<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A török elnök a választási évben még a tragédiát is arra használja föl, hogy éket verjen az ellenzék pártjai közé. A kétségbeesés szítja a közvélemény haragját: a 180 ezres Iskenderun városában a kutató-mentők száma tegnap nem haladta meg az 50-et. Káncz Csaba jegyzete.

Európa hétfőn aktiválta polgári védelmi mechanizmusát, hogy gyorsan megsegítse a Törökországot és Szíriát sújtó földrengés áldozatait. Mintegy 19 EU-ország küldött összehangolt kutató- és mentőcsoportokat, valamint egészségügyi segélyt. Az EU a Copernicus műholdrendszert is aktiválta, hogy a vészhelyzetben feltérképezze az érintett területet.

A hétfői földrengések a világ második legnagyobb szeizmikus régiójában, az úgynevezett „Alpide-övben” történtek. A WHO szerint a halálos áldozatok száma a jelenlegi hivatalos nyolcszorosára nőhet. Az eseményeket áttekintő térképek azt mutatják, hogy potenciálisan 23 millió ember van kitéve a tragikus rengéseknek, köztük körülbelül ötmillióan a legszegényebb néprétegekből.  

Minden romokban - emberek egy összedőlt épület előtt a súlyos földrengés után a törökországi Hatayban, 2023. február 08-án. Az áldozatok száma szerda délelőtt már megközelíti a tízezret, rengeteg a sérült a február 6-i két súlyos földrengés után. Fotó: EPA / Erdem Sahin
Minden romokban - emberek egy összedőlt épület előtt a súlyos földrengés után a törökországi Hatayban, 2023. február 08-án. Az áldozatok száma szerda délelőtt már megközelíti a tízezret, rengeteg a sérült a február 6-i két súlyos földrengés után. Fotó: EPA / Erdem Sahin

Belpolitikai játszma

Erdogan ​​elnök telefonon beszélt Meral Aksenerrel, az ellenzéki jobboldali nacionalista Iyi - magyarul Jópárt - vezetőjével, hogy megvitassák a földrengést. Továbbra is homályos, hogy Erdogan miért dacol a hagyományokkal, hogy őt hívja elsőnek, nem pedig a legnagyobb ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) vezetőjét, Kemal Kilicdaroglut, ahogy az ilyen körülmények között szokás lenne.

A lépés további találgatásokat váltott ki, miszerint Erdogan éket akar verni a Jópárt és a CHP közé a május 14-i elnök- és parlamenti választások előtt. Aksener köztudottan ellenzi Kilicdaroglu azon törekvését, hogy a hat ellenzéki párt szövetségének elnökjelöltje legyen.

A legközvetlenebb kérdés az, hogy a parlamenti és az elnökválasztást a tervezettnek megfelelően május 14-én megtartják-e. Ez két tényezőtől függ: hogy a választások fizikai feltételei fennállnak-e a választáshoz közeledve, illetve, hogy Erdogan úgy dönt-e, hogy neki kedvez-e a az első földrengés után kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbítása, és elhalasztják-e a szavazást a  június 18-i határidőn túlra. A török elnök tegnap 10 tartományt „katasztrófa-övezetnek” nyilvánított, ahol 3 hónapig tart a rendkívüli állapot.

A gazdasági játszma

Törökország a legrosszabb gazdasági válsággal néz szembe azóta, hogy Erdogan és kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2002-ben hatalomra került: az éves infláció 58 százalékon áll, a líra 30 százalékot esett a dollárhoz képest tavaly, az ország folyó fizetési mérlegének hiánya pedig a GDP 5,2 százalékán áll.

A visszaesés ellenére Erdogan és pártja osztogatásba kezdett az elmúlt hetekben és az elnök népszerűsége kétéves csúcsot ért el. Erdogan 2,3 millió munkavállaló korengedményes nyugdíjazási ajánlatával, energia-támogatással és félmillió otthon felállításával édesgeti magához az alacsony jövedelmű családokat.

A kulcsfontosságú teszt az, hogy a kormány most hogyan kezeli ezt a vitathatatlanul óriási válságot, amellyel most hivatalában szembesült. A koalíciós kormány szánalmas reakcióját az 1999-es északnyugat-törökországi hatalmas földrengésre széles körben az AKP felemelkedésének meghatározó tényezőjének tekintik.

Ezzel szemben a jelenlegi kormány nem sokkal azután mozgósította a mentőcsapatokat - köztük 3500 katonát -miután hétfőn helyi idő szerint hajnali 4 óra 17 perckor lecsapott az első, a Richter-skála szerinti 7,8-as rengés. A pragmatikus Erdogan gyorsan levetkőzte nacionalizmusát, hogy üdvözölje a nyugati országok, köztük Izrael és - Törökország ősi riválisa - Görögország segélyeit, és hétnapos nemzeti gyászt hirdetett. Peking 6 millió, Szöul 5 millió dollár azonnali segélyt utalt át. Katar 10 ezer konténerházat küld.

Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn telefonon beszélt török ​​kollégájával, Hulusi Akarral, miközben Washington készen áll arra, hogy további támogatást nyújtson a helyreállítási erőfeszítésekhez. Antony Blinken külügyminiszter is beszélt kollégájával, Mevlut Cavusogluval.

Hova fordul a nép hangulata?

Valóban, egy hatékony katasztrófaelhárítás akár meg is erősítheti az AKP vezetőjét, és kiválthatja a nemzeti szolidaritás érzését Erdogan vezetése alatt.

Mivel a tömegmédia jó 80 százaléka Erdogan üzleti barátainak kezében van, a beszámolók a kormány lépéseiről mindenképpen kedvezőek lesz. Ám a közhangulat hamarosan megváltozhat, mivel széles körben elterjedt hírek szerint a túlterhelt mentőcsapatok nem érkeznek meg időben.

A kétségbeesés szítja a közvélemény haragját a dél-mediterrán Iskenderun városában, ahol sok lakos panaszkodik, hogy nem tudták elérni a kutató-mentő munkatársakat. Egy újságíró - aki hétfő este óta tartózkodik a városban - azt állította, hogy a több mint 180 ezres városban a kutató-mentők száma nem haladja meg az 50-et.

Valóban, épületek ezrei dőltek össze 10 törökországi városban, ami megnehezíti a mentők munkáját. A hivatalos adatok szerint Törökország déli határvidékén, Hatay tartományban haltak meg a legtöbben – helyi tudósítások szerint a tartomány épületeinek több mint fele összedőlt.

Mindenki versenyt fut az idővel, hogy túlélőket találjon, ahogy a hőmérséklet fagypont alá süllyed az éjszaka folyamán.

Akárcsak 1999-ben, az építési szabályzatokkal és biztonsági szabványokkal kapcsolatos kérdések a példátlan korrupció által jellemzett két évtizedes AKP-uralommal kapcsolatban óhatatlanul napirendre fognak kerülni. Erdogan oligarchái, akik az „Ötök bandájaként” ismertek, dollármilliárdokat kerestek nyilvános pályázatokon.

A török rezsim elnyomó gépezete márpedig nem tűri a disszonáns hangokat. Egy isztambuli ügyész tegnap nyomozást indított két neves újságíró, Enver Aysever és Merdan Yanardag ellen a kormány földrengésre való felkészültségét kritizáló megjegyzéseik miatt. Az ügyész mindkét újságírót azzal vádolja, hogy „nyíltan gyűlöletre és ellenségeskedésre szítják az embereket”.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Makro / Külgazdaság Elfogott telefonbeszélgetés is mutat az orosz bűnösség és hozzá nem értés felé a gátrobbantás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:49
Az ukrán titkosszolgálat osztott meg egy lehallgatott beszélgetést.
Makro / Külgazdaság Soha még ilyen drága rubint nem látott a világ
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 10:19
Majdnem 12 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetett az árverés győztese.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG