4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A kognitív hadviselés során az emberi elme válik hadszíntérré.  Ha sikeresen vívják, akkor az ellenfél társadalma széttöredezik, így már nem tud egységesen ellenállni az agresszor szándékainak.  Káncz Csaba jegyzete

A közelmúltig a NATO a hadviselést öt különböző műveleti területre osztotta: légi, szárazföldi, tengeri, űrbeli és kibernetikai területre.  A kognitív hadviselési stratégiák kidolgozásával azonban a katonai szövetség egy új, hatodik szintről tárgyal: az "emberi területről".

Az elme militarizálása

A NATO által támogatott 2020-as tanulmány a hadviselés ezen új formájáról világosan kifejti: "Míg az öt területen végrehajtott akciókat azért hajtják végre, hogy hatást gyakoroljanak az emberi területre, a kognitív hadviselés célja, hogy mindenkit fegyverré tegyen".

"Az agy lesz a 21. század harctere" - hangsúlyozza a jelentés.  "Az ember a vitatott terület", és "a jövőbeni konfliktusok valószínűleg először digitálisan, majd fizikailag, a politikai és gazdasági hatalom központjainak közelében zajlanak majd az emberek között".

Választásokat is befolyásolhatnak (fotó: depositphotos.com)
Választásokat is befolyásolhatnak (fotó: depositphotos.com)

Mivel a NATO célkeresztjében az egész civil lakosság van, a jelentés hangsúlyozza, hogy a nyugati hadseregeknek szorosabban kell együttműködniük az akadémiai körökkel a társadalomtudományok és a humán tudományok felfegyverzése érdekében, és segíteniük kell a szövetséget a kognitív hadviselési kapacitások fejlesztésében.

A tanulmány ezt a jelenséget "az agytudomány militarizálása" néven írja le.  De úgy tűnik, egyértelmű, hogy a kognitív hadviselés NATO általi fejlesztése az emberi társadalom és pszichológia minden aspektusának militarizálódásához vezet, a legintimebb társadalmi kapcsolatoktól kezdve magáig az elméig.

A kognitív hadviselés egyaránt kiterjed az egyénre, az államokra és a többnemzetiségű szervezetekre.  A dezinformálás és propaganda technikáit felhasználva az információ-befogadási képességnek a kifárasztására, kimerítésére törekszik.

A választások kisiklatása

A kognitív hadviselés a bizalom elpusztítására törekszik, legyen az a választási folyamatba, az intézményekbe, a szövetségesekbe vagy a politikusokba vetett bizalom. Ezzel nem azt befolyásolják közvetlenül, amit gondolnak, hanem inkább a gondolkodásmódot.

2018-ban Londonban és Washingtonban a Facebook és Cambridge Analytica nevű adatfeldolgozó (big data) cég botrányos kapcsolata uralta a főcímeket.  Bizonyítottá vált, hogy 50 millió Facebook felhasználó adataival éltek vissza és érdemben befolyásolták mind az amerikai elnökválasztás, mind a Brexit-népszavazás kimenetelét. A bűncselekmény nemzetközi dimenzióját mutatja az ausztrál sajtó kiszivárogtatása, miszerint a Facebook a 2016-os választások kampánya során megkereste az ausztrál pártokat és felkínálta megvételre az ausztrál felhasználóinak személyes adatait.

A műveletek mögött egy rejtélyes amerikai milliárdos család állt, amelynek két tagja, Robert és Rebekah Mercer döntően befolyásolta a Brexit-kampányt és Trump stábjának kiválogatását. Robert Mercer egy titokzatos hedge fund milliárdos, aki – az azóta már felszámolt – Cambridge Analytica nevű cégével mozgatta a szálakat az óceán két partján.  A cég sok szállal kötődött az amerikai és a brit katonai-ipari komplexumhoz - egy volt igazgatósági tag például Steve Tatham volt, aki az Afganisztánban szolgáló brit erők pszichológiai műveletekért felelős főnökeként szolgált.

Robert Mercer kitűnő kapcsolatokat ápolt már évek óta Trumppal, az akkori Breitbart-főnök Steve Bannonnal és Nigel Farage UKIP vezérrel. Velük együtt egy stratégiai bevetés keretében megrendítették a fősodratú média hitelét és lecserélték azt a konzervatív szavazók számára alternatív tényekkel, hamis történetírással, valamint nemzeti mitikus propagandával.

Idegtudományi kutatások a célkeresztben

Az amerikai és brit példát követve az EU, Oroszország, Kína, Tajvan és Kanada is hatalmas befektetésekkel indította meg a kognitív tudatra vonatkozó kutatási programjait. 

A „neurofegyverek” célja az idegrendszer funkcióinak fejlesztése vagy korlátozása lehet, a hatás a harchoz szükséges kognitív, érzelmi és/vagy mozgásos aktivitásra és képességekre, például az észlelésre, az ítélőképességre, a morálra, a fájdalomtűrésre, az állóképességre.

Az idegtudományi és technológiai kutatás használható a következők befolyásolására: a memória, a tanulás és a kognitív sebesség; az alvás-ébrenlét, fáradtság és éberség; az azonnali késztetések fölötti uralom, az impulzuskontroll, a hangulat, a szorongás és az önkép, a döntéshozatal, a bizalom és az empátia, a mozgás és a teljesítmény.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fiának adja át a stafétabotot a legendás médiacézár
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 17:50
A 92 éves Rupert Murdoch a fiának, Lachlan Murdochnak engedi át a Fox Corporation és News Corporation irányítását - közölte csütörtökön a két amerikai médiavállalat.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről jött a hidegzuhany Varga Mihályra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:27
A kormány a kamattámogatott hiteleken nem változtat és a bankadót sem emeli meg - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője a Fidesz és a KDNP kihelyezett esztergomi frakcióülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Oroszország nem fizet a semleges színekben induló sportolóinak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 16:01
Az orosz állam nem fizet pénzdíjat azoknak az orosz sportolóknak, akik semlegesként indulnak a jövő nyári párizsi olimpián.
Makro / Külgazdaság Döntött a Fidesz: tovább csúszik a svédek NATO-csatlakozásának megszavazása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:59
Kétnapos frakcióülést tart a Fidesz-KDNP Esztergomban, ahol ma Kocsis Máté, a Fidesz újra megválasztott frakcióvezetője Svédország NATO-csatlakozásáról is beszélt.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: "Akár folyamatban lévő beruházásokat is leállíthatunk"
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:39
A kormány és a jegybank egyetért abban, hogy a gazdaság legnagyobb problémája az infláció, az elsőszámú feladat pedig az infláció letörése – hangsúlyozta Varga Mihály a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén. A pénzügyminiszter kiemelte: az infláció leszorításával és az egyensúlyi mutatók javításával a magyar gazdaság jövőre visszatérhet a fenntartható növekedési pályára.
Makro / Külgazdaság Nagy bajban van a fiatal generáció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 14:20
A 18-35 év közötti magyar lakosság több mint 63 százaléka érzi bizonytalannak a jövőjét anyagi szempontból, ennek ellenére jelenleg mindössze csak a megkérdezettek 35 százaléka fekteti be a pénzét vagy tesz félre megtakarítási céllal – derült ki az OTP Bank friss felméréséből, amely arra is rávilágított, ennek egyik oka, hogy a válaszadók többsége szerint nem érdemes kis összegekben megtakarítani.
Makro / Külgazdaság Lekopírozták Matolcsy Györgyéket Londonban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:41
Nem módosította alapkamatát a Bank of England, hasonlóan a Magyar Nemzeti Bankhoz, amely augusztus végén szintén változatlanul hagyta. A brit jegybank csütörtöki bejelentése alapján a monetáris tanács az eddigi 5,25 százalékon hagyta az irányadó kamatlábat.
Makro / Külgazdaság Ausztriában már belőtték az egynapos autópálya matrica díját
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:22
Eddig az osztrákoknál is minimum tíznapos matricát kellett venni, de most itt van az újítás. 
Makro / Külgazdaság Csaknem húsz év után ismét Kínába látogatott a szíriai elnök
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 13:01
Bassár el-Aszad szíriai elnök csütörtökön megérkezett a kelet-kínai Hangcsouba, így csaknem húsz év után látogat ismét az ázsiai országba, első alkalommal a több mint egy évtizede tartó diplomáciai elszigeteltség és a félmillió halálos áldozatot követelő polgárháború kezdete óta.
Makro / Külgazdaság Hoppá! A magyarok kétharmada bevezetné az eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 12:31
És természetesen maradna az EU-ban.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG