BUX
36 695.04
+0.91%
+332.00
OTP
11 040.00
+1.10%
+120.00
MOL
1 811.00
+0.89%
+16.00
RICHTER
7 175.00
+1.41%
+100.00
MTELEKOM
385.00
+0.00%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 2. 11:30

Az USA, az Egyesült Királyság, Japán és Tajvan azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag hongkongiakra. Japán egyenesen globális pénzügyi központtá szeretné magát fejleszteni a Hongkongból menekülő cégekkel és szakemberekkel. Káncz Csaba jegyzete.

Tovább növelte Washington és Peking közötti feszültséget az a tény, hogy az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény elfogadását követő órákban rögtön le is tartóztattak csaknem 400 tüntetőt. Emellett a brit külügyminiszter is a hongkongi autonómiával szembeni nyílt erőszakként jellemezte a törvényt, amely megsérti a megállapodást Londonnal, és amellyel kapcsolatban mind az EU, mind a G7 már a válaszlépés mikéntjét fontolgatja. Valóban, a törvény lehetővé teszi, hogy – különösen válsághelyzetben – Peking széleskörű felügyeletet gyakoroljon. A szakadár törekvések-, a felforgatótevékenység-, és a terrorizmus gyanúsítottjai menetrendszerűen a kínai bíróságok elé kerülnének, amelyeket a kommunista párt ellenőriz.

Lecsapnak a szakemberekre

Nem véletlen, hogy az ellenzéki Demosisto párt azonnal felbomlott a törvény elfogadásának hírére, és többen külföldről folytatják politikai ellenállásukat. Döntésüket azzal indokolták, hogy nehezen tudnák folytatni tevékenységüket, de hozzátették, hogy tagjaik a jövőben is a demokráciapárti mozgalom frontvonalában harcolnak majd. „Többé már nem légből kapott, hogy az ember az életéért és a biztonságáért aggódjon, ha Hongkongban részt vesz a demokratikus ellenállásban” – fogalmazott a párt egyik alapítója, Joshua Wong.

Carrie Lam hongkongi kormányzó (k) a városállam Kínához való visszacsatolásának 23. évfordulóján tartott ünnepségen Hongkongban, 2020. július 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre) Carrie Lam hongkongi kormányzó (k) a városállam Kínához való visszacsatolásának 23. évfordulóján tartott ünnepségen Hongkongban, 2020. július 1-jén. (Fotó: MTI/EPA/Jerome Favre)

A korábbi gyarmattartó, az Egyesült Királyság, azonnal lecsapott a jól képzett, gazdag, kulturálisan pedig félig-meddig akár angolnak is tekinthető hongkongiakra. Dominic Raab brit külügyminiszter tegnap bejelentette, hogy az 1997 előtt született, közel 3 millió hongkongi számára könnyített letelepedési jogot biztosítanának, amely „megnyitja az utat az állampolgárság felé.”

Tajpej a maga részéről bejelentette, hogy megnyitott egy új irodát („Taiwan-Hong Kong Office for Exchanges and Services”), amely segíti a városállam lakóit a Tajvanra költözéssel, munkahely felkutatással, tanulmányokkal és befektetésekkel kapcsolatban. A tajvani elnökasszony már egy hónapja megígért minden „szükséges segítséget” azon hongkongiak számára, akik a növekvő elnyomás elől menekülni kényszerülnek. Caj Jing-ven a múlt év végén kijelentette: meggyőződése, hogy a szigetországban sem működne az „egy állam két rendszer” modell. „A demokrácia és az önkényuralom nem működhet egyszerre egy országban.”

Tokió és Washington is lép

Közben a japán kormányzó párt felső köreiben egyre inkább úgy gondolják, hogy globális pénzügyi központtá fejleszthetnék a szigetországot, ha sok menekülő hongkongi pénzügyi szakembert oda tudnának csábítani. A parlament már tegnap megkezdte a vitáját annak az előterjesztésnek, amely Tokiót még csábítóbbá tenné a Hongkongot elhagyó személyek és cégek számára. Japán le van maradva a versenytársakhoz képest, eddig az egész világból csak 13 ezer magas szintű szakembernek adott ki erre szabott különleges vízumot.

Washington is pillanatok alatt lépett. Egy kétpárti szenátusi bizottság kedden azt javasolta, hogy az üldözésnek kitett hongkongiak gyorsított eljárással megkaphassák a menekült státuszt az USA-ban. A törvényjavaslat a legutóbbi amerikai törvénykezési nyomásgyakorlásnak tekinthető Kína irányába. Az elmúlt hónapokban a kongresszus már elfogadott olyan javaslatokat, amelyek szankciók alá helyezték a hongkongi autonómiát aláásó és az ujgur kisebbség elnyomásában együttműködő kínai hivatalnokokat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Rengeteg pénzzel hitelezik az államot a nyugdíjasok idén
Székely Sarolta | 2020. augusztus 12. 16:30
Az idei alacsony nyugdíjemelés miatt rengeteg pénzt buknak átmenetileg a nyugdíjasok. A friss adatok alapján gyakorlatilag biztosra vehető, hogy novemberben érkezik a nyugdíjkiegészítés.
Makro / Külgazdaság Amerikai segítséggel védjük meg a légterünket
MTI | 2020. augusztus 12. 15:55
Egymilliárd dolláros üzletet kötött a Magyar Honvédség.
Makro / Külgazdaság Koronavírus Amerikában: még csak most jöhet a katasztrófa
Káncz Csaba | 2020. augusztus 12. 15:15
Számos jel szerint az amerikai koronavírusteszt-adatok manipuláltak - mind számukat, mind feldolgozási gyorsaságukat tekintve. A vezető járványügyi szakember szerint amint kinyitnak az iskolák és elkezdődik a fűtési szezon, bekövetkezhet az igazi katasztrófa. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Júniusra se szedte össze magát a korona-tépázta magyar ipar
MTI | 2020. augusztus 12. 10:20
7,8 százalékkal csökkent az ipari termelés a hatodik hónapban.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypont: padlót fogott a brit gazdaság a vírusválság miatt
Wéber Balázs | 2020. augusztus 12. 09:56
Tizenegy év után ismét recesszióba süllyedt az Egyesült Királyság gazdasága a koronavírus ellenes korlátozások negatív hatása miatt.
Makro / Külgazdaság Újra 100 fölött az új koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 12. 06:57
Az elmúlt 24 órában 139 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak Ausztriában a legfrissebb, keddi jelentés szerint.
Makro / Külgazdaság Megvan a demokrata alelnökjelölt - Kamala Harris történelmet írhat
MTI | 2020. augusztus 12. 06:37
Kamala Harris kaliforniai szenátor lesz Joe Biden, a demokraták elnökjelöltjének alelnökjelöltje - sosem indult még színesbőrű nő ezen a poszton.
Makro / Külgazdaság Milliárdosok hobbiját is közpénz-milliókkal támogatja az Orbán-kormány
Vég Márton | 2020. augusztus 12. 06:04
Néhány millió forint vissza nem térítendő állami támogatás nem csak a szerényebb lehetőséggel bíró kisvállalkozóknak jön jól, hanem az ország leggazdagabb emberei is előszerettel költik inkább a közpénzt, ha megtehetik. A kormány pedig ad is nekik a közösből.
Makro / Külgazdaság Amerikai jobbegyenes - lebuktatott kínai ügynök, hazaküldött újságírók
Káncz Csaba | 2020. augusztus 11. 20:04
Újabb, Kínának dolgozó ügynök kerül rács mögé az USA-ban, aki fedősztoriként hamis konzultáns céget alapított. A napokban 40, az USA-ban dolgozó kínai újságíró pakolja a bőröndjeit. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdok mennek kormánykommunikációra a Gazdaságvédelmi Alapból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 11. 18:44
A korábbi százmilliárdos nagyságrendhez képest most aprópénz az, amit egy kormányhatározattal átcsoportosít a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból.
hírlevél