6p
A belföldi vendégéjszakák száma stagnált 2019 novemberében, ami részben abból is fakad, hogy az október végi, november elejei munkaszüneti napok kevésbé szerencsésen alakultak. A külföldi turisták viszont újra nagy lendülettel érkeztek Magyarországra.

A statisztikusok képesek az éves összevetésben vándorló munkaszüneti napok hatásától mentesíteni az adatsorokat, és úgynevezett naptárhatástól tisztított számadatokat is számolnak. Az ilyen típusú számsorok, ha javítják is a képet a nominális adatokhoz képest, aligha jelentenek igazi gyógyírt a piaci szereplőknek. A turizmusban érdekeltek számára például sokkal fontosabb, hogy mennyi vendég érkezik, hány vendégéjszakára tudják a szállodai szobákat megtölteni, és mennyi bevételük lesz ebből. Így a tavaly késő őszi adatok alakulását magyarázhatjuk azzal, hogy október 23-a szerdára esett. Ez pedig információink szerint azért nem szerencsés a belföldi idegenforgalom szempontjából, mert amikor két hosszú hétvége követi egymást akkor egyiken vagy másikon nagyon sok család utazik el valahova. Sokan választják az október 23-ai hétvégét, mások pedig akkor „letudják” a halottak napi sírgondozást, és inkább november első napjaira vesznek ki szállodai szobát. Ezúttal viszont ez a kombináció elmaradt, ami az adatokban is visszaköszönt.

2019. novemberében a KSH szerdán közölt adatai szerint a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma 0,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Azonban a szezonális és naptárhatás figyelembevételével számított adatok szerint 1,1 százalékos volt a visszaesés. A belföldi vendégek száma 2,9 bővült. A vendégszám 473 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma közel 1 millió volt. Utóbbi mutató értéke a szállodákban, panziókban és a kempingekben csökkent, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban dinamikusan nőtt. A legnépszerűbb régiók a Budapest−Közép-Dunavidék, Balaton és Észak-Magyarország voltak, ahol a szálláshelyek a vendégéjszakák valamivel több mint felét regisztrálták.

A belföldi vendégek kapcsán az is aggasztó lehet, hogy a „saját zsebből” üdülők ezúttal kevesebben voltak. Ez alatt azt érjük, hogy a Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken a kártyatulajdonosok összességében 2,2 milliárd forintot fizettek, ami 63 százalékos növekedést jelent. Ezzel szemben az év első felében több olyan hónap is volt, hogy a dinamikus belföldi vendégszám növekedése nem járt együtt a SZÉP-kártyás költések megugrásával. (A meglévő adatsorokból nem lehet megállapítani, de lehet egy olyan olvasata a történetnek, hogy akinek az anyagi háttere megengedte, az elment pihenni, akár béren kívüli juttatásként kapott SZÉP-kártyával, akár ezen kívül finanszírozva az utat. Ellenben ez a szám érdemlegesen már nem tud bővülni, mert akinek van pénze, az már szerepel a statisztikákban, a többiek viszont nem tudják finanszírozni az üdülési költségeket. A következő hónapok adatsorai ugyanakkor irányt mutathatnak arra vonatkozólag, mennyi tartalék van még a belföldi turizmusban.)

Az idegenforgalom a gyengébb hazai forgalom ellenére mégis jól pörgött a 11. hónapban, a vendégéjszakák száma 4,8 százalékkal, az árbevétel 10 százalékkal nőtt. Ennek hátterében az áll, hogy új lendületet vett a külföldi vendégek, illetve az általuk itt töltött éjszakák száma. A külföldi vendégek száma 6,6, a vendégéjszakáké 8,7 százalékkal nőtt. A szálláshelyekre érkezett 448 ezer vendég 1,1 millió vendégéjszakát töltött el. Utóbbiak száma a kempingek kivételével mindegyik szállástípusban emelkedett. A külföldi vendégek a Budapest–Közép-Dunavidék régióban töltötték a vendégéjszakák 70 százalékát, 11 százalékkal többet, mint az előző év azonos hónapjában.



Ha már külföldi vendégek, akkor érdemes megnézni nemzeti bontásban az érkezőket, különösen a német és a brit turistákat. Az év első felében még arról írtunk, hogy a német nyelvterületről érkezők száma folyamatosan olvad, ám később úgy tűnt, hogy elértük a gödör alját, és valami megfordult. A novemberi stagnálás után viszont nehéz bármiféle tendenciát felrajzolni. Ha megnézzük a novemberi adatokat, akkor azt láthatjuk, hogy folytatódtak a pozitív folyamatok, és éves bázison novemberben is növekedett a németországi turisták által itt töltött vendégéjszakák száma. Állandó kérdés volt az elmúlt egy évben az is, hogy a Brexit miatt sokat gyengült font mennyire veszi el a kedvét és a lehetőségét az Egyesült Királyságban élőknek egy-egy utazástól. Jó hír, hogy Budapest továbbra is kiemelt célpontja a briteknek, sőt novemberben erősen megközelítették vendégéjszakák számában a németeket, akik alig 500 vendégéjszakányi előnnyel lettek elsők. Ha a trend folytatódott, akkor könnyen lehet, hogy az év végén már a britek voltak a legnagyobb küldő nemzet. Érdemes megjegyezni, hogy két régiós ország, Ausztria és Csehország esetében viszonylag magas szinten stabilizálódott a vendégéjszakák száma.



Érdekesség, hogy nem csak az európai vendégek száma növekedett örvendetesen, hanem a kontinensünkön kívülről érkezőknél is láthatunk kedvező folyamatokat. Immár nem csak az alacsony bázis az, ami miatt a növekvő kínai vendégszám érdekes, hanem nominálisan is egyre komolyabb forgalmat bonyolít a magyar idegenforgalom a távol-keleti országgal. Látványosan erősödött novemberben az izraeli relációból érkezők száma is, de az Egyesült Államok esetében is növekvő vendégéjszaka számot közölt a KSH.

Fentebb jeleztük a hazai turizmus telítődésével kapcsolatos észrevételünket, amit egyébként alátámasztanak az első 11 hónap összesített adatai is. A kereskedelmi szálláshelyek által regisztrált vendégéjszakák száma január-november összevetésében 0,5 százalékkal nőtt, és összesen 29,3 millió volt. A külföldi vendégek 1,6 százalékkal több, a belföldi vendégek 0,4 százalékkal kevesebb (14,6 millió, illetve 14,7 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Összességében jó évet zárhattak tavaly a hazai szállodák, hiszen a kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 8,3 százalékkal több, 513 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG