1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben az afrikai gazdasági környezet egyre barátságosabb, továbbra is komoly kockázatot jelent a kiszámíthatatlan politikai rendszer. Számos terület van azonban, ahol a külföldi tőke megtalálhatja a helyét a fekete kontinensen - ez pedig segíthet Afrikának abban, hogy megtalálja a kivezető utat az ásványi anyagokon alapuló, szegénységgel és éhezéssel tarkított világból.
Ndubuisi Ekekwe, az Afrikai Technológiai Intézet egyik alapítója a Harvard Business Review-ban az Afrikában rejlő üzleti lehetőségekről írt.

Angola 2011 novemberében ajánlott pénzügyi segítséget az államadósság-válsággal küzdő volt gyarmattartójának, Portugáliának. A The Economist nemrég "reményteli kontinensnek" nevezte Afrikát, miután éveken keresztül épp a reménytelen jelző ragadt a földrész nevéhez. Több mint egymillió kínai él az afrikai falvakban és városokban; egyre több világmárka veti meg a lábát, és egyre erősebb a középosztály. A fiatal afrikaiakban túlteng a vállalkozó szellem, a legtöbb országban egyre inkább vállakozásbarát a gazdasági környezet, miközben a korrupció fokozatosan visszaszorul.

Mindazonáltal Afrika sincs leválasztva a világgazdaságról, kereskedelmi partnerei közül többen küzdenek nehézségekkel, ami veszélyezteti a fenntartható fejlődést. A kontinens továbbra is az ásványalapú gazdaság teljesítményétől függ, ami komolyabb kereskedelmi sokk veszélyével fenyeget. A fellendülő gazdaságról szóló statisztikai adatok nem feledtetik a sztrájkokat, a felkeléseket és más tiltakozó akciókat, amelyek a továbbra is meglévő gazdasági egyenlőtlenség egyenes következményei. Emellett Afrika összetett, számos részre tagolódó, multikulturális világ: ami működik Nigériában, nem biztos, hogy Kenyában is megfelel majd.

Ennek ellenére a - durván egymilliárd fős - afrikai piacok vonzó befektetési terepet jelenthetnek a külföldi tőkének. A következő években a kontinensnek nagyjából 50 milliárd dollárnyi beáramló tőkére lenne szüksége, hogy teljesíteni tudják a kitűzött fejlődési célokat; emellett szüksége lesz a nemzetközi közösség támogatására is a szegénység, a betegségek és az éhezés elleni küzdelemben is.

Az afrikai gazdaságok bővülnek, az elmúlt évtizedben milliók kerültek a középosztályba. Az afrikaiak iPadeket és Porschéket is vásárolnak, vállalataik világszerte megvetik lábukat. Ndubuisi Ekekwe szerint a legígéretesebb területek a befektetések számára az alábbiak lehetnek:

Energiaipar: miközben számos fajta energiaforrás (például nap, olaj, víz, gáz) áll rendelkezésre a világban, a legtöbb afrikai számára továbbra sem biztosított a megbízható energiaellátás. A kihívást a költséghatékony, hosszú távon megtérülő projektek indítása jelenti a kiszámíthatatlan politikai közegben - egyszerűen túl kockázatos ebbe a szektorba pénzt fektetni.

Ásványi anyagok: ahogy a világgazdaság talpra áll, a kereslet növekedésével az afrikai ásványi anyagok (mint a nyersolaj és az arany) továbbra is fontos szerepet tölt be a globális gazdaságban. A kitermelésbe és feldolgozásba történő befektetés a jövőben is jövedelmező lehet.

Mezőgazdaság: Afrika népe jó minőségű, művelhető földön éhezik. A kontinens importál, miközben maga is képes megtermelni elegendő élelmiszert a lakosság ellátására. A probléma a tartósítási eljárások hiányában rejlik, ami miatt rengeteg élelmiszer kerül szemétre a rekordszintű betakarítások után. Az élelmiszertermelés, -feldolgozás és -tartósítás továbbra is jövedelmező iparágak lesznek.

Technológia: Afrika eddig nem vonzotta a kutatás-fejlesztési központokat, a hi-tech üzemeket. A következő években a különböző helyi piacok között differenciáló vállalatok erős versenyelőnyre tehetnek szert - ez alól Afrika sem kivétel.

A szerző szerint 4 dolog hajtja majd az afrikai gazdaságot ebben az évtizedben.

Afrikai diaszpórák: A nemzetközi hálózatokban világszínvonalú készségeket elsajátító diaszpórák állnak a fenntartható afrikai fejlődés élére. Ahogy a világgazdaság talpra áll a recesszióból, úgy növekszik majd befolyásuk.

Oktatás: az oktatás gyenge láncszem a kontinens fejlődésében. Az alacsony megtérülés miatt nem érkezik komolyabb külföldi befektetés a szektorba, de néhány afrikai kormány keményen dolgozik ennek megváltoztatásán.

Belkereskedelem: a gyarmati időkből megmaradt kereskedelmi útvonalak jelentősége csökken, ahogy az országok egyre gazdagabbak lesznek, és döntéseiket kizárólag piaci szempontok alapján hozzák meg. Például Kamerun Franciaország helyett Dél-Afrikát is választhatja bizonyos élelmiszeripari ügyletekben.

Infrastruktúra: bár a regionális gazdasági együttműködések nem vezettek monetáris unió létrejöttéhez, Afrika előnyt kovácsolhat a különféle gazdaságok integrációjából, és sokat tanulhat az eurózóna válságából, amikor felállítja saját közösvaluta-programjának stratégiáját. A létrejövő szabadkereskedelmi területek egyebek mellett az infrastruktúra korszerűsítésében is nagy szerepet játszhatnak.

A legnagyobb rizikófaktor az afrikai gazdasággal kapcsolatban a politikai rendszer - az új kormányok felmondják az előzőek által megkötött bányászati és bérleti szerződéseket. A kontinens komoly problémákba ütközhet, ha nem készül fel a nyersanyagok után elkövetkező világra. Afrikának a tudásalapú gazdaság felé kell elmozdulnia; az új iparágak alulfinanszírozottak maradnak, rendkívül ritka a jól teljesítő induló vállalkozás.

Afrika nyitott az üzletre, a jövő globális vezetőinek meg kell érteniük a kontinensben rejlő lehetőségeket és kockázatokat is. Afrika a dollármilliárdos profit lehetőségét is magában hordozza, de ami még fontosabb, hogy egy erős és fenntartható Afrika lehet a globális vezetők következő generációjának legjelentősebb hagyatéka - írja Ndubuisi Ekekwe.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG