3p

A Egészségügyi Világszervezet (WHO) úgy döntött, a közel-keleti helyzet olyan súlyos, hogy közleményt ad ki. 

"Miközben intenzív bombázások és szárazföldi harcok folytak Gázában az éjszaka során, az egészségügyi dolgozók, betegek és civilek teljes kommunikációs és elektromos áramszünetnek voltak kitéve" - írja a WHO.

A szervezet ismét azt mondja ismételve önmagát, hogy azonnali humanitárius tűzszünetre szólít fel, s emlékezteti a konfliktusban részes feleket, hogy tegyenek meg minden óvintézkedést a civilek és a polgári infrastruktúra védelme érdekében. Ide tartoznak az egészségügyi dolgozók, a betegek, az egészségügyi intézmények és a mentők, valamint a civilek, akik ezekben az intézményekben tartózkodnak. Aktív intézkedéseket kell hozni annak biztosítására, hogy ne sérüljenek meg, és biztonságos áthaladást kell biztosítani az égetően szükséges egészségügyi felszereléseknek, üzemanyagnak, víznek és élelmiszernek Gázába.

Elkeseredetet közleményt adott ki a WHO. Fotó: Depositphotos
Elkeseredetet közleményt adott ki a WHO. Fotó: Depositphotos

Hozzáteszik: Az Indonézia és az Al Shifa kórházak közelében történt bombázásokról szóló jelentések komoly aggodalomra adnak okot.

A WHO megismétli, hogy lehetetlen evakuálni a betegeket életük veszélyeztetése nélkül. A kórházak már maximális kapacitással működnek Gáza-szerte a hetek óta tartó, könyörtelen bombázások során elszenvedett sérülések miatt, és nem tudják ellátni a drasztikusan megnövekedett betegeket, miközben civilek ezreinek is menedéket kell nyújtani.

Azok az egészségügyi dolgozók, akik a betegek mellett maradtak, egyre fogyatkozó készletekkel rendelkeznek, miközben nem tudják hova helyezni az újakat, és nincs módjuk enyhíteni a betegek fájdalmát. Minden órában egyre több a sebesült. A mentők azonban nem érik el őket a kommunikációs áramszünetben. 

A hullaházak tele vannak. A halottak több mint fele nő és gyermek - hívja fel a figyelmet a WHO.

A WHO közölte, hogy nem tudnak kommunikálni gázai személyzetekkel, ahogy más hivatalokkal sem, de valahogy mégis megpróbál információkat gyűjteni a civilekről és az egészségügyre gyakorolt ​​általános hatásokról.

A nyilatkozat szerint a WHO „az emberiséghez fordul mindazokban, azokhoz, akiknek erre hatalmuk van, hogy most azonnal fejezzék be a harcokat. Kérésük összhangban áll a tegnap elfogadott ENSZ-határozattal, amely humanitárius fegyverszünetre, valamint a harcok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólít fel. 

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fokozódó diplomácia - orosz támadások
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 10:01
Az EU-nak fontolóra kellene vennie, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget katonai készletek vásárlására használja fel Ukrajnának – mondta szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. Japán támogatta az ötletet, mondván, hogy az uniós javaslatoknak megvan a nemzetközi jogi alapjuk.
Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia kulcsszerepbe kerül a gázai háború végén
Káncz Csaba | 2024. március 1. 09:31
Ha (és amikor) egy új, technokrata palesztin vezetés alakul, és az izraeli katonai műveletek megszűnnek a Gázai övezetben, a figyelem újra a Szaúd-Arábia és Izrael közötti megállapodásra fog összpontosulni, amelyet a Biden-kormányzat prominensei továbbra is szorgalmaznak. A Gázában zajló szörnyű pusztítás rámutatott, hogy szükség van egy új békefolyamatra, amelynek középpontjában a palesztinok állnak, amit az Ábrahámi Megállapodások nyilvánvalóan nem tudtak biztosítani. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itt az ipari fordulat?
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 09:07
Februárban ismét 50 pont feletti értéket mértek a Beszerzési Menedzser Indexre, ami fellendülésre utaló jel lehet. Ugyanakkor a részindexek többsége még zsugorodást mutat.
Makro / Külgazdaság A szolgáltatások exportegyenlege csökkenve nő
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:54
2023 negyedik negyedévében a szolgáltatások aktívuma 2,6 milliárd euró volt, 462 millió euróval több az egy évvel korábbinál. 2023-ban a szolgáltatás-külkereskedelmi aktívum 11 milliárd eurót ért el, 2,1 milliárd euróval többet, mint egy évvel korábban.
Makro / Külgazdaság Megugrott az import volumene decemberben
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 08:35
Decemberben 271 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, novemberhez képest az export kiigazított volumene 1,5, az importé 14 százalékkal nőtt, jelentte a KSH.
Makro / Külgazdaság A sokkoló tömeghalál Biden szerint is veszélyezteti a tárgyalást
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:52
A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli erők csütörtökön több mint 100 palesztint lőttek agyon, miközben a segélyszállítmányra vártak, de Izrael a segélyszállító teherautókat körülvevő tömeget okolta a halálesetekért, mondván, hogy az áldozatokat eltaposták vagy elgázolták.
Makro / Külgazdaság Az ukrajnai háború súlyosbodik: már az EU idei költségvetését is elérte
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:58
Az Európai Bizottság elfogadta a 2024-es uniós költségvetés módosítását, többletforrásokat biztosítva elsősorban Ukrajnának. A védeli ipar és a Nyugat-Balkán is jobban jár.
Makro / Külgazdaság A CSAT úgy döntött: Románia nem kér a kínai 5G-hálózatokból
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 06:17
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G-hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből.
Makro / Külgazdaság Hol a bánatban vannak már a lézerfegyverek? És mi lesz, ha egyszer megjönnek?
Litván Dániel | 2024. március 1. 05:39
Évtizedek óta ígérik, hogy hamarosan lézerek és mikrohullámok fogják pusztítani az ellenséget. Most, amikor Ukrajnától a Vörös-tengerig nagy szükség lenne rájuk, mégsincsenek sehol ezek a fegyverek. Hol tartanak a fejlesztések, és tényleg csodafegyverek lesznek ezek, ha egyszer tényleg szolgálatba állnak?
Makro / Külgazdaság Őrizetbe vették a Novaja Gazeta szerkesztőjét
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 19:21
Vlagyimir Putyin Alekszej Navalnij temetése előtti napon megtartotta évértékelőjét, az Európai Unió nagy többséggel megszavazta, hogy ő a felelős az ellenzéki vezető haláláért. Háborús összefoglaló. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG