4p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tegnap az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed 25 bázisponttal a 0,5-0,75 százalék közti sávba, így nagyjából 0,62 százalékra emelte az irányadó kamatot. Végre fél százalék fölötti kamat, és ami a lényeg, a következő években várhatóan folytatódik a trend. Az eurózónában ennek még nyoma sincs.

Nincs több kifogás

A piac az egész év során várta már ezt a lépést, de a Fed mindig visszakozott valamiért. A munkanélküliség már az év elején is igen alacsony volt Amerikában, így erre nem lehetett hivatkozni, ezért a túl alacsony infláció lett az ok. Időközben ez is elrugaszkodott a 0 közeléből, ekkor már csak a rendkívüli tényezőkre lehetett hivatkozni, mint Kína, Brexit, olajár. Most már ezekre sem lehet, az infláció is szépen megindult a kitűzött 2 százalékos cél felé, és ami a leglényegesebb: mintha a Fed már nem is keresett volna ellenérvet, végre elfogadta, hogy tényleg rendben az amerikai gazdaság.

Jegybanki függetlenség

Sokak szerint ebben döntő szerepe volt Donald Trump megválasztásának, de ezt Janet Yellen, a Fed elnöke határozottan cáfolta. Kijelentette, hogy a jegybanki függetlenség nem fog csorbulni, bárki is legyen az elnök, és bármit is üzenjen a jegybanknak. Yellen mindenesetre azért megtartotta a korábbi kifejezéseket, mint szerény változtatás, fokozatos emelés, nagyfokú bizonytalanság, de az nem is várható, hogy ebben éles váltás következzen be.

A tökéletes gazdaság

A Fed közleménye úgy fogalmaz, hogy a gazdaság fejlődése véleményük szerint a fokozatos, lassú emelést fogja indokolni. Számításaik szerint az infláció már idén másfél százalék, jövőre pedig 1,9 százalék lesz, vagyis lényegében eléri a célt. A munkanélküliséget 4,5 százalékosra becsülik jövőre, ami Amerikában közgazdaságilag a teljes foglalkoztatottságot jelenti, a GDP növekedést pedig 2 százalékosnak. Ez azt jelenti, hogy az amerikai gazdaság a Fed által elvárt optimumot fogja mutatni, ezek alapján a becsült kamat jövőre 1,4 százalék, 2018-ban 2,1 százalék, 2019-ben pedig 2,9 százalék lesz, így lényegében teljesen normalizálódik a kamatszint.

Tőzsdei reakciók

Az amerikai tőzsdék esésbe kezdtek a döntés után, az S&P 500 majdnem egy százalékkal került lejjebb, de a Nasdaq csak fél százalékot esett. A befektetőknek még emészteniük kell a várható jövőbeni helyzetet. Kétféle hozzáállás lehetséges: az egyik szerint örülni lehet annak, hogy végre normalizálódik a monetáris politika, viszont a másik végletbe sem fog átcsapni, mint ez korábban oly sokszor megtörtént. Ugyanakkor a tőzsdék pont az extrém alacsony kamatszint miatt emelkedtek olyan magasra, ahol vannak, ebből a szempontból a normalizálódásból esés következne.

Ami érdekes, az olaj és az arany reakciója. Mindkettő zuhanni kezdett a döntés után, az arany különösen erősen, 1160-ról 1145 dollárig. Ennek elvileg magyarázata lehet, hogy ha lesz értékelhető kamat a jövőben, akkor kevéssé menekül aranyba a pénz, viszont a rövidtávú reakció abból is következhet, hogy az elmúlt hónapok esése miatt sokan ragadtak arany vételi pozícióba, és abban bíztak, hogy a kamatdöntés után jól tudnak zárni. A remény elveszett, adnak, ahol tudnak. Az olaj egy dollárt esett, de miután tegnap előtt egy nagyot ugrott fel és azóta folyamatosan ereszkedik, ez talán kevéssé függ össze a kamatdöntéssel.

Európa elakadt

Mindeközben Európában nyoma sincs a normalizálódásnak: az EKB nem csak, hogy kamatot nem akar emelni, de még a külön pénznyomtatást jelentő kötvényvásárlási programját sem akarja leállítani. Persze az eurózóna helyzete annyiban bonyolultabb, hogy tagállamok gazdasági helyzete erősen eltér, de összességében már sokkal jobb helyzetben van a legtöbb ország, mint ami egy ilyen szélsőséges monetáris politikát indokolna. Már csak az a kérdés, mennyit kell várni, hogy ez megváltozzon, és az európai jegybank is amerikai társa nyomába eredjen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Újabb uniós pénzeső szakadhat Magyarországra – A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. június 18. 19:01
Hamarosan megkezdi működését a gigantikus Helyreállítási Alap, a NextGenerationEU, amelyből Magyarország több mint 2500 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap az elkövetkező években. De mire fog elmenni ez a hatalmas összeg, és meddig feszítheti a húrt a magyar kormány, hogy ne essünk el uniós forrásoktól? Annyi biztos: ha tagjai vagyunk egy klubnak, akkor az a minimum, hogy betartjuk a játékszabályait. Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Itt az új lista: ezekbe az országokba már nyugodtan utazhatunk
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 15:46
Újabb országok kerültek fel az EU által Covid-szempontból biztonságosnak ítélt államok listájára.
Makro / Külgazdaság A németek imádják a klímavédelmet – csak fizetni ne kelljen érte
Káncz Csaba | 2021. június 18. 14:55
A svájci klímatörvény elutasítása több más ország számára is figyelmeztetésnek tekinthető. A német benzinárról szóló populista vita jól mutatja, hogy a klímapolitika nehéz időszak előtt áll, noha elméletileg a közvélemény támogatja a klímaváltozás elleni küzdelmet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb országban szűnik meg a kötelező szabadtéri maszkviselés
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 13:39
Mégpedig Spanyolországban.
Makro / Külgazdaság Piszkos kampánypénzek: börtönbe vonulhat a volt francia elnök
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 18. 09:33
Nicolas Sarkozyre törvénytelen kampány-finanszírozás miatt szabnának ki börtönbüntetést.
Makro / Külgazdaság Jól halad a gyerekek oltása Magyarországon: 4000-n kapták már meg a vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 09:01
A pénteki adatok is kedvező járványhelyzetről árulkodnak idehaza. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: Magyarország számára az adóemelés méreg
Privátbankár.hu | 2021. június 18. 08:36
Oltási helyzetről, kilátásokról, a bizalom újjáépítéséről és a költségvetésről is beszélt a miniszterelnök a szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. 
Makro / Külgazdaság Öt-hat százalékkal kevésbé védenek az oltások a delta mutáns ellen
Kormos Olga | 2021. június 18. 05:37
A koronavírus delta variánsa miatt Angliában elhalasztották a teljes újranyitást, az USA-ban pedig kéthetente megduplázódik a deltával fertőzöttek száma. A mutáns múlt héten gócszerűen Bécsben is felütötte a fejét. Itt a tudományos magyarázat, mennyire kell félnünk tőle. 
Makro / Külgazdaság Marihuánával, pénzzel, kisteherautóval próbálják az oltás felvételére buzdítani az embereket
Kormos Olga | 2021. június 17. 19:06
Kuponokkal, kisteherautókkal, marihuánás cigarettákkal és milliós, rejtett díjjal próbálják az amerikai tagállamokban oltásra buzdítani az állampolgárokat, de a világ más pontjain is vannak hasonló kezdeményezések.
Makro / Külgazdaság Vlagyimir Putyin: a média hamis képet fest Bidenről
MTI | 2021. június 17. 18:28
Nincs köze a valósághoz annak a "kissé elkedvetlenítő képnek", amelyet a média fest Joe Biden amerikai elnökről - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő csütörtökön Moszkvában, egy videokonferencián.
hírlevél
depositphotos