1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kína nemzeti ünnepén érdemes összegezni, hogy hova jutott ez a kontinensnyi ország 1949 óta és miként barátkozott össze a kapitalista piacfelfogás a kommunista ideológiával.

Kínában október elseje a Népköztársaság kikiáltásának napja. Minden évben október első hete, az „Aranyhét”, állami ünnepnek számít, amikor is megemlékeznek a KKP győzelméről és a Kínai Népköztársaság első vezetőjéről, Mao Ce-tungról. 100 milliók kelnek ilyenkor útra, hogy vidéki rokonokat látogassanak és találkozzanak a családtagokkal. Az Aranyhét előtt már gyakorlatilag lehetetlen jegyet szerezni a vonatokra és távolsági buszokra, hasonlóképpen a Holdújév időszakához. Érdekes, hogy bár Mao már több mint 35 éve halott, nagyon megosztja a kínaiakat, egy részük csendesen megveti, de a többség még mindig je-jének, vagyis az ország nagyapjának nevezi.

Rövid történelemóra

Galéria
Milyenek a hétköznapok a szuperhatalommá lett Kínában? Kattintson!

1949. október 1-jén hosszú és kimerítő harcok után a Mao irányította Kínai Kommunista Párt  alakulatai megsemmisítő csapást mérnek a Csang Kaj-sek vezette Kuomintang polgári erőire. Az utóvéd harcok 1950-ben Hainan szigetén zajlanak, majd Csang Kaj-sek és követői Tajvan szigetére menekülnek, ahol kikiáltják a Kínai Köztársaságot. A Kína és Tajvan közötti ellentét a mai napig él, sokan nem hajlandók elfogadni a Peking erőltette „egy Kína elvet” és Tajvant külön országként kezelik.

Mao Ce-tung az októberi államalapítás után földreformba kezdett, majd kolhozokba tömörítette a parasztságot, amely ma is meghatározója a kínai gazdaságnak, hiszen az 1.3 milliárd kínai közül 900 milliónak a föld nyújt megélhetést. Tulajdonképpen Mao azzal verte agyon a vidéki Kínát, hogy a „Nagy ugrás” néven meghirdetett erőszakos iparosítással mindent a voluntarista iparpolitikának és a nagyvárosoknak rendelt alá.  Közben  még jobban összebarátkoztak Moszkvával és ugyan 1950-ben aláírták a kínai-szovjet örökbarátsági szerződést, de az nem tartott sokáig, mert a kínai-szovjet kapcsolatok Sztálin halála után megromlottak. Mao állandóan bírálta Hruscsovot és az új szovjet vezetést, egészen addig, amíg határvillongások nem törtek ki a két kommunista óriás között.

Az ellenségem ellensége a legjobb barátom

Végül a 70-es években egyfajta harmadikutas, vagy különutas politikaként Kína rendezte kapcsolatait az USA-val, sőt még Richard Nixon is elutazott Pekingbe. Persze a lényeg a nemzetközi status quo fenntartása volt, nehogy Moszkva és Peking megint összepacsizzon és baloldali ideológiai túlsúly jelenjen meg a nemzetközi porondon. Közben azért a belső feszültségek nőttek Kínában is, hiszen a rosszul elsült Nagy ugrás nyomán milliók éheztek a hatvanas években. Mao helyzete megingott a párton belül, de a Nagy kormányos nem adta meg magát. A fiatalokat felheccelve, egyfajta központi szelepeként működtetve, kulturális forradalmat hirdetett, amellyel sikerült pártbéli riválisaitól is megszabadulnia. A dolog azonban kissé túlnőtt magán, amikor is a kispolgári csökevények és a vallás ópiumának letörésére begerjedt ifjúkommunista hordák elsősorban az értelmiségiek megrendszabályozásában vélték kiélni pusztító, tudatlan, kisebbrendűségi hajlamaikat, nem beszélve az általuk öncélúan felégetett nagyszámú történelmi helyről, tárgyról. Az őrületnek 1976-ban Mao halála vetett véget.

Kínai utcarészlet - a szuperhatalom egyik arca

 

És begyújtják a kínai gazdaság rakétáit

A Mao halálát követő rövid utódlási harcból a szecsuáni Teng Hsziao-ping került ki nyertesen, aki rögtön látta, hogy irányváltás kell, különben Kína megreked a harmadik világ szintjén. A halálakor, 1997-ben a Népszabadságban megjelent Dunai Péter írása, amelyben kiválóan foglalja össze Teng elképzeléseit:  „Reformjának négy célja volt: a mezőgazdaság, a hadsereg, a tudomány és a technológia fejlesztések, valamint az ipar modernizálása. Noha a konkrét reformintézkedéseket rendre nem ő és nem országos szinten, hanem tartományi, városi vezetők kezdeményezték, a kedvező tapasztalatokat jelentő reformokat felkarolta. Az agráriumban a népi kommunák helyett a termelést ösztönző családi gazdálkodásokat alakítottak ki, a könnyűiparra és az exportra alapozták a gazdaság fejlesztését, az ipartelepítésben viszonylagos autonómiát adva a tartományoknak. Teng idején fejlesztette tökélyre Kína azt az ötvenes évek végétől Japánban már alkalmazott gazdaságpolitikai elvet, hogy a Nyugat pénzén, a külkereskedelmi többlet felhajtásával – sok, olcsón előállított termék exportja és csak a legszükségesebbek importja – pörgetheti fel a gazdaságot."

De mit csinált Teng a kínai gazdasággal?

Alapjaiban szakított a szovjet tervgazdálkodással és áttért a szocialista piacgazdaságra, tehát a kapitalista piaci viszonyokat kezdte belekeverni a szocialista mindennapokba. 1978-ban agrárreformot hirdetett, a vergődő, haszontalan kolhozok helyett bevonta a parasztságot a termelésbe. Azonnal több mint 30 százalékkal megemelte a terményfelvásárlási árakat, megjelent a tartós földbérlet, egyre nagyobb területeket lehetett az államtól bérbe venni. És lám-lám 1985-re a megtermelt mezőgazdasági termékek mennyisége éppen a duplája volt az 1978-asnak. Egyre többen gazdagodtak meg vidéken, megindult az életszínvonal emelkedése. Hamarosan az agrárreformon meggazdagodott parasztság egy része már a falusi ipar újjáélesztésében látott befektetési lehetőséget. A nagyon olcsó munkaerőre alapozva rengeteg textilipari üzem létesült. Azóta a vidéki ipar már a könnyűipar minden ágában jelen van, az ország ipari termelésének 25 százalékát adja.

Csúcsforgalom

 

A kínai termelés egy nagy részét továbbra is az állami vállalatok adják, ahol nemhogy fejlődésről, de inkább hanyatlásról lehet beszélni. Az állami vállalatok nagy többsége nem alkalmazkodott a piaci versenyhez, túl sok embert alkalmaz és kevéssé hatékony, pazarló. Nem beszélve, hogy gyakorta a korrupció melegágya. Privatizálni kellene, ám erre a kínai vezetés régen és most sem érzett nagy késztetést, ugyanakkor a rossz minőségű üzemekbe a külföldiek sem szívesen vásárolnak bele.

Hol is tart Kína?

A Reform és nyitás politikájának eredményeként a kínai gazdaság hihetetlen sebességgel kezdett fejlődni és egészen a 2008-as válságig, sőt 2010-ig kétszámjegyű GDP növekedést produkált, amely a végtelenségig nem tartható fönn, amint azt kifejti a Kínai-magyar kereskedelmi kamara elnöke is. A tulajdonszerkezet lassan tolódik el a magántulajdon irányába. Ma már ezer körül van Kínában a legálisan működő cégekből meggazdagodott milliomosok, sőt dollár milliárdosok száma. Egyikük a 23. leggazdagabb ember a világon és a kommunista Kínában él.

A gazdaság hajtóereje a külföldi tulajdonú vállalatok (amerikai, japán, nyugat-európai), de sok a kevert tulajdon is. Az állam ma már támogatja a magánvállalatokat, mert egyrészt ez felszívja a belső munkanélküliséget egy bizonyos szintig, másfelől pedig kiegészíti a gyalázatos minőségű állami szolgáltatásokat. Tehát ezért engedékeny az állam a szolgáltatási szektorban, ahol éttermek, fodrászatok, panziók, szállodák, autószervízek, sőt még busztársaságok is működhetnek.

A válság és az őrületes iramú fejlődés azért ártott Kínának is. Lassul a GDP növekedés, de valószínű, hogy még így is eléri az 5 százalékot. Bár a hivatalos adatok nem ezt jelzik (6-7 százalékról beszélnek), viszont elképzelhető, hogy éves szinten 12-15 százalékos lesz az infláció. A csilivili keleti partvidék városaiban (Sanghaj, Tsingdao, Hongkong) látható nyugati szintű életvitel köszönő viszonyban sincs a belső területeken élő mintegy 300 millió szegény mindennapjaival. Gondot jelent az egyke program meghirdetése nyomán, hogy kik tartsák el az időseket. A nyugdíjrendszer gyakorlatilag nem működik és eddig a nagylétszámú családok tartották el az öreg szülőket, ám ha csak egy-egy gyerek van egy családban, ez már szinte  lehetetlen.

A kínai GDP változása. Forrás: Világbank

 

Sokfelé a tartományok az elmúlt sikeres évek során óriási presztízs beruházásokba kezdtek. Viszont ma már egyre kevésbé mozog a pénz Kínában is, ezért a felépített és üresen álló létesítmények miatt, nagy az ingatlanpiac összeomlásának veszélye, a tartományi kormányokat sújtó belső hitelválság sem megoldott és a korábban felvett pénzek nyomán ma már dollár százmilliárdokra rúgnak a behajthatatlan kölcsönök Kínában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG