<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az államosított magánnyugdíjpénztári vagyon miatt még egy ideig húzhatja az IMF-megállapodást a kormány, aztán nem lesz pénz. London szerint a jegybank kamatemeléssel védi majd a hazai valutát, ez viszont a forinthiteleseket hozhatja nehéz helyzetbe, köztük azokat, akik frissen végtörlesztettek.

Pénzügyi elemzők szerdai értékeléseikben ismét kiemelték a magyarországi kockázati tényezők közül az IMF/EU-megállapodás körüli bizonytalanságot.

A Commerzbank szakértői Londonban szerdán összeállított napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy "a magyar kötvénypiacra vetett egyetlen pillantás mindent elárul". A tízéves lejáratú kötvények hozama a korábbi hónapokban 7-8 százalék volt, az elmúlt napokban azonban átlépte a 10 százalékos küszöböt, miközben a CDS-jegyzések is rekordra emelkedtek.

Tovább emelkedett a CDS-felárunk
A CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvények nem teljesítővé válásának rizikójára köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a szerdai jegyzésben 687 bázispont közelében mozgott az előző esti 650 bázispontos záró után.

A magyar CDS-tranzakciók már a szerdai londoni nyitás után átlépték a 680 bázispontos szintet, és a kereskedés korai szakaszában 682 bázispontra drágultak, majd innen tovább emelkedtek.


A Commerzbank elemzői szerint ez "valószínűleg csak az első benyomás arról", hogy mi fog történni, "ha a magyar kormány nem enged a nemzetközi együttműködés kérdésében".
A cég szerint ugyanakkor az IMF-védőháló "egyre valószínűtlenebbnek tűnik", tekintettel "a kormány makacs hozzáállására".

Nem mindenki szerint lesz megállapodás

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza, William Jackson szerdai helyzetértékelésében szintén azt írta, hogy jóllehet "Magyarországról egyre rosszabb hírek érkeznek", az IMF/EU-tárgyalások múlt havi félbeszakadásától a befektetésre ajánlott hitelminősítői osztályzatok megvonásán át a kötvényhozamok emelkedéséig, ennek ellenére is azonban "elenyészőben lévőnek tűnnek" az IMF-megállapodás esélyei.

Jóllehet a valutaalappal jövő szerdán informális tárgyalások kezdődnek, ám a jegybanktörvény és a gazdasági stabilitásról szóló jogszabály elfogadása nyomán "a legjobb esetben is halványak bármiféle egyezség elérésének kilátásai" - vélekedett szerdai elemzésében a Capital Economics londoni közgazdásza.

Az államosított nyugdíjvagyon miatt van még ideje a kormánynak?

Jackson szerint a magyar kormánynak egyelőre van ideje kivárni, hogy javulnak-e a külső kondíciók, mivel a jegybanknál lévő betétei és a magánnyugdíjpénztári megtakarítások államosításából befolyt mintegy 8 milliárd euró fedezi az idei első félévi finanszírozási igényeket.

A külső fejlemények azonban azt eredményezhetik, hogy a kormánynak végül nem marad választási lehetősége. Kritikus ebből a szempontból, hogy a magyar bankok finanszírozása erőteljesen függ a nyugat-európai tulajdonos bankok hiteleitől, és a következő tizenkét hónapban a magyar bankszektornak hozzávetőleg 19 milliárd euró devizaadósságot kell megújítania; ez a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 20 százaléka.

Most jön csak a neheze

Ha az euróövezeti szuverén adósságválság teljes körű bankválsággá fajul, és a hitelforrások befagynak, akkor a magyar kormány számára nem marad más lehetőség, mint a visszatérés az IMF-hez - áll a Capital Economics vezető közgazdászának szerdai elemzésében.

Jackson szerint mivel az euróövezeti problémák valószínűleg még tovább mélyülnek, és "nincs jele annak, hogy javulna a magyar gazdaságpolitika hitelessége", a magyar befektetési termékek jó eséllyel "rázós időszak" előtt állnak.

Jöhet a 7%-os alapkamat

A Capital Economics szakértője szerint ebben a helyzetben valószínűsíthető, hogy a magyar jegybank továbbra is kamatemelésekkel próbálkozik a tőkekiáramlás megakadályozása és a forint erősítése végett. A cég jelenleg azzal számol, hogy az MNB ebben a hónapban újabb 0,50 százalékpontos emeléssel 7,50 százalékra emeli alapkamatát.

Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének vezetője szerdai kommentárjában úgy fogalmazott: tekintettel a forintra nehezedő nyomásra, kérdéses, hogy az MNB meddig tud várni a további agresszív kamatemelésekkel. Az RBS ugyanakkor kétli, hogy a magyar jegybank közvetlen agresszív devizapiaci beavatkozással próbálkozna, "különösen egy olyan időszakban, amikor a problémák a szélesebb értelemben vett gazdaságpolitikai hitelességgel kapcsolatosak" - közölte a cég vezető londoni elemzője.

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG