<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most, hogy az USA elnöke megpróbálja kitiltani a muszlim bevándorlókat, nem árt tudni: valamikor a katolikusokkal is hasonlóan bántak. Az ország múltjában megszámlálhatatlanok az olaszok, írek, zsidók elleni attrocitások, az új migránsokkal sokszor állatként bántak, gyilkosságok, lincselések is előfordultak. A lengyelek és magyarok sorsa sem lehetett sokkal jobb.
(Fotó: Ancestry.co.uk)

„Zsidó, ír, ázsiai és olasz barátaimnak: őseitek a piszoknál is alávalóbbnak számítottak, amikor idejöttek” – írja egy amerikai tőzsdei szakember blogja, a Reformed Broker. Az olaszokat nem tekintették embernek, patkánynak vagy bűnözőnek nevezték, az íreket majomnak. Volt idő, amikor törvénnyel tartották távol a kínai nőket az országból, csak a kínai férfiak munkaerejére volt szükség, családjukra nem. A zsidókat leköpdösték az utcán.

A cikket meglepő korabeli karikatúrák illusztrálják, van, amelyiken az összes bevándorlót patkánynak ábrázolják, másutt sáskáknak. Szörnynek rajzolt külföldiek zabálják fel „Uncle Sam”-et (az USA-t). Az egyik rajz ma is készülhetett volna: egy bevándorló „nem kívánatos” feliratú csomaggal, égő kanócú bombával a fején áll az USA határát jelképező fal kapujánál. Másutt az Európából (annak szegénynegyedeiből) érkezőket általában szólják le, a hajóról az USA partjaira úszó patkányokat „maffia”, „anarchia” és „szocialista” feliratok tarkítják.

Az USA kapuján hiába kopogtató migráns az Első Világháború idején

Kizsákmányolástól a gyilkosságig

Pár évvel ezelőtt Ed Falco, a Keresztapa című film alapjául szolgáló regény szerzője írt az olaszellenességről a CNN-nek egy cikket, amiben azt írja, az USA történetében két és fél évszázados hagyománya van annak, hogy a különböző népcsoportokat, amelyek az egymás utáni hullámokban érkeztek az országba, kriminalizálják, ellenségnek tekintsék, kizsákmányolják vagy akár gyilkosságokat is elkövessenek ellenük.

Az ország legnagyobb lincselése (azaz amikor a megvadult tömeg embereket öl) 1891-ben nem afrikaiak ellen történt, ahogy sokan gondolnák, hanem olaszok ellen. New Orleansban 11 gyanúsított olaszt öltek meg egy rendőrgyilkosságban való állítólagos részvételük miatt, bírósági ítélet nélkül, a fogdából kivonszolva őket.

Katolikusoknak tágasabb

A közvélemény nem ítélte el a gyilkosságokat, sőt szinte pártolta is, és országos letartóztatási hullám indult – több száz újabb olasz ellen. A tömeget szervező személy később Louisiana állam kormányzója lett, és arról a mondásáról lett hírhedté, hogy az olaszok kicsit rosszabbak, mint a négerek – derül ki a Wikipedia cikkeiből.

A villongásoknak vallási vonulata is volt. A katolikusok helyzete annak idején hasonló volt, mint most a muszlimoké – írta Ed Falco, az olaszok említett szakértője még egy békésebb évben, 2012-ben. Már 1785-ben is csak New York határain kívül építhettek maguknak például templomot Manhattan helyett. Ma ugyanilyen vita egy muszlim központ körül zajlik. A szerző azt kérdi, vajon most is sok évtizednek kell-e eltelnie, hogy hasonlóan megváltozzon a muszlimok megítélése, ahogy annak idején a katolikusoké?

Olaszok rabszolgák helyett

A Wikipedia egész szócikket szentel az olaszok elleni amerikai (és brit) erőszaknak, leírva annak gyökereit. Az olaszokat az 1800-as évek második felében, az amerikai polgárháború után eredetileg a felszabadított rabszolgák miatt műveletlenül maradt déli mezőgazdasági területekre hívták be és a rabszolgákhoz hasonlóan bántak velük.

hirdetés

Ami a magyarokat illeti, az 1800-as évek végén-1900-as évek elején kivándorolt, főként szegény, vidéki, iskolázatlan, milliós, részben katolikus tömegeknek sem lehetett sokkal jobb a sorsuk, megítélésük, mint más európai országok polgárainak. Detroit egy fontos letelepedési területük lett, az egyik legnagyobb lélekszámú népcsoport lettek a városban, és külön tanulmány jelent meg róluk egy kriminalisztikai folyóiratban 1935-ben „A detroiti magyarok bűnözése és szokásai” címmel.

A magyar fiúk bűnei

Ebből kiderül, hogy több száz magyar bűnözőt tartottak nyilván a területen, az azonban nem, hogy statisztikailag mennyire relevánsak az adatok, átlag feletti volt-e a „magyarbűnözés” más népcsoportokhoz képest, vagy sem. Arról sok szó esett, hogy „kolóniájukon” belül alacsonyabb a magyarok bűnözési statisztikája, mint azon kívül.

Cikk a detroiti magyarok bűnözéséről (1935)

Gyakori bűncselekmény volt a lopás, betörés, a szénlopás, de akadt szexuális bűncselekmény is, 7 darab a körükben. Egy másik jellemző ok azonban az alkohol, a féltékenység, a szegénység lehetett – a „részeg, féltékeny férj” volt az egyik leggyakoribb bűneset. Említik az elkövetők skizoid vonásait, sőt a boszorkányokkal kapcsolatos hiedelmeket is. (Még 2009-ben az Amerikába kitántorgó magyarok életéről Hunky Blues címmel másfél órás dokumentumfilm készült.)

Lengyel szörnyetegek

Úgy tűnik, a lengyeleknek is nagyon rossz volt a megítélése. Szintén a Wikipedia írja, hogy a korai 20. században például egyes regényekben milyen képet festettek róluk, szembeállítva a „haldokló és zsugorodó jenki populációt a fiatal lengyel bevándorlókkal”. (Mintha csak egy mai bevándorlásellenes szöveget olvasnánk.) Az 1913-as Invaders (megszállók vagy hódítók) című regényben a lengyeleket szörnyekként és állatszerű lényként írták le. A regénybeli angol származású hölgy és a fiatal lengyel migráns férfi kapcsolata nem volt társadalmilag elfogadott.

A migránskitiltó, falépítő példákért azonban nem is kell olyan nagyon visszamenni az időben. A Zerohedge emlékeztet arra, hogy Barack Obama elnök 2011-ben hat hónapra megtiltotta az iraki menekülteknek a vízumok kiadását. Korábban pedig Bill Clinton elnök (hivatalban 1993-2001 között) nagy sikert ért el egy beszédével, amelyben kikelt az illegális bevándorlók nagy száma miatt, és a határok megerősítését, a bűncselekményekért elítélt migránsok gyors kiutasítását ígérte. Sőt, falat akart építeni a déli határra.

(Itt kereshetünk az Amerikába menő hajók utaslistáiban, megnézhetjük például, őseink, rokonaink között volt-e kivándorolt.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Az USA hírszerzése már ismeri az orosz tervet Ukrajna lerohanására
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:52
A Washington Post írja ezt, forrásuk egy amerikai kormánytag.
Makro / Külgazdaság Bolsonaro azt mondta, a Covid-vakcinák növelik az AIDS vírusával való megfertőződés veszélyét
Privátbankár.hu | 2021. december 4. 08:37
A brazil elnök ellen most vizsgálatot rendelt el egy bíró.
Makro / Külgazdaság Bedőlhetnek-e hotelek és éttermek a 4. hullám miatt? - A Hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. december 3. 18:56
Papíron tele lesznek a hazai hotelek és éttermek az adventi időszakban, de a 4. hullám keresztbe tehet nekik. Van-e, lesz-e elég külföldi turista? Mire és mennyit költenek itt, ha jönnek? És mi lesz, ha a magyarok sem özönlenek? Budapesti helyzetkép munkatársainktól: Mester Nándortól és Izsó Mártontól.
Makro / Külgazdaság Meglepetés jött Amerikából
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:03
Novemberben a vártnál jobban csökkent a munkanélküliségi ráta, ugyanakkor a becsültnél jóval kevesebb új munkahely jött létre.
Makro / Külgazdaság A nap képe: keserű, ha eltörik a törökméz 
Valkai Nikoletta | 2021. december 3. 16:03
Hónapok óta tartja lázban a világot a dél-koreai sorozat, a Squid Game – és persze az abban szereplő játékok.
Makro / Külgazdaság Energiasokkokat jósol Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 15:26
A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint ami most van, az még csak egy miniválság. 
Makro / Külgazdaság Rettenetes terhek - az amerikaiak többsége már elutasítja az örökös háborúkat
Káncz Csaba | 2021. december 3. 15:08
Az amerikai polgárok 62 százaléka szerint Washington csak akkor küldjön katonákat a világba, ha „létfontosságú amerikai nemzeti érdekek kerülnek veszélybe.” De mennyiben járulnak hozzá a szövetségesek földjén állomásozó katonák az amerikai külpolitikai célok érvényesítéséhez? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály az adóelkerülés csökkenését ünnepli, egyes kommentelők szerint ünnepelhetnénk ezt jobban is
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:43
Például áfacsökkentéssel.
Makro / Külgazdaság Rekordmennyiségű pénzt költöttünk el októberben
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 10:16
Többet költöttünk, mint decemberben szoktunk.
Makro / Külgazdaság Szél Bernadett: a kormány nagyobbat is dobhatott volna az oltóbuszokkal
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 09:02
Szél Bernadett független képviselőnek három hónap után adta ki a Magyar Honvédség az oltóbuszokkal végzett vakcináció adatait. Ezek alapján elmondható, hogy a mobiloltási programra nehezen lehet kijelenteni, hogy nagy siker volt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló