4p

Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.

Tovább növelte Washington és Peking közötti feszültséget az a tény, hogy az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény elfogadását követő órákban rögtön le is tartóztattak csaknem 400 tüntetőt. Emellett a brit külügyminiszter is a hongkongi autonómiával szembeni nyílt erőszakként jellemezte a törvényt, amely megsérti a megállapodást Londonnal, és amellyel kapcsolatban mind az EU, mind a G7 már a válaszlépés mikéntjét fontolgatja. Valóban, a törvény lehetővé teszi, hogy – különösen válsághelyzetben – Peking széleskörű felügyeletet gyakoroljon. A szakadár törekvések-, a felforgatótevékenység-, és a terrorizmus gyanúsítottjai menetrendszerűen a kínai bíróságok elé kerülnének, amelyeket a kommunista párt ellenőriz.

Lecsapnak a szakemberekre

Nem véletlen, hogy az ellenzéki Demosisto párt azonnal felbomlott a törvény elfogadásának hírére, és többen külföldről folytatják politikai ellenállásukat. Döntésüket azzal indokolták, hogy nehezen tudnák folytatni tevékenységüket, de hozzátették, hogy tagjaik a jövőben is a demokráciapárti mozgalom frontvonalában harcolnak majd. „Többé már nem légből kapott, hogy az ember az életéért és a biztonságáért aggódjon, ha Hongkongban részt vesz a demokratikus ellenállásban” – fogalmazott a párt egyik alapítója, Joshua Wong.

Carrie Lam hongkongi kormányzó (k) a városállam Kínához való visszacsatolásának 23. évfordulóján tartott ünnepségen Hongkongban, 2020. július 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)
Carrie Lam hongkongi kormányzó (k) a városállam Kínához való visszacsatolásának 23. évfordulóján tartott ünnepségen Hongkongban, 2020. július 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

A korábbi gyarmattartó, az Egyesült Királyság, azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag, kulturálisan pedig félig-meddig akár angolnak is tekinthető hongkongiakra. Dominic Raab brit külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy az 1997 előtt született, közel 3 millió hongkongi számára könnyített letelepedési jogot biztosítanának, amely „megnyitja az utat az állampolgárság felé.”

Tajpej a maga részéről bejelentette, hogy megnyitott egy új irodát („Taiwan-Hong Kong Office for Exchanges and Services”), amely segíti a városállam lakóit a Tajvanra költözéssel, munkahely felkutatással, tanulmányokkal és befektetésekkel kapcsolatban. A tajvani elnökasszony már egy hónapja megígért minden „szükséges segítséget” azon hongkongiak számára, akik a növekvő elnyomás elől menekülni kényszerülnek. Caj Jing-ven a múlt év végén kijelentette: meggyőződése, hogy a szigetországban sem működne az „egy állam két rendszer” modell. „A demokrácia és az önkényuralom nem működhet egyszerre egy országban.”

Tokió és Washington is lép

Közben a japán kormányzó párt felső köreiben egyre inkább úgy gondolják, hogy globális pénzügyi központtá fejleszthetnék a szigetországot, ha sok menekülő hongkongi pénzügyi szakembert oda tudnának csábítani. A parlament már tegnap megkezdte a vitáját annak az előterjesztésnek, amely Tokiót még csábítóbbá tenné a Hongkongot elhagyó személyek és cégek számára. Japán le van maradva a versenytársakhoz képest, eddig az egész világból csak 13 ezer magas szintű szakembernek adott ki erre szabott különleges vízumot.

Washington is pillanatok alatt lépett. Egy kétpárti szenátusi bizottság kedden azt javasolta, hogy az üldözésnek kitett hongkongiak gyorsított eljárással megkaphassák a menekült státuszt az USA-ban. A törvényjavaslat a legutóbbi amerikai törvénykezési nyomásgyakorlásnak tekinthető Kína irányába. Az elmúlt hónapokban a kongresszus már elfogadott olyan javaslatokat, amelyek szankciók alá helyezték a hongkongi autonómiát aláásó és az ujgur kisebbség elnyomásában együttműködő kínai hivatalnokokat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG