5p
Egyre rémisztőbbé válik a helyzet Hongkongban, ahol immáron hónapok óta szinte folyamatosan tüntetések vannak. Egy erősen megkérdőjelezhető törvényjavaslat, egy botokkal és egyéb fegyverekkel támadó verőember-banda, és több millió tüntető – ezek voltak az elmúlt időszak legjelentősebb eseményei a térségben.
EPA/JEROME FAVRE

Hongkong mindig is különleges státuszt élvezett Kína életében, a mindenkori irányadó mottó ebben az ügyben hagyományosan az „egy ország, két rendszer” volt. Ugyan a terület hivatalosan Kína része, Hongkong egy kínai-brit egyezménynek köszönhetően erősen autonóm, saját kormányzója és törvénykezése is van – legalábbis egy bizonyos szintig. Ennek a különválasztásnak egyébként jó példája az is, hogy a volt brit gyarmatnak saját olimpiai csapata van.

Miért lángoltak fel az indulatok?

2018 elején a 19 éves hongkongi Chan Tongkai meggyilkolta barátnőjét Tajvanban, majd hazautazott. Ugyan a rendőrségen beismerte a gyilkosság elkövetését, a hongkongi hatóságok ennek ellenére sem tudják kiadni Tajvannak, mivel a két ország közt érvényben lévő kiadatási szerződés nem vonatkozik minden szökevényre – ennek megoldására dobta be idén februárban a hongkongi kormány azt a javaslatot, amely lefedné a jogi kiskapukat, és minden olyan országgal kiadatási egyezményt kötne, amellyel korábban nem volt.

Ezzel látszólag nem is lenne semmi gond, csakhogy a hongkongi ellenzék szerint erősen megkérdőjelezhető az, hogy miért akarja (az egyébként a kínai kormánnyal kifejezetten jó viszonyt ápoló), jelenleg hatalmon lévő párt ebbe az egyezménybe belevenni Kínát is. A törvényjavaslat ellenzői szerint a hongkongi függetlenséget sokszor gyanakodva figyelő kínai kormány a kiadatási egyezményt arra használná fel, hogy leszámoljon a kommunista rendszer azon kritizálóival, akik Hongkongba menekültek. Azaz nemcsak erőszakos bűnelkövetőket, hanem adott esetben politikai menekülteket is kiadhatnának. Az ellenzék egyébként Chan kiadatása mellett van szintén, viszont az ő javaslatuk szerint:

  • az egyezményt csak Tajvannal kellene megkötni
  • a bűnöző kiadatása után hatályon kívül kéne helyezni, és csak akkor életbe léptetni, hogyha erre alapos indok van

Tüntetések sora

Az első tüntetést a javaslat miatt március 31-én tartották, ezen rendőrségi vélemények szerint 5, szervezői szerint 12 ezer ember vett részt, az ezt követő békés tiltakozás viszont már sokkal nagyobbá vált, több mint tízszer annyian gyűltek össze, mint a legelső alkalommal. A júniusi tüntetések egyikén a szervezők szerint egy ponton már több mint egymillióan gyűltek össsze, és végül a július elsejei, Hongkong 22. független évének megünneplésére rendezett több százezres tüntetés után a kormányzó, Carrie Lam felfüggesztette a törvény végrehajtását, ugyanakkor azt kiemelte, hogy nem szándékozik visszavonni. A tüntetésekről korábban videót is készítettünk a Privátbankár.hu-n:

Július 21-én ismételten több százezrek tüntettek a hongkongi utcákon, a rendőrök és a tüntetők közt összecsapások voltak, a rendőrség könnygázt is bevetetett. Az indulatok már ekkor pattanásig feszültek, ám néhány órával a menet vége után fehér ruhába öltözött, bambuszbotokkal és egyéb verőeszközökkel támadó férfiak kezdték járni az utcákat, és Yuen Long egyik vasútállomásán látszólag válogatás nélkül verni kezdték az utasokat a vonatokban és a peronon. Erről videók is készültek, ezek megtekintését az erre érzékeny olvasóinknak nem ajánljuk:

Az eddigi információk szerint úgy tűnik, hogy a fehérbe öltözött férfiak a triád (a tradicionális maffia) tagjai voltak, és állítólag kifejezetten a fekete ruhába öltözött járókelőket támadták, mivel a kiadatási egyezmény és a kormány ellen tüntetők is jellemzően ezt a színt viselték. A rendőrség egyébként nem volt jelen a támadáskor, az állomáson tartózkodó emberek egymást segítve menekültek ki, később a legnagyobb ellenzéki párt meg is vádolta a hatóságokat azzal, hogy életeket sodortak veszélybe, „mivel a triád tagjainak elfogása helyett inkább könnygázt lődöztek a tüntetőkre néhány megállóval arrébb.” Eddig összesen 11 embert vettek őrizetbe a támadásokkal kapcsolatban, azt a hatóságok is elismerték, hogy köztük több olyan személy is van, aki kapcsolatban áll a triáddal.

Mi lesz most?

Ezt egyelőre talán senki sem tudja – egy biztos, a támadások és a tüntetéshullám nyomán Kína már utalt arra, hogy amennyiben a hongkongi kormány felkéri erre, akkor készen áll akár a hadserege bevonásával leverni a tüntetést. Az ellenzéki tüntetők szombatra bejelentett, triádellenes demonstrációját a rendőrség betiltotta, ám a szervezők azt ígérik, hogy ennek ellenére is az utcán lesznek majd, így szinte biztosak az újabb összecsapások.

Kerestük a hongkongi magyarok helyzetével és a kiutazás veszélyességével kapcsolatban a Hongkongi Magyar Főkonzulátust és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ám cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG