<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Oroszország súlyosan és közvetlenül fenyegeti az európai biztonságot az ukrán határ mentén végrehajtott csapatösszevonással, és ha megtámadná Ukrajnát, akkor annak súlyos következményei volnának - jelentette ki Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock új német külügyminiszter közös szerdai washingtoni sajtóértekezletén, amelyet a tárgyalásuk után tartottak.  A gáz- és  fegyverszállítások azonban éket vernek a nyugati szövetségesek közé.

A sajtókonferencia tanúsága szerint a két politikus leginkább Oroszországról és Ukrajnáról ejtett szót a tárgyalásokon az MTI összefoglalója alapján.

Mintha a róka a tyúkok fenyegetése miatt fosztaná ki a tyúkólat

"Elítéljük Oroszország határ menti katonai csapatösszevonását, és azt is, hogy az őt érő, állítólagos ukrán provokációval szemben egyre durvább retorikát alkalmaz. Ez kicsit olyan, mintha a róka elkerülhetetlennek nevezné a tyúkól kifosztását arra hivatkozva, hogy a tyúkok fenyegetik őt. Az igazi kérdés az, hogy Oroszország komolyan gondolja-e, amit a diplomáciai tárgyalásokon mond, komolyan csökkenteni akarja-e a feszültséget. Erre fény derül majd a következő hetekben" - mondta Blinken.

Antony Blinken amerikai és Annalena Baerbock új német külügyminiszter sajtóértekezletet tart az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületében 2022. január 5-én. A sajtótájékoztatón közölték, hogy Oroszország súlyosan és közvetlenül fenyegeti az európai biztonságot az ukrán határ mentén végrehajtott csapatösszevonással. Az amerikai diplomácia vezetője pedig kemény gazdasági szankciókkal fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha a feszültség katonailag is eszkalálódik. MTI/AP/AFP pool/Mandel NganAntony Blinken amerikai és Annalena Baerbock új német külügyminiszter sajtóértekezletet tart az amerikai külügyminisztérium washingtoni épületében 2022. január 5-én. A sajtótájékoztatón közölték, hogy Oroszország súlyosan és közvetlenül fenyegeti az európai biztonságot az ukrán határ mentén végrehajtott csapatösszevonással. Az amerikai diplomácia vezetője pedig kemény gazdasági szankciókkal fenyegette meg Oroszországot arra az esetre, ha a feszültség katonailag is eszkalálódik. MTI/AP/AFP pool/Mandel Ngan

Komoly szankciókat ígérnek, a gázvezeték is érintett

Az amerikai diplomácia vezetője kemény gazdasági szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, arra az esetre, ha a feszültség katonailag is eszkalálódik. Mint mondta, ez nemcsak Washington és Berlin véleménye, hanem "sok ország, szövetséges és partner kollektív álláspontja". Kijelentette ezenkívül, hogy ha Oroszország megtámadná Ukrajnát, akkor biztosan nem indulna be a gázszállítás Oroszországból Európa felé az Északi Áramlat-2 vezetéken. Ebben az esetben Németországnak meg kell akadályoznia a vezeték üzemelésének beindulását. (Ennek hátteréről lentebb olvashat keretes írásunkban.)

"Ez a nyomásgyakorlás egyik eszköze az Európai Unió kezében" - szögezte le Blinken. Hangsúlyozta, hogy az "orosz agresszió ellen a leghatékonyabb eszköz az erős transzatlanti szolidaritás".

A németek nem mindenben értenek egyet az amerikaiakkal

Baerbock pedig, akinek kormánya decemberben lépett hivatalba, a következőket mondta az MTI tudósítása szerint: "Továbbra is egyetértünk abban (Washingtonnal), hogy Oroszország egyértelműen megfizet tetteiért, és ha ismét megsértené Ukrajna szuverenitását, akkor annak súlyos következményei lesznek". A német külügyminiszter nem reagált Blinkennek az Északi Áramlat-2 vezetékre vonatkozó megjegyzésére, és nem beszélt arról sem, hogy Németország Ukrajna megtámadása esetén konkrétan milyen szankciókat hozna Oroszország ellen.

Északi Áramlat 2: gáz és geopolitika

Az orosz gázt Ukrajna és Lengyelország kikerülésével Nyugat-Európába juttató Északi Áramlat 2 gázvezetéknek komoly geopolitikai szerepe is van a gazdasági mellett - a vezeték már elkészült, de az üzembe helyezését megelőző németországi hatósági eljárást november közepén felfüggesztették. A vezeték fő beruházója az orosz Gazpromhoz tartozó, svájci központú Nord Stream 2 AG. Oroszország szeretné mihamarabb megkezdeni a gázszállításokat a vezetéken, az Egyesült Államok nem örülne neki, ha tovább erősödne az orosz energiafölény Európában, az új német vezetés pedig próbálja kitalálni, hogyan oldja fel a helyzetet. Nemrég indoklás nélkül kétéves mélypontra csökkentették a más gázvezetéken Európába irányuló gázszállítást, a feltételezések szerint épp azért, hogy nyomást gyakorolhassanak Európára az Északi Áramlat 2 engedélyezési eljárása kapcsán. Az európai gázárak folyamatosan rekordközelben vannak, adott esetben 20 százalékot is emelkednek egyetlen nap alatt az ellátási bizonytalanságok miatt, miközben újra hidegebb téli időjárás köszönt be a kontinensen.

A német külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti feszültség csökkentésére politikai, diplomáciai megoldást kell találni.

Nem volt teljes az egyetértés a német és az amerikai álláspontban az esetleges orosz fenyegetés esetében Ukrajnának szállítandó fegyverek kérdésében sem.   Miközben Blinken kijelentette, hogy Washington továbbra is szállít védekező fegyvereket Ukrajnának és ha szükséges, akkor még többet szállít majd, Baerbock azt hangsúlyozta, hogy a német kormány nem kívánja fontolóra venni a fegyverszállítást. Kiemelte, hogy Berlin például azzal támogatta Kijevet, hogy katonai kórházat épített.

"Nincs döntés Európa biztonságáról Európa nélkül" - fogalmazott a német külügyminiszter.

Égnek a vonalak, hogy elkerüljék a háborút

Az Ukrajna körüli feszültség csökkentése érdekében a múlt héten telefonon tárgyalt egymással Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök, vasárnap Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, kedden pedig Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és öt észak-európai kollégája. A jövő héten várható több találkozó a NATO-külügyminiszterek, magas rangú amerikai és orosz tisztségviselők között, a NATO-Oroszország Tanács ülése és egy EBESZ-tanácskozás - emlékeztet az MTI hírügynökségi beszámolók alapján.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva szerint a Nyugat a hibrid akciók és a nyílt fegyveres konfliktus határán lavírozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 07:59
Moszkva szerint Washington is könnyen belekeveredhet a konfliktusba. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 178. napján.
Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG