4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nyersanyagárak esése és a hivalkodó nemzetközi sportrendezvények megrendezése - stadionépítési lázzal karöltve - hazavágta a brazil költségvetést, egy óriási korrupciós botrány pedig aláásta a pártok és a politikai intézmények hitelét. Washington nem látna szívesen egy pénzügyi és politikai válságba süllyedő Brazíliát, a múlt évszázad szoros katonai kapcsolatai aktivizálódnának rendkívüli esetben.
Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnököt ábrázoló maszkot visel egy támogatója a Munkáspárt Sao Pauló-i nagygyűlésén (Fotó: MTI/AP/Nelson Antoine)

A 2008 szeptemberi amerikai pénzügyi megrendülés után a szakértők Brazíliát, Kínát, Oroszországot, Törökországot és Dél-Afrikát dicsérték az egekbe, mint a globális növekedés potenciális motorjait. Nos, ezekben a hetekben pont ezen országok devizái roskadoznak, vagy állnak egyenesen a szakadék szélén. Brazília a világ ötödik legnépesebb országa és gazdasága a nyolcadik legnagyobb, de devizája történelmi mélyponton szédeleg a dollárral szemben.

Száz stadiont, ezeret!

Az októberi elnökválasztás körül nagyobb a bizonytalanság, mint 30 éve bármikor. A legfrissebb felmérések szerint a piacpárti jelöltek hátul kullognak, míg a populista Munkáspárt (PT) messze vezeti a mezőnyt. A PT ellenzi mindazon változtatásokat a munkaerőpiacon és a nyugdíjrendszerben, amelyek pedig nélkülözhetetlen lennének az ország pénzügyeinek helyreigazításához.

Az elmúlt pár évben a nyersanyagárak esése és a hivalkodó nemzetközi sportrendezvények megrendezése - stadionépítési lázzal karöltve! - hazavágta a brazil költségvetést, egy óriási korrupciós botrány pedig aláásta a pártok és a politikai intézmények hitelét. Ahogyan napjainkban a világon általában, úgy egész Latin-Amerikára is jellemző a tradicionális politikai osztály (establishment) elleni lázadás. A politikai pártok az egész térségben a legelutasítottabb intézmények között szerepelnek. A Vanderbilt Egyetem felmérése szerint a mexikói polgároknak csupán 13,8 százaléka bízik a politikai pártokban, míg Brazíliában ez csupán 9 százalék! Ilyen regionális közállapotoknak is köszönhető, hogy az a volt brazil elnök, egyben a PT alapítója - Luiz Inácio Lula da Silva -, aki jelenleg korrupció miatt 12 éves börtönbüntetését tölti, indul az októberi elnökválasztáson és a legfrissebb felmérések szerint azt meg is nyerné!

Jön föl újra a katonaság árnya

Ki kell emelni még a választók 17 százalékának támogatását bíró radikális jobboldali volt katonatisztet, Jair Bolsonarot is. Sokan „brazil Donald Trumpként” emlegetik, programjában a halálbüntetés visszaállítása, a fegyverviselés joga és a bevándorlás visszaszorítása szerepel.  A katonaságnak újra egyre nagyobb a befolyása a brazil politikára: Rio de Janeiro rendfenntartási feladatait már átvették és a vezető tábornokok alig leplezett figyelmeztetéseket intéznek a korrupt civil kormányzat felé.

Káncz Csaba

Ebben a feszült politikai helyzetben találkozott James Mattis amerikai védelmi miniszter múlt hétfőn brazil kollégájával. Mattis a négy Latin-Amerikai országot felölelő útján figyelmeztetett a növekvő kínai „agresszióra” és szorosabb parancsnoki együttműködésért lobbizott Washington és Latin-Amerika között. A Pentagon vezetője Brazíliában javaslatot tett az Alcantara műhold-kilövő állomás közös használatára, amely csupán két fokkal fekszik az Egyenlítő mellett, kitünő helyszínt nyújtva a kilövésekre.

Washington nyilvánvalóan nem látna szívesen egy pénzügyi és politikai válságba süllyedő Brazíliát, Venezuela elég elrettentő példát nyújt. A múlt évszázad katonai kapcsolatai minden bizonnyal aktivizálódnának egy rendkívüli esetben. Brazília egy puccsot követően 1964-től 21 teljes éven keresztül katonai irányítás alatt állt, amely a hidegháború évei alatt az Egyesült Államok támogatását is élvezte. A katonai rezsim uralma alatt mintegy 500 politikai fogoly halt meg, vagy tűnt el nyomtalanul, ezreket pedig válogatott kínzásoknak tették ki a Kondor Művelet keretében kiképzett vallatók.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
Makro / Külgazdaság Most London mutatott fityiszt a Karmelitának
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:42
Egy hellyel hátrébb került Magyarország lapunk szerda reggel kiadott európai inflációs rangsorában, miután a britek is nyilvánosságra hozták a maguk rátáját.
Makro / Külgazdaság Ennek láttán aligha emeli meg a kalapját Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 08:16
A magyarok több mint háromnegyede előnyösnek tartja az EU-tagságot.
Makro / Külgazdaság Lecsapja Magyar Péter az Orbán Viktor által feladott magas labdát?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 05:43
Az éves infláció márciusban tovább csökkent, ám az előző havinál mindössze 0,1 százalékponttal alacsonyabb érték nem indokolja Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kommentárját. Hiszen még így is több európai ország fogyasztóiár-indexe lett alacsonyabb, mint ahányé magasabb. Hogy pontosan hol is áll Magyarország e rangsorban, valamint a jegybanki alapkamatok és a reálkamatok összevetésében, az kiderül lapunk legfrissebb Privátbanki Európai Inflációs Körképéből.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG