1p
Londoni elemzők szerint valószínűtlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki kommentárja az IMF-feltételekről az IMF/EU-tárgyalások végét jelentené.

"Ezen az áron, így nem" kell biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól - közölte csütörtökön a miniszterelnök Facebook-oldalán. Orbán Viktor ezzel a Magyar Nemzetben aznap megjelent IMF-kölcsönfeltételekre utalt, amelyek egy részét, köztük a nyugdíjak csökkentését, a bürokrácia leépítését, a bankadó megszüntetését és a bankoknak juttatandó pénzeket megemlítette a közösségi oldalon közzétett üzenetében.

Goldman Sachs

Magdalena Polan, a Goldman Sachs felzárkózó térségi közgazdásza úgy vélekedett, hogy a sajtóban megjelent feltételrendszer elvetése "a tárgyalási folyamat része", és nem annak a jele, hogy a magyar kormány végleg letett az IMF/EU-megállapodásról. A fejlemény ugyanakkor alátámasztja a Goldman Sachs azon véleményét, hogy az új egyezségig valószínűleg hosszú és nehéz út vezet. A szakértő azt írta, a ház továbbra azzal számol, hogy amíg a kormány nem érzi a piaci nyomást, addig nem lesz erős az ösztönzés az új finanszírozási csomag elérésére, különösen a jelenlegi bőséges globális likviditás és a magas hozamú befektetési eszközök iránti jelentős kereslet közepette. Polan szerint ugyanakkor a fejlemény negatív a forint szempontjából, és csökkenti annak valószínűségét, hogy az MNB szeptemberben újabb kamatcsökkentést hajt végre. Az elemző szerint mindazonáltal a támogató külső likviditási kondíciók, a külföldi monetáris enyhítések kilátása, valamint a magyar adósság viszonylag magas hozama további tőkebeáramlást vonzhat, és ez időt nyerhet a kormány számára.

Barclays

A Privátbankárnak nyilatkozó hazai elemzők szerint túl részletes és eltúlzott a Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott lista, sokkal inkább elképzelhetőnek tartják, hogy ilyet az IMF nem kért, inkább a kormány teszteli a közvéleményt, illetve készíti elő az őszi megszorításokat. Részletek>>>

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piaci főközgazdásza úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány "hátraarcot csinált", és az új IMF/EU-programról szóló tárgyalások ezután "meghatározatlan ideig" elhúzódhatnak, sőt megvan a lehetősége annak is, hogy a tárgyalásokat felfüggesztik. A Barclays londoni elemzője közölte: a cég tudomása szerint az IMF a júliusi előkészítő megbeszélések után hátrahagyott levelében kérte a magyar kormányt annak átgondolására, hogy miként lehet a 2013-as költségvetésben meglévő, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékára becsült űrt kitölteni az MNB-re kiterjesztett pénzügyi tranzakciós adó eltörlésével és a növekedést jobban ösztönző gazdaságpolitika kidolgozásával együtt. Ezek nehéz feltételek, de az nem következik belőlük, hogy a kormánynak - az MNB-re vonatkozó pénzügyi tranzakciós adó kivételével - előre meghatározott feladatokat kellene végrehajtania; a magyar kormánynak magának kell döntenie a válaszlépések mikéntjéről - fogalmazott kommentárjában a Barclays vezető londoni elemzője.

Hewitt kiemelte, hogy a forintban kibocsátott állampapírok kereslete erőteljes, és ez azt jelenti, hogy a magyar kormányra nem nehezedik azonnali finanszírozási nyomás. A kormány csaknem megkétszerezte az MNB-nél elhelyezett betéteit a jelentős forintkötvény-kibocsátások révén, ugyanakkor a magyar jegybank váratlan negyed százalékpontos augusztusi kamatcsökkentése és a miniszterelnök által az IMF-feltételekről tett csütörtöki bejelentés nyomán a forint alulteljesítővé vált; hozzávetőleg 3 százalékot gyengült két hét alatt. A Barclays londoni felzárkózó piaci közgazdásza szintén azt valószínűsítette, hogy ezek a fejlemények mindaddig a jelenlegi, 6,75 százalékos alapkamat tartására kényszerítik az MNB-t, amíg "nem tisztázódnak valamelyest" az IMF-hez fűződő kapcsolatok.

Capital Economics

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piaci főközgazdásza csütörtök esti kommentárjában közölte: véleménye szerint valószínűtlen, hogy Orbán Viktor bejelentése az új programról szóló tárgyalások végét jelentené. Shearing közölte azt is: véleménye szerint a Fidesz vezetése arra a következtetésre jutott, hogy az IMF-csomaghoz csatolt feltételek teljesítésének olyan politikai ára lenne, amelyet nem érdemes megfizetni. Shearing szerint e következtetés mögött részben az a tény állhat, hogy a magyar befektetési eszközök piacán az utóbbi időben "markánsan enyhült" a feszültség. A forint augusztus végén tíz havi csúcsra, 276 forint/euróig erősödött, a tízéves magyar állampapír hozama az elmúlt egy hónapban pedig 150 bázisponttal csökkent.

Ezt az erősödést az elemző szerint részben az általános globális kockázatvállalási készség javulása okozta, ugyanakkor éppen annak a piaci reménynek is része volt e fellendülésben, hogy a magyar kormány az IMF/EU-megállapodás küszöbén áll. Shearing szerint mindezek alapján a csütörtöki kormányfői bejelentés "óhatatlan következményeként" valószínűsíthető az eladási nyomás kialakulása a magyar kötvény- és forintpiacon. A szakértő szerint a múltbeli tapasztalatok alapján a következő napokban a forint "könnyedén" akár a 295 forint/eurós szintig is gyengülhet, különösen akkor, ha az EKB által az euróövezeti adósságválság enyhítésére kilátásba helyezett fellépéssel kapcsolatos "eufória" csitulni kezd. Shearing közölte: várakozása szerint e piaci nyomás előbb-utóbb rákényszeríti a magyar kormányt a megállapodáshoz szükséges engedményekre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG