Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Trump folytatja az amerikai diplomácia szétzilálását, de katonai vonalon tovább erősít. Kína nagyon rossz hírt kapott azzal, hogy a Fehér Ház egy négycsillagos, kőkemény tengernagyot küld Ausztráliába nagykövetnek. De számít-e az, hogy a tengernagy anyja japán?
(Kép forrása: MTI/AP/Evan Vucci)

Hétfőn jelent meg Trump jövő évre szóló költségvetési tervezete, amely a külügyminisztérium további ellehetlenítését célozva 25 százalékkal vágja meg a diplomáciára szánt pénzeket, miközben tovább hajtja az egekbe a katonai költségvetést. A 2019-es központi költségvetés tervezete világosan értésünkre adja, hogy Trump a katonai erőt – nem pedig a tárgyalásos, diplomatikus utat – tartja a leghatékonyabb útnak a nemzetközi konfiktusok rendezésére és Amerika nemzeti érdekeinek érvényesítésére. De Magyarországnak nincsen miért aggódnia, hiszen – amint az elmúlt órákban megerősítést nyert –, Budapestre egy áruházi bizsukereskedő jön nagykövetnek.

Harris kinevezésének üzenete

Washington figyelmi körén kívül vagyunk tehát, ellentétben Ausztráliával, ahova Harry Harris négycsillagos tengernagyot, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság (PACOM) kőkemény vezetőjét küldi Trump. Harris kinevezése egyértelmű üzenet arra, hogy a Fehér Ház élesebb pályára áll Ázsia biztonságpolitikai kérdéseivel kapcsolatban, beleértve a vitatott Dél-kínai-tenger ügyét. A tengernagy jelölése röviddel a Nemzeti Védelmi Stratégia közzététele után történt, amely Kínát és Oroszországot nevezi meg az USA legnagyobb veszélyforrásainak és a háborús előkészületek fontosságát emeli ki velük szemben.

Harrisnak kell tehát biztosítania, hogy Ausztrália politikai és katonai fronton teljes vállszélességgel Washington mellett áll a Kínával szembeni „stratégiai verseny” folyamán. Márpedig Ausztrália geopolitikai értelemben stratégiai helyen fekszik, ránézve azon fontos tengeri útvonalakra, amelyek összekötik a Csendes- és az Indiai-óceánt. Ausztráliában található a Pine Gap nevű elektronikus hírszerzőbázis, amely kulcsfontosságú légicsapások irányításához. Az észak-ausztrál bázisok pedig a nagy hatótávolságú, B-1, B2- és B-52-es típusú stratégiai bombázók kiindulópontja lehet egy észak-kelet ázsiai konfliktus során.

A tengernagy folyamatos irritációt jelentett Kína számára 2014-es kinevezése óta, felügyelve 375 000 katonát, 200 hadihajót és több, mint ezer repülőgépet. Tavaly nyáron a kínai állami sajtó úgy jellemezte Harrist, mint „a leginkább előítéletes amerikai katonai vezető a második világháború óta”, aki „éles kijelentéseivel ellentéteket próbál szítani”. Peking számára pótlólagos irritáló tényező, hogy míg az ellentengernagy apja amerikai, addig az anyja japán.

Káncz Csaba

A vér szava?

Mostani jelölése kapcsán egy kínai stratégiai intézet professzora kijelentette, hogy „az agresszív japán-amerikai admirális most majd nagykövetként fogja erősíteni a katonai együttműködést az USA, Ausztrália és Japán között”. A Xinhua állami hírügynökség ehhez hozzátette, hogy „egyesek szerint nem szép dolog előhozakodni az amerikai tábornok japán hátterével. De hogy megértsük az ameriaiak hirtelen agresszivitását a Dél-kínai-tengeren (sic), egyszerűen lehetlenség nem figyelembe venni Harris admirális vérét, hátterét, politikai beállítottságát és értékrendjét”.

Kína teljes joggal ideges a kinevezés kapcsán. Harris a múlt hónapban találkozott indiai, japán és ausztrál kollégáival Új-Delhiben, hogy megvitassák Kína növekvő katonai térnyerését, amelyet az admirális „bomlasztó erőnek” nevezett.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Három muszlim ország, ahol a politika mozdulni sem tud a katonaság nélkül
Káncz Csaba | 2021. május 13. 18:45
A pakisztáni és egyiptomi hadsereg, valamint az iráni forradalmi gárda gyakorlatilag állam az államban.  A gazdaság egyik legbefolyásosabb szereplőjévé váltak, miközben jóváhagyásuk nélkül a nagypolitika már mozdulni sem tud.  Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Több mint 5 millió uniós polgár maradna Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 18:07
Ennyien kértek tartós letelepedési engedélyt.
Makro / Külgazdaság Új kutatás: gyakoribbak a mellékhatások, ha keverjük az AstraZenecát Pfizerrel
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 13. 17:44
A tanulmány készítői nem erre számítottak.
Makro / Külgazdaság Fiatal vállalkozókat segítő programot támogat az Indotek Group
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 16:03
Idén az Impact Hub Hungary és az Indotek Group közösen szervezi meg a Social Impact Award elnevezésű, közösségépítő és üzletfejlesztési programot, amelynek célja, hogy cselekvésre ösztönözze azokat a fiatalokat, akik érdeklődnek a különböző társadalmi és környezeti témák iránt.
Makro / Külgazdaság Inkább nem lesz, semmint hogy lesz - derült ki a mai Kormányinfón a minimálbér emeléséről
Baka F. Zoltán | 2021. május 13. 14:55
Zűrzavaros a kormányzati kommunikáció a teljes munkaidőben adható legkisebb bérről.
Makro / Külgazdaság 4 százalék feletti inflációt vár a CIB
Csabai Károly | 2021. május 13. 13:04
A bank vezető elemzője, Trippon Mariann ugyanis úgy véli, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásával ellentétben a fogyasztóiár-index megugrása (áprilisi 5 százalék fölé kerülése) nem átmeneti, hanem tartósabb jelenség. A magyar gazdaság gyors kilábalását pedig még mindig a koronavírus-járvány esetleges újabb hullámai veszélyeztetik leginkább, ám a CIB-nél a GDP idei növekedését így is 4-5 százalék közé várják.
Makro / Külgazdaság Elárulta Gulyás Gergely, mikor kaphatják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 13. 11:59
Erről lapcsoportunk kérdésére beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság A misztikus R-Kovey néven is gyárt Oroszország vakcinát
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 11:37
Az első adag R-Kovey vakcina júniusban készül el Oroszországban, melyben az AstraZeneca oltóanyaga rejtőzik.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: május végén megszűnik a korlátozások nagy része
Wéber Balázs | 2021. május 13. 09:51
Erről a mai Kormányinfón beszélt a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Makro / Külgazdaság Építőipar: az alacsony bázis miatt jobb lett az idei március, mint a tavalyi
Privátbankár.hu | 2021. május 13. 09:40
Egy év alatt 4,3, az előző hónaphoz képest 11,5 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene - jelentette a KSH.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.