<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.

Az Indo-csendes-óceáni térség a globális geopolitikai aréna egyik legfeszültebb színtere. Holott a világgazdaság 10 legnagyobb gazdaságából 6 ebben a térségben található, és a világ teljes tengeri kereskedelmének fele a térségen halad át. A világ 10 legnagyobb hadseregéből 8 szintén itt állomásozik – köztük ráadásul közülük 5 nukleáris hatalom.

A Trump-korszak üzenetei

Olyan feltörekvő nagyhatalmakat találunk a térségben, mint Kína és India, olyan erős középhatalmakat, mint Japán és Ausztrália és természetesen jelen van a globális hegemón Egyesült Államok is. Ez utóbbit szívesen kiszorítaná a térségből Kína, amint folyamatosan kóstolgatja a második világháború után lefektetett játékszabályokat és erőviszonyokat.

Trump Fehér Háza tavaly január 5-én oldotta fel a titkosítását az Indo-pacifikus térségre vonatkozó stratégiáját, amely szerint Washington meg akarja őrizni stratégiai elsőségét a térségben. A stratégiai dokumentum felszólítja a döntéshozókat, hogy erősítsék meg a legfontosabb szövetségesek katonai képességeit, így Japánét, Dél-Koreáét és Ausztráliáét.

2020 augusztusában Stephen Biegun, akkori külügyi helyettes államtitkár egy amerikai-indiai biztonságpolitikai fórumon elárulta, hogy az USA a NATO mintájára Kína ellenében formalizálni akarja katonai kapcsolatait Indiával, Japánnal és Ausztráliával. Biegun hozzátette, hogy Washington szeretné, ha idővel aztán Vietnám, Dél-Korea és Új-Zéland is csatlakozna ehhez a szövetséghez.

Új front nyílik? Fotó: DepositphotosÚj front nyílik? Fotó: Depositphotos

Nyílik az új front

Miközben Peking nyomást gyakorol Tajvanra, Washington jelzést küld a kommunista rezsimnek egy lehetséges 2. front létrehozására. A pekingi háborús tervezők figyelmét minden bizonnyal nem kerüli el, hogy az Egyesült Államok és India úgy döntött: idén októberben magashegyi harci kiképzést folytatnak India Kínával határos régiójában.

A „Yudh Abhyas” közös gyakorlatot - ami lefordítva „Háborús Gyakorlatot” jelent -, a dél-ázsiai ország Uttarakhand államában tartják meg október 14. és 31. között. Bár a közös gyakorlatok nem újkeletűek, a helyszínnek és az időzítésnek geopolitikai jelentősége van, különösen azután, hogy Kína példátlan hadgyakorlatokat tartott Tajvan körül az elmúlt napokban.

A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Kínának a partnerségeit illetően. A gyakorlat és annak helyszíne tükrözi az Egyesült Államok és India közötti kapcsolatok megerősödését az elmúlt néhány évben.

Kína és India 1962-ben a térségben már vívott egy véres háborút a himalájai határon, amelyet akkor India megalázó módon elvesztett. A mostani gyakorlatokra tehát az akkori kínai-indiai háború 60. évfordulóján kerül sor.

A részletek is árulkodóak

Az idei hadgyakorlat a tervek szerint a hideg időjárási műveletekre, valamint a nagy magasságban végzett műveletekre összpontosít, amely különleges kihívásokat jelent. A gyakorlat egy parancsnoki szolgálati gyakorlatból és egy terepgyakorlatból áll majd, amely a kritikus készségek és harci feladatok kiképzését foglalja magában, ami egy érvényesítési gyakorlathoz vezet.

A gyakorlatokra több mint 3000 méteres magasságban kerül sor Uttarakhand Auli régiójában, kevesebb mint 100 kilométerre a tényleges ellenőrzési vonaltól („Line of Actual Control”) – amely a de facto határ India és Kína között, kölcsönösen elfogadott határ hiányában.

Noha India korábban is helyszínt adott a Yudh Abhyas gyakorlatnak Uttarakhandban, így 2014-ben, 2016-ban és 2018-ban is, ezeket a gyakorlatokat a hegy lábánál tartották, több mint 300 km-re a határtól. Ez tehát egy új fejlemény.

A tavalyi gyakorlat szintén a magaslati, hideg éghajlatú edzésekre összpontosított, de az Alaszkában zajlott. Idén a nagy magasság és a határterülethez való közelség kombinációja azt mutatja, hogy Washington és Új-Delhi új fejezetet nyit.

Aztán ott van az időzítés. Október közvetlenül azelőtt lesz, hogy a várakozások szerint novemberben Hszi Csin-ping kínai elnök a kommunista párt feszült hangulatú kongresszusán harmadik ciklusára törekszik főtitkárként. Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatásához hasonlóan a hadgyakorlat politikailag érzékeny időszakban jön a kínai vezető számára.

Lehetett volna provokatívabb is

India legalább némi visszafogottságot tanúsított a helyszín megválasztásakor. Ha a hadgyakorlatot Ladakhban vagy India északkeleti Arunachal Pradesh államában tervezték volna, akkor még nagyobb figyelmet kelthetett volna Pekingben.

A ladakhi Galwan-völgyben 2020 júniusában egy véres összecsapásban 20 indiai és négy kínai katona vesztette életét, fokozva a határon kialakult feszültséget. Peking azt állítja, hogy Arunachal Pradesh Dél-Tibet része, ellenzi Újdelhi határozott álláspontját, miszerint az állam India szerves részét képezi.

Az elit egységek már gyakorlatoznak

Az októberi gyakorlatok előtt az Egyesült Államok és India elit különleges erői újabb közös gyakorlatot kezdtek az észak-indiai Himachal Pradesh dombos államban. A háromhetes gyakorlat, amelynek 13. kiadása hétfőn kezdődött, "célja a legjobb gyakorlatok és tapasztalatok megosztása olyan területeken, mint a közös küldetéstervezés és a hadműveleti taktika, valamint a két nemzet különleges erői közötti interoperabilitás javítása" - közölte az indiai védelmi minisztérium.

A közlemény szerint mindkét hadsereg csapatai közösen képeznek ki, terveznek és hajtanak végre különleges műveleteket, terrorelhárító műveleteket, légideszant műveleteket szimulált hagyományos és nem szokványos forgatókönyvek szerint a hegyvidéki terepen.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
Makro / Külgazdaság Újabb óriási ukrán győzelem van készülőben - sok ezer orosz katona eshet csapdába Limanban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:29
A legfrissebb hírek szerint nagy bajban vannak a várost védő orosz csapatok.
Makro / Külgazdaság Megint ezernél többen vannak Coviddal kórházban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 09:37
Csökkent viszont az aktív fertőzöttek aránya.
Makro / Külgazdaság Újabb csúcskategóriás fegyvert kapnak az ukránok - még nagyobb bajba kerülhet az orosz légierő
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 08:55
A NASAMS légvédelmi rakétarrendszer szállítását régóta kérik Kijevben, nemsokára megérkezhet az első.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG