4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

...csak senki sem olvasta el a pdf-eket, amikbe leírták. A Világbank jelentése szerint az általuk elkészített tanulmányok harmadát a kutya sem nyitja meg.

Tanulmányairól készített tanulmányt a Világbank. Az intézet azt vizsgálta, melyek voltak a legolvasottabb dokumentumai és mennyiben járultak hozzá a világ fejlődéséhez. Az egyértelműen látszik, hogy senki sem szeret hosszú közgazdasági esszéket olvasni.

Miről ír a Világbank?

A kutatásból kiderül, hogy az intézet egyébként igen tetemes összeget áldoz évente a jelentések, kutatások és elemzések publikálására; a költségvetésük mintegy negyede csak a tudásbázis gyarapítására megy el. A Világbank szerint ezek a publikációk elősegítik a fejlődő nemzetek gazdasági növekedését: az országokon átívelő kutatások segítik a globális pénzügyi folyamatok megértését, így további eszközök kidolgozásával sikeresen lehet csökkenteni a régiók közti szakadékokat. Fontos továbbá, hogy ez a tudásanyag egy hálózatból érhető el, nem töredezett. Ez kritikus pont lehet az óriásintézeteknek, hogy azonnal szerezhessenek be pontos információkat.

A Világbank mérése szerint sokkal gyakrabban forgatják a szektorokon átívelő, bonyolultabb kutatásaikat, amelyek kifejezetten népszerűek a közepes GDP-vel rendelkező országok között és nagyobb hatással vannak az ottani közvéleményre.

Kit érdekel?

A Világbank felmérése igen egyszerű feltételezésből indul ki: küldetésük szerint azért publikálják az elkészített tanulmányokat, hogy "tájékoztassák a közvéleményt és hassanak a fejlesztő közösségekre", mivel a szervezet szerint van igény az átfogó tudásra. Arra voltak kíváncsiak, hogy kik olvassák, hányszor töltik le, idézik és használják a dokumentumokat.

Az elmúlt öt évben az intézet átlagosan 322 ilyen technikai, zsargonnal megpakolt esszét adott ki, amelyek csaknem fele megfelel a küldetéstudatuknak, tehát elméletileg az emberiség hasznára van.

Az elemzés viszont azt mutatja, hogy nagyon nem érdekel minket, hogy mi segítené elő a fejlődést: az összes tanulmány 31 százalékát ugyanis senki, egyetlen felhasználó sem töltötte le. Ez azt jelenti, hogy a szerzőkön, maximum két szerkesztőn, peer review-n és a közeli illedelmes rokonságon kívül egy betűről sem tud senki a világon. További sokkoló információ, hogy csak a tanulmányok 13 százaléka érte el az egyébként igen szerény 250 letöltés közeli számot.

Cuki cicák kellenek ide is?

A The Washington Post szerzője felveti a tudományos közösségek régi nagy problémáját is, miszerint a cikkek címadásánál kötelező leíró jelleg riasztó az egyszeri halandók számára, így pedig nagyon nehéz rávenni őket az egyébként bizonyára hasznos információkkal szolgáló papír elolvasására. És valóban, mi sem ülnénk neki lefekvés előtt a "Változó megújuló energiák integrálása a villamosenergia-ipari rendszerműveletekbe" című tételnek szívesen.

Persze, ahogy a TWP szerzője is megjegyzi, az ilyen szervezeteknek nem szabad átvenniük az újságírásban annyira kedvelt "5 Kiscica, Akik Olyan Cukiságot Műveltek, Hogy Azt Te Sem Fogod Elhinni" típusú címadást, viszont érdemes lenne valamelyest lazítani a kereteken, ha valóban nyilvánosságra van szükség.

A másik nagy probléma a formátum maga: bátran mondhatjuk, hogy a netes tartalommegosztás rákfenéje a PDF: egy megbonthatatlan rendszer az egész, aminek nincs helye a megosztáson, kiemelésen és feldolgozáson alapuló webes kultúrába. A PDF maga az a gát, ami miatt ezek a dokumentumok nem terjedhetnek el, kivéve akkor, ha a média felkapja őket és ízekre szedi a megfelelő eszközökkel, izzadtságos munka által.

Ironikus - jegyzi meg a Wall Street Journal szerzője, Christopher Ingraham - hogy a PDF-ek használhatatlanságáról szóló tanulmányt PDF-ben rakta fel a Világbank.

Minden esetre, aki úgy érzi, hogy ez az állapot nem maradhat így, annak javasoljuk ezt a linket, amelyen keresztül beleolvashat az összes tanulmányba és javíthatja a Világbank átlagát. Ki tudja? Lehet valaki rátalál a világ összes problémáját megoldó igazságra az egyikben.

Vagy ha ez nem olyan csábító, akkor itt ez a videó, amit tuti végignéz:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG