4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miért tartanak ott nemzetek, hogy frusztráltságból zárnák be a határaikat? Japán sorsára jut-e Kína és miért nem mer kamatot emelni a Fed? - alapkezelők beszélgettek.

Vezető hazai alapkezelőkkel tartott kedden kerekasztal-beszélgetést a Budapesti Corvinus Egyetem Rajk László Szakkollégiuma, arról, hogy mi foglalkoztatja manapság igazán a szakembereket. Átfogó makrogazdasági kép rajzolódott ki és néhány, eddig kevéssé érintett tényező is szóba került, amelyek azonban alakítják a világ gazdasági és társadalmi jövőjét. A beszélgetésen részt vett Duronelly Péter az Aegon Alapkezelőtől, Móricz Dániel a Concorde Alapkezelőtől és Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő munkatársa. A félig nyilvános beszélgetésre a Chatham House szabály volt érvényben, így egy felsorolásban szedjük össze az elhangzott fontosabb érveket, de nem nevesítjük a megszólalót.

Az alacsony kamatkörnyezet veszélyei

  • A monetáris politika jelenlegi iránya nem jó, nem sikerült felpörgetni a gazdaságot
  • Fordított reakciót vált ki a lakosságból: nem a fogyasztás felé tereli őket, hanem a még szorgosabb megtakarítás irányába
  • Rengeteg új jelenséget, elemet nem kalkuláltak be a jegybankok, amikor elindultak a kamatvágással
  • Már ott tartunk, hogy éppen akár a kamatemelés indíthatná be a fogyasztást

Alapjaiban változik a világ

  • A jegybanki félrenyúlásokon túl fundamentális változások is zajlanak: a technológia átalakítja a munkához való viszonyunkat
  • A kiábrándult munkásosztály számára marad a radikalizálódás, a szélsőségek felé fordulás: a politikán keresztül küzd a választó a technológiai fejlődés ellen (Trump, Brexit)
  • A termelés nő, de nem kell több bért fizetni. Nem nő a munkás életszínvonala, nem tud többet költeni, nincs infláció, feszültség viszont annál több.

Bezáródó határok

  • Amit a detroiti munkás nem rak össze Amerikában, azt megcsinálja olcsóbban a kínai munkás
  • De az Egyesült Államok elnökét nem a kínai munkás választja, hanem az elégedetlen amerikai
  • A problémát a bezárkózás, a szabad munkaerőáramlás és kiszervezés leállítása orvosolja
  • Ez még mindig egy nagyon rossz forgatókönyv, de messze nem a legrosszabb, amit el lehet képzelni
  • Akkor lesz még nagy probléma, ha az emberre sem lesz szükség (önvezető autók) és még nagyobb lesz a tőkekoncentráció a nagyvállalatoknál

Mi a helyzet Kínában?

  • Ugyanaz, mint Japánban volt 30 évvel ez előtt, csak szegényebbek.
  • Jön a zombi bankrendszer, megáll a gazdasági növekedés, amelyhez hozzászoktak
  • Ha nem megy a növekedés erőből, emberrel, akkor fenntartják hitellel
  • Komoly belső feszültség van, ami könnyen vezethet nacionalizmushoz és katonai beavatkozásokhoz. A legrosszabb esetben valamilyen fegyveres konfliktus tör ki a térségben
  • Sok hitelt és gyorsan helyeztek ki, ráadásul rossz projektekre. Az állam kimenti majd ezeket, megnő az államadósság, a jüan pedig leértékelődik. Kína így egy az egyben fog hasonlítani egy nyugati államhoz gazdaságilag
  • Kérdés, hogy a kínai állam ezt a leértékelődést és államadósságot hogy fogja kezelni?

Emel-e kamatot a Fed?

  • A választások után elkerülhetetlen a kamatemelés, aztán ezt folytatni kell jövőre, ám nem mindegy, hogyan alakulnak a világ dolgai.
  • A Fed nem mer kamatot emelni a tőkepiaci hatások miatt: nagyon megnőttek az eszközárak, az emelés utáni beszakadás viszont kihatna a reálgazdaságra.
  • Minden területen jót tenne az emelés. A fogyasztás és a beruházási kedv is nőne, egyedül a tőkepiacok buknának.

Mi lesz itthon?

  • A munkaerőhiányt egyik megoldása egy komoly és folyamatos béremelés lenne
  • Ez beindulni látszik. A béremeléssel és a fogyasztás növelésével 2018-ban már számíthatunk inflációra, de elmarad a jelentős nyomás
  • A Magyar Nemzeti Bank távol tartja magát a kamatemeléstől, ameddig csak lehet

A hallgatók kérdései

  • Mi lesz a növekvő államadósságok sorsa? Nagyobb nominális növekedést kell elérni és erodálni az adósságot, kérdés, hogy lehetséges-e? Minden elképzelhető, lehet a japán út terjed el: a jegybank szépen lassan "eltörli az adósságot", azaz készpénzre váltja.
  • Bedőlhet ettől a jelenlegi pénzügyi rendszer? Ha japánok tényleg eltörlik a teljes adósságot, leértékelődik a jen és összeomlik az ázsiai kereskedés. A többi jegybank ugyanezt a leértékelést akarja majd kiharcolni.
  • A pénz értékét ugyanakkor meghatározza az is, hogy abból fizetik az adót, így nem valószínű, hogy ezt a rendszert megtámadják. Más kérdés, hogy milyen társadalmi és geopolitikai változásokat szülne egy ilyen helyzet.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
    Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
    Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
    Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
    Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
    A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
    Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
    A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
    Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
    Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
    A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
    Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
    Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
    Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
    A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
    Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
    Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
    A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
    Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
    Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
    Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
    Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
    Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
    Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG