<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.

A friss inflációs adatok alapján a nyugdíjasok fogyasztása szerint számolt mutató 3,45 százalék volt az év első négy hónapjában. Áprilisban 4,3 százalékkal drágult a nyugdíjasok élete - legutóbb tavaly augusztusban volt erre példa, azóta alacsonyabb volt ez a mutató.

Kellemetlen meglepetésKellemetlen meglepetés

Az év elején 3 százalékkal emelkedtek az ellátások, vagyis ha ehhez mérjük a négyhavi átlagot, akkor a nyugdíjasok reálértéken eddig veszítettek az évben, ha viszont figyelembe vesszük, hogy februárban megérkezett az első heti részlet a négy év alatt visszaépülő, a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló törvényben rögzített 13. havi nyugdíjból, akkor már kedvezőbb a kép, mert azzal együtt havi szinten mintegy 5 százalékkal emelkedik idén a járandóság.

Ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy nyáron 0,6 százalékkal tovább emelkedik a nyugdíj - tekintettel a tervezettnél magasabb inflációval - akkor azt kapjuk, hogy már 5,7 százalék közelében járunk (a nyugdíprémium idei kifizetésével most nem számolunk, mert az a gazdasági növekedéshez kapcsolódik, de összességében az is növeli az idősek elkölthető jövedelmét).

A részleteket vizsgálva azt látjuk, hogy míg korábban az élelmiszerek drágulása volt a felelős az infláció elszállásáért, most nem ez a termékcsoport húzta a drágulást. Ami azért fontos esetünkben, mert az idősek fogyasztásában ez a termékkör nagyobb súlyt tesz ki, mint az aktív háztartásokéban. A KSH jelentése szerint az élelmiszerek átlagosan 2,4 százalékkal drágultak idén áprilisban tavaly áprilishoz képest, eközben a tartós fogyasztási cikkek - vélhetően nem függetlenül a forint árfolyamának alakulásától - 3,4 százalékkal kerültek többe, a szeszes italok, dohányáruk pedig 1,2,2 százalékkal. Utóbbiban nagy szerepe volt a dohánytermékek jövedéki adója áprilisi emelésének.

Az elmúlt két évben egyébként változatosan alakult a nyugdíjas infláció az év első négy hónapjában: míg két éve 3,3 százalékon állt - tehát alacsonyabban mint most - tavaly a 4 százalékot is meghaladta ez a mutató.

Lapunk rendszeresen közöl árfelmérést a hivatalos adat megjelenése előtt, kollégáink három hipermarketet keresnek fel tesztvásárlásra. Legutóbb azt tapasztalták, hogy főleg az étolaj ára kezdett el száguldani. Ezt most megerősítette a KSH jelentése, amelyben azt írják, hogy az étolaj 22,8 százalékkal drágult áprilisban egy év alatt, messze a legmagasabb mértékben a statisztikai hivatal által kiemelt egyéb termékekhez képest: a büféáruk 7,8 százalékkal drágultak, a rizs 7,7, a margarin 7,5 százalékkal, a liszt pedig 7,4 százalékkal ebben az időszakban.

Mint cikkünk elején jeleztük, áprilisban hónapok óta nem látott magasságban járt a nyugdíjasok inflációja. Szakértők szerint a következő időszakban is ehhez kell hozzászokni, aztán a nyáron majd eldől, milyen irányt vesz az infláció: ha a gazdasági újranyitás a szolgáltatások (elsősorban vendéglátás) árrobbanását hozza, akkor tartósan be kell rendezkednünk a magas inflációra, más esetben az év második felében korrigálhatnak az árak.

Lapunk foglalkozott már a jövő évi nyugdíjtervekkel is, cikkünk megjelenését követően a Demokratikus Koalíció vezetése a svájci indexálás visszaállítását követelte a kormánytól, egyben ígéretet tettek arra, hogy visszaállítják ezt a nyugdíjszámítási módot (amely az infláció mellett a béreket is figyelembe veszi a járandóságok megállapítása során). Azzal érveltek, hogy egyre jobban szétnyílik az olló a nyugdíjak és a bérek között, mert a kormány az előbbiek esetében csak az inflációnak megfelelő mértékű emelést hagy jóvá, miközben a bérek ennél adott esetben jóval nagyobb ütemben emelkednek. A kormány, illetve a Fidesz válasza erre az volt, hogy a 13. havi nyugdíj fokozatos visszaépítésével a nyugdíjak reálértékének a rendszeres emelésekkel biztosított megőrzése felett további jövedelmet biztosítanak az idősek számára.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG