósítása Donald Trumpot, amint a távozó elnök helikoptere elhagyta a Fehér Ház előtti füves területet.
Makro / Külgazdaság Biden elnök első 10 napja – adósság az égbe, dollár a gödörbe
Káncz Csaba | 2021. január 20. 13:36
Roosevelt elnök 1934-ben de facto 70 százalékkal leértékelte a dollárt az aranyhoz képest – Biden nagyszabású stratégiája hasonlóképpen már rövid távon komoly dollár-értékvesztéssel járhat. Az új elnöknek gyorsan kell lépnie a társadalom pacifikálása érdekében, mert a republikánus szavazók körében óriási a feszültség. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Török Zoltán: jövőre lőhet ki a magyar gazdaság
Király Béla | 2021. január 20. 13:16
Az idei évre is dinamikus növekedést várnak a magyar gazdaságtól a Raiffeisen Bank elemzői, de a nagy ugrás 2022-ben jöhet, amikor 6 százalékos lehet a bővülés. Ugyanakkor a munkaerőpiacon már 2021-ben látványos javulás lehet, és év végére akár rekordot érhet el a foglalkoztatás szintje.
Makro / Külgazdaság Trump búcsúzóul: "a mozgalom, amelyet elindítottunk, csak a kezdet"
MTI | 2021. január 20. 08:19
Az USA leköszönő elnöke egyébként békésebb hangnemet ütött meg a beszédben. Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államok gazdaságilag minden más országnál jobban teljesített a koronavírus-járvány idején.
Friss
hírlevél