BUX
33 134.87
+3.59%
+1 149.00
OTP
9 500.00
+1.77%
+165.00
MOL
1 930.00
+4.38%
+81.00
RICHTER
6 175.00
+5.29%
+310.00
MTELEKOM
365.00
+1.95%
+7.00
 
2019. december 5. 20:28

A héten ütemesen növekedett az olaj ára, amely akár tovább folytatódhat, amennyiben a várakozásoknak megfelelően tovább csökkentik a kitermelést az OPEC tagországok. Ha nem jön éles fordulat, akkor rövid időn belül az áremelkedés a hazai kutaknál is visszaköszön.

EPA/CHRISTIAN BRUNA

A hét elején jelentősen megugrott az olaj ára, reagálva a várható termelés csökkentésre. Hétfőn ugyanis olyan hírek láttak napvilágot, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamait és szövetségeseit, köztük Oroszországot tömörítő OPEC+ csoport január 1-jétől együttesen napi 1,2 millió hordóval fogja vissza a kitermelést az olajpiac stabilitásának és így az árak alátámasztásának érdekében. Ez a vállalás 2020. március végéig szól.

Ennek következtében a múlt hét végi 60,50 dollár körüli minimumról 5 százalékot erősödve 63,5 dollárig szökött fel a Brent árfolyama a tőzsdéken. Ráadásul az elemzők szerint, ha az olajszervezet csütörtökön kezdődő bécsi ülésén felmerültek a várakozásaik azzal kapcsolatban, hogy a szövetség tovább csökkentik a kitermelést, akár az előzetes várakozásnál is nagyobb mértékben.A Reuters hírügynökség két bennfentes forrásra hivatkozva akkor arról számolt be, hogy legalább napi 400 ezer hordóval, 1,6 millió hordóra húzzák fel a június végéig terjedő három hónapra szóló kitermelés korlátozását, mert az előrejelzések szerint a jövő év első felében túlkínálat várható a piacon.

Az érintettek viszont egyelőre csak a már fixnek tekinthető 1,2 millió hordós kitermelésről beszélnek, a további vágásról már eltérő nyilatkozatok láttak napvilágot. A szakértők ennek ellenére úgy látják, hogy összességében az OPEC+ számára a visszafogás többletjövedelmet jelentene, így könnyen lehet, hogy végül megszavazzák. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a végső szót várhatóan a szaúdiak mondják majd ki, számukra pedig a Saudi Aramco vállalat részvénykibocsátása miatt a szokásosnál is kicsit nagyobb tétje van a mostani ülésnek. A részvénykibocsátás egyébként ellentmondásosra sikeredett, hiszen a szaúdi és régiós befektetők túljegyezték a papír, a nyugati invesztorokat viszont nem sikerült olyan számban becsalogatni, ahogy azt előzetesen Szaúd-Arábia remélte. Így egy magasabb olajár, és az Aramco számára ennek köszönhetően erős negyedév akár fricskai is lehetne ezeknek a befektetőknek.

Amennyiben az olaj tovább erősödne, az biztos, hogy visszaköszön majd a hazai üzemanyagárakban is. A forint tartós gyengesége és az olajár esése ugyanis meglehetősen rossz kombinációt jelent, könnyen lehet, hogy így karácsony környékére ismét a 400 forintos szintet veszi célba a benzin. Az jelenthetnek könnyebbséget és alacsonyabb üzemanyagárakat, ha viszont a tervezett 1,2 millió hordós csökkentésen túl nem vágják vissza az olajtermelést, esetleg a forint a mostani szintről szignifikánsan erősödni tudna.

Makro / Külgazdaság Vizsgálódik az Európai Bizottság – von der Leyen is megszólalt
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 31. 22:17
Az Európai Bizottság megvizsgálja a magyar parlamentben által hétfőn elfogadott, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt és annak kormányzati végrehajtását - közölte Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője a testület online tartott sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Aki elveszíti a munkáját, az találjon gyorsan újat - üzente a kormány
Vég Márton | 2020. március 31. 20:15
A kormány szerint a munkavállalók bérét most is épp eléggé védik, így nem szükséges, hogy az állam átvállalja a cégektől a bérköltségek bizonyos hányadát.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedett az olaszországi halottak száma
MTI | 2020. március 31. 19:09
Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t - közölte az olasz polgári védelmi hatóság.
Makro / Külgazdaság Egyre félelmetesebb a helyzet New Yorkban
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 18:24
Egy éjszaka alatt 14 százalékkal ugrott a fertőzöttek száma – jelentette be az állam kormányzója.
Makro / Külgazdaság Ezek a rendeleti kormányzás első intézkedései
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 17:09
A kormány a tegnapi szavazáson megkapott jogkörének segítségével kihirdette az egyes eljárásjogi intézkedések első körét.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így működik home office-ban a brit kormány
Wéber Balázs | 2020. március 31. 16:50
Múlt héten Boris Johnson is benyelte a koronavírust, azóta távvezérlésben irányítja a brit birodalmat.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: szupervulkánként robbanhat India
Káncz Csaba | 2020. március 31. 13:14
Az indiai kormány megnyitotta a koronavírus útját a nagyvárosokból a nyomorban tengődő falvak irányába. Márpedig a 800 millió, vidéken élő indiai egészségügyi ellátásáért felelős személyzet háromnegyede képesítetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: megvannak a részletes adatok a magyarországi elhunytakról!
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 13:01
Nem kellett túl sokat várni a részletes adatokra a közlemény megjelenése után.
Makro / Külgazdaság Területi adatokról még nem, de az elhunytakról több információt kapunk
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 12:41
Fontos újítás, hogy ezentúl a koronavírus hivatalos oldalán fel fogják tüntetni az elhunytak számán kívül a nemüket, a korukat és azt a krónikus alapbetegséget, amelyben a betegség előtt is szenvedtek.
Makro / Külgazdaság Nőttek az ipari termelői árak - februárban
MTI | 2020. március 31. 10:02
3,8 százalékkal.
Friss
hírlevél