4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat taposták vagy elgázolták - jelentette a Reuters hírügynökség. Legkevesebb 112-en meghaltak és több mint 280-an megsebesültek a gázai város melletti incidensben – közölték palesztin egészségügyi tisztviselők. A civilek áldozatainak száma hetek óta most volt a legnagyobb. A palesztin egészségügyi hatóságok szerint a gázai orvosok arról számoltak be, hogy nem tudnak megbirkózni a súlyos sérültek áradatával. A háború közel öt hónapja során a halálos áldozatok száma meghaladta a 30 ezret.

A segélyek az életet jelenthetik ma Gázában. Fotó: EPA/Mohammed Saber
A segélyek az életet jelenthetik ma Gázában. Fotó: EPA/Mohammed Saber

A Hamász szerint az incidens veszélyeztetheti a tűzszünet elérését és az általa fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását célzó katari tárgyalásokat. Arra a kérdésre, hogy a friss tragédia bonyolítani fogja-e a tárgyalásokat, Joe Biden amerikai elnök röviden így válaszolt: „Tudom, hogy így lesz".

„Visszafogott válaszlépés”

Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a teherautókat az elmúlt négy éjszaka magánvállalkozók üzemeltették egy segélyakció részeként. Egy izraeli tisztviselő szerint két baleset is történt, egymástól több száz méterre egymástól. Az elsőben több tucatnyian haltak vagy megsérültek meg, amikor megpróbálták a segélycsomagokat a teherautókról leszedni, és eközben eltaposták vagy elgázolták őket. Hozzátette, hogy volt egy második eset, később is, amikor a teherautók elindultak. A tömegből néhányan odamentek a katonákhoz, akik fenyegetve érezték magukat, és ezért tüzet nyitottak, és a „visszafogott válaszlépésben" megöltek néhány személyt.

Egy későbbi eligazításon az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt is elmondta, hogy több tucatnyi személyt gázoltak halálra vagy sebesítettek meg a teherautóknál a segélycsomagokért vívott harcban. Elmondása szerint a teherautókat kísérő tankok ezt követően figyelmeztető lövéseket adtak le, hogy feloszlassák a tömeget. Azonban visszahúzódtak, amikor az események kezdtek kicsúszni a kezükből. „Az IDF nem támadta meg a segélykonvojt" - állította.

„Az izraeli hadsereg humanitárius műveletet végzett, hogy biztosítsa a humanitárius folyosót, és lehetővé tegye, hogy a segélyszállítmány elérje a kijelölt elosztási pontot."

Az izraeli miniszterelnöknek, Netanjahunak mennyire kell afggódnia a fejlemények miatt? Fotó: MTI/AP/Az izraeli kormány sajtóirodája/Avi Ohayon
Az izraeli miniszterelnöknek, Netanjahunak mennyire kell afggódnia a fejlemények miatt? Fotó: MTI/AP/Az izraeli kormány sajtóirodája/Avi Ohayon

A Hamasz vérfürdőt lát

A Hamász közleményt adott ki, amelyben visszautasította az izraeli beszámolókat.

A Hamász szerint az egészségügyi minisztérium „tagadhatatlan” bizonyítékokat mutatott be a „civileket ért direkt tűzről, beleértve a gyilkos szándékú célzott fejlövéseket, továbbá olyan tanúk vallomásait ídézte, akik megerősítették, hogy közvetlen lövéssel célozták meg őket anélkül, hogy ők a megszálló hadsereget fenyegették volna”.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szerint az eset „borzalmas mészárlás" volt Izrael részéről.

A politikusok további információkat kérnek

Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma közölte, hogy sürgősen információkat kér az incidensről, csakúgy, mint a francia külügyminisztérium. A Fehér Ház tájékoztatása szerint Biden megvitatta Egyiptom és Katar vezetőivel a „tragikus és riasztó incidenst", valamint az izraeli túszok szabadon bocsátásának és a hathetes tűzszünet biztosításának lehetőségeit. A francia külügyminisztérium szóvivője, Christophe Lemoine pedig aláhúzta, hogy a nemzetközi jog szerint Izrael felelős a polgári lakosságnak juttatott segélyek védelméért.

A Pentagon aggodalmának adott hangot, de nem volt hajlandó senkit sem hibáztatni. „Ezek emberek, akik próbálnak élelemhez jutni” - mondta Patrick Ryder, a légierő vezérőrnagya, a Pentagon szóvivője egy sajtótájékoztatón. „Mindannyian megdöbbentünk a látványtól, és azt kérdezzük: Mi történt itt?”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG