4p
Hollande elnök harcias lépései és bombázásai főként a francia publikumnak szólnak. Az európai menekültválságról szóló vita súlypontja áthelyeződött a nemzetbiztonságra és az EU külső határainak védelmére. Az orosz elnök visszakerült a világpolitika színpadára, ráadásul komolyabb együttműködés kezdődhet a CIA-val a terrorelhárítás területén. Az IS vezetésében kaukázusi csecsenek is vannak – de hány közülük valójában Moszkva embere?

A párizsi terrortámadások után – és három héttel a francia regionális választások előtt – a népszerűtlen francia elnök egy sor új biztonsági intézkedést jelentett be. Egyben formálisan arra kérte az EU többi tagországát, hogy segítsék az Iszlám Állam (IS) dzsihadista szervezet elleni harcát, és nyújtsanak katonai támogatást a terrorizmus ellen küzdő francia erőknek. Jelképesen pedig 2019-ig felfüggesztette a korábbi tervet a katonaság létszámának megkurtítására.

Hollande erőteljes politikai és retorikai fellépése, valamint az IS szíriai fővárosának francia bombázása azonban inkább tekinthető egy üzenetnek a hazai választók felé, mint hatékony válaszcsapásnak a párizsi támadásokért. Az IS sokkal inkább egy diffúz szervezet, mint egy jól körülhatárolható államalakulat, így nem világos, hogy kinek üzen hadat Párizs. Mindazonáltal a felháborodásra építve Hollande tovább növeli az elnöki hatalmat és már a francia alkotmány megváltoztatásának szükségességét hangsúlyozza.

Eltolódó politikai centrum

De Hollande-nak belpolitikailag nincsen más esélye, mint követni a francia politikai centrum jobbratolódását, hogy Sarkozy és Marine Le Pen növekvő támadásait kivédje. Komoly politikai pofon érik számára a december 13-i regionális választásokon. Ráadásul a jelenlegi felmérések szerint Le Pen megnyeri a 2017 április-májusi elnökválasztás első fordulóját és aztán elveszti azt a második fordulóban egy mérsékelt jobboldali jelölttel szemben.

A párizsi támadások a kontinensünkön az európai menekültválságról szóló vita súlypontját áthelyezték a nemzetbiztonságra és az EU külső határainak védelmére. A lengyel, a magyar és a török politikai vezetés pedig a jelek szerint jól jöhet ki az európai közhangulat kurzusának megváltozásából. Világosan érzékelhető ez a német politikai spektrum mozgásában is, ahol az euró- és bevándorlóellenes AfD párt már harmadik erőnek jött föl és egyre nő a nyomás a kormányzó koalíción a határvédelem bevezetésére. A német sajtó vezető publicistái mindenesetre nem veszik fel a kesztyűt és idegenkednek attól, hogy a francia választ ’háborúnak’ nevezzék.

CIA-FSZB, két jó barát

Az orosz elnök elemében van ezekben a napokban, hiszen újra visszakerült a világpolitika színpadára. A párizsi támadások győzelmet jelentenek Putyin számára, mert a Nyugat fókusza lekerült Asszad eltávolításáról és ráfókuszálódott IS elleni küzdelemre. Ehhez társul, hogy a szír hadsereg a Hezbollah szárazföldi- és az oroszok légi-támogatásával komolyan előretörtek az elmúlt napokban Aleppo, Dara’a, Damaszkusz, Homsz és Lattakia körzeteiben.

Ráadásul John Brennan a CIA vezetője egy hét eleji előadásában az orosz társszervekkel való szorosabb együttműködés szükségességét hangsúlyozta, különös tekintettel a terrorelhárításra. Brennan elmondta, hogy az elmúlt három évben világszerte több helyen destabilizálódott a helyzet, mint bármikor a Szovjetunió összeomlása óta. Kiemelte, hogy az Orosz Föderáció területén mintegy 20 millió muszlim él és többen közülük sérelemmel viseltetnek Moszkva irányába a több évtizedes elnyomás, illetve háború következményeként. Hozzátette, hogy több mint 2000 csecsen és dagesztáni csatlakozott az IS-hez, sőt az IS vezetésében csecseneket is találhatunk.

Mindenesetre azt azért érdekes lenni megtudni, hogy hány csecsen dolgozik önként az IS-nek és hány harcost dobtak át és építettek be a moszkvai biztonsági szervek a dzsihadistákhoz? Ők utóbbiak most ebben a kiélezett konfliktusban az oroszok jolly-jokerei az ellenség sorai között. De ez már egy másik történet.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG