<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A héten a New York-i értéktőzsdén elsősorban a költségvetési szakadék néven ismert amerikai kiigazító programról folyó egyeztetések alakítják majd a trendet.

A börze hétfőn a szokásosnál korábban zárt, kedden nem nyitott ki, szerdán, csütörtökön és pénteken a megszokott időben, közép-európai idő szerint 22 órakor zárul a kereskedés. Sokan attól tartanak, hogy január elsejéig nem születik megállapodás az amerikai államháztartás rendezett konszolidációjáról, és emiatt pénteken közel egy százalékkal gyengültek a börze irányadó mutatói.

Amennyiben a republikánus és demokrata képviselők továbbra sem jutnak egyezségre az év végéig, akkor a korábban megállapított 600 milliárd dollárnyi automatikus kiadáscsökkentések és adóemelések lépnek hatályba. Elemzők szerint ezek recesszióba taszíthatják az amerikai gazdaságot.

Szakértők azzal számolnak, hogy a héten jelentősen visszaesik a forgalom a tőzsdén. A tavalyi utolsó öt kereskedési nap átlagos forgalma 49 százalékkal maradt el 2011 többi napjának átlagától. Ez azt jelenti, hogy ha a héten is hasonló mértékű forgalomcsökkenés következik be, akkor a költségvetési kiigazító programmal kapcsolatos bármilyen bejelentés igen nagy mértékben elmozdíthatja a tőzsdemutatókat.

A héten már alig lesz makrogazdasági adat. Szerdán hozzák nyilvánosságra a lakóingatlan-árak októberi alakulására vonatkozó úgynevezett S&P/Case-Shiller indexet. Elemzők várakozása szerint az októberi árak valószínűleg már a kilencedik egymást követő hónapban nőttek, ami újabb jele a lakóingatlan-piac fokozatos éledezésének. Csütörtökön lát napvilágot adat arról, hogy miként alakult a munkanélküli segélyért először fordulók száma egy héttel korábban. A szakértők azzal számolnak, hogy gyakorlatilag nem változott az előző heti szinthez képest, 361 ezer körül mozgott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Döntöttek Kínában: enyhítenek a korlátozásokon
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 11:50
Kínában több nagyvárosban péntektől enyhítettek a koronavírus miatt elrendelt járványügyi korlátozásokon nem sokkal a szigorú rendszabályok elleni tüntetéseket követően.
Makro / Külgazdaság A cseh gazdaság is a recesszió útjára lépett?
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 10:54
Negyedéves bázison a cseh gazdaság is már zsugorodott.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG