5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BAE Systems és a Rheinmetall óriási gyártókapacitások kiépítésére készül Ukrajnában. Szomszédunk NATO-szabványoknak megfelelő nagyívű felfegyverzése egyben hozzájárul a Kijev által követelt biztonsági garanciákhoz. Káncz Csaba jegyzete.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden megbeszélést folytatott a BAE Systems, a legnagyobb brit hadiipari vállalat képviselőivel. A tárgyalás után az elnök kijelentette: „Azon dolgozunk, hogy megfelelő bázist hozzunk létre a gyártáshoz és a karbantartáshoz Ukrajnában. A fegyverek széles skálájáról beszélünk: a tankoktól a tüzérségig."

Megállapodtak abban, hogy előkészítik a BAE Systems ukrajnai irodájának megnyitását, majd ezt követően felállítják a cég gyártási és karbantartási létesítményeit. Zelenszkij szerint "Készen állunk arra, hogy a BAE Systems különféle típusú termékeinek fő regionális gyártási központjává váljunk, és a jelenleginél globálisabb kapcsolatok iránt érdeklődünk."

Rheinmetall tankok Ukrajnában

Két hete a német hadiipari óriás, a Rheinmetall megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint a düsseldorfi fegyvergyártó szoros együttműködést kezd a 65 ezer alkalmazottat foglalkoztató ukrán hadiipari konszernnel, az UkrOboronPrommal. Mindenekelőtt július közepéig vegyesvállalatot alapítanak, ahol a Rheinmetall birtokolja a többséget 51 százalékkal, és az üzletmenetet is irányítja.

A Rheinmetall-UkrOboronProm vegyesvállalat első feladata a katonai járművek, különösen az EU által biztosított járművek karbantartása lesz. Hosszú távon a két csoport közös vállalkozásukkal a Rheinmetall páncélozott járműveket is szeretne gyártani Ukrajnában. A beszámolók szerint a Fuchs kerekes harckocsival lehetne kezdeni, amely páncélozott szállítóként, vagy kommandós egységként is használható.

Ezután következhet a Lynx (KF41) gyalogsági harcjármű és az új Panther (KF51) nehéz harckocsi. Az ipari körökben a Panther ukrajnai gyártását a Rheinmetall számára messzemenő jelentőségű áttörésnek minősítik. A csoport a járművet a Leopard 2 lehetséges utódjaként fejlesztette ki, és versenyez vele a német-francia MGCS-vel, amelyet a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) fejleszt a francia Nexterrel együttműködve.

Rheinmetall tankok lepik el Ukrajnát? Fotó: Depositphotos
Rheinmetall tankok lepik el Ukrajnát? Fotó: Depositphotos

Lőszerek és légvédelmi rendszerek

A Rheinmetall és az UkrOboronProm együttműködése nem korlátozódik a páncélozott járművek gyártására. További két közös vállalatot terveznek, amelyek szintén hamarosan megalakulnak, és lőszert, valamint légvédelmi rendszereket gyártanak majd. Bár a Rheinmetall leginkább a Leopard és más páncélozott járművek gyártásában való részvételéről ismert, a közelmúltban jelentős összegeket fektetett be új légvédelmi rendszerek fejlesztésébe.

Ide tartoznak olyan modern rendszerek, amelyek drónokat megzavarására alkalmasak és elektronikus elrejtést biztosítanak, és olyanok is, amelyek lézerrel, vagy volfrámdarabkák ködével semmisítik meg a beérkező rakétákat.

S noha Ukrajnába telepítésük PR-sikernek bizonyulhat a Rheinmetall számára, Oroszország azzal fenyegetőzött, hogy ha a német cég a háború alatt harckocsigyárat épít a szomszédban, azt azonnal megsemmisítik. A német cég azonban azt állítja, hogy a gyárat sikeresen meg lehet védeni azzal a saját technológiájával, amellyel a reguláris fegyveres erők táborait is oltalmazzák a támadásoktól.

Az állami tulajdonban lévő UkrOboronProm a védelmi rendszerek gyártásának különböző területein dolgozik - beleértve a páncélozott járművek, rakéták és tüzérség gyártását és azok karbantartását. 2010 óta több mint száz ukrán hadiipari vállalat egyesült a konszernben. Valóban, Kijev „a világ egyik legerősebb védelmi ipara” létrehozására akarja felhasználni.

A háború kezdete óta több más országbeli cég is megkezdte az együttműködést az UkrOboronPrommal, például közös lőszergyártás formájában - igaz, ezt Lengyelországban, hogy megvédjék magukat az orosz támadásoktól.

"Védd meg az országot"

Az új Rheinmetall-UkrOboronProm vegyesvállalattal a jelek szerint a német cég az ukrán szárazföldi haderő egyik legfontosabb beszállítójává válhat. „A Rheinmetall mobil légvédelmi és tüzérségével lefedett „gyalogos és páncélos egységek”, amelyeket szintén a Rheinmetall gyárt, „megvédhetnék az országot az orosz támadóktól” – áll egy jelentésben: A düsseldorfi fegyverkovácsok segítségével a Ukrajna a legmodernebb fegyver-ipari bázishoz jutna hozzá.

A Rheinmetallnál azt is elmondják, hogy az Ukrajnában közösen gyártott fegyvereket - mint például a Panther nehéz harckocsit -, nyereségesen lehetne harmadik országokba exportálni. A tervek alkalmasak arra, hogy felgyorsítsák a Rheinmetall további felemelkedését a globális fegyveriparban. Ukrajna NATO-szabványoknak megfelelő nagyívű felfegyverzése egyben hozzájárul a Kijev által megkövetelt biztonsági garanciákhoz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már az EP-választásra gyúr Orbán Viktor: nacionalista vezér járt a Karmelitában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:01
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szerdán délután a Karmelita kolostorban megbeszélést folytatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés nemzetgyűlési frakcióvezetőjével – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Ismét Wagner-zsoldosok harcolnak Kelet-Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 16:46
Ezt közölte legalábbis az ukrán hadsereg.  
Makro / Külgazdaság Furcsa eltűnések rázzák meg Kínát, és ez egy vészjósló üzenet a világ számára is
Kollár Dóra | 2023. szeptember 27. 15:57
A védelmi tárca vezetőjének eltűnése nemcsak a nemzetközi megfigyelőket tartja lázban, hiszen ez már nem az első alkalom.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megpályázza a 2036-os olimpia megrendezését
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 15:31
Andrzej Duda államfő szerdai bejelentése szerint Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült új kormányfőt választani az EU egyik legnagyobb országában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:51
Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban.
Makro / Külgazdaság Új uniós kormányfőt fogadott Von der Leyen
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 14:16
Az EU-nak jövőképet kell meghatároznia a sikeres bővítéshez, ezért az Európai Bizottság elkezdett dolgozni egy sor, a bővítést megelőző politikai felülvizsgálaton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság NATO-segítséggel támadhatta Szevasztopolt az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 13:31
A Szevasztopol elleni pénteki támadást az ukrán hadsereg amerikai és brit szakemberekkel szoros koordinációban hajtotta végre - jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Tízezrével menekülnek az örmények az azeriek elől
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:46
Már meghaladta a 47 ezret szerda délig (közép-európai idő szerint) Hegyi-Karabahból (az örmény többségű azerbajdzsáni enklávéból) Örményországba menekülők száma - közölte Nazeli Bagdaszárján, az örmény miniszterelnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Csökkentik az árakat a benzinkutak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:37
Csökkenő üzemanyagárakat tapasztalhatunk a héten a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Azerbajdzsán győzött a villámháborúban, de nagy árat fizetett érte
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 11:20
Az azerbajdzsáni fegyveres erők 192 katonája meghalt, és 511 megsebesült a szeptember 19-20-i hegyi-karabahi "terrorellenes művelet" során - közölte a bakui egészségügyi minisztérium szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG