1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az euróövezeti tagállamok tömeges leminősítése a Standard & Poor's azon véleményét tükrözi, hogy a valutaunió "számos, egymáshoz kapcsolódó rendszerszintű kockázatnak van kitéve", a döntéshozók "nem diagnosztizálták helyesen" a válság okait, és mindemellett idén jelentős a recesszió esélye az euróövezetben - mondták a nemzetközi hitelminősítő szakértői szombat délutáni londoni telekonferenciájukon.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a valutauniós országok jelenlegi adósbesorolásaiban nem szerepel tényezőként az eurózóna szétesése.

Az S&P előző éjjel, az európai és amerikai piaci zárások után kilenc eurótagállamot minősített le. Franciaországtól - a második legnagyobb eurógazdaságtól - és Ausztriától a cég megvonta a lehetséges legjobb, "AAA" besorolást, Portugáliát és Ciprust pedig befektetésre már nem ajánlott adósosztályzati szintre sorolta vissza.

A hitelminősítő szombat délutáni londoni telekonferenciáján elhangzott, hogy a cég véleménye szerint az euróövezeti döntéshozók eddigi válaszintézkedései "nem tartottak lépést a növekvő kihívásokkal".

Moritz Kraemer, a Standard & Poor's szuverén besorolásokért felelős részlegének elemzési igazgatója elmondta azt is, hogy az S&P jelenleg 40 százalékos eséllyel jósol recessziót az euróövezetnek az idei évre, és ennek bekövetkezte esetén a cég becslése szerint átlagosan 1,5 százalék körüli mértékben eshet vissza a valutauniós GDP-érték 2012-ben.

Az euróövezeti recessziót más nagy londoni házak is jósolják az idei évre.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének Londonban minap ismertetett januári világgazdasági prognózisa szerint a ház közgazdászai az eddigi adatok alapján azt valószínűsítik, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye már a tavalyi utolsó negyedévben csökkenni kezdett. A cég új előrejelzése szerint a recesszió 2012 harmadik negyedévének végéig - vagyis négy negyedévig - eltart.

A JP Morgan elemzői a valutauniós GDP-érték 1 százaléknál valamivel nagyobb visszaesését várják a vizsgált ciklusban a legutóbbi csúcshoz mérve. A legsúlyosabb helyzetben lévő Görögországban azonban, ahol az adósságválság kirobbanása óta 12 százalékkal zuhant a hazai össztermék, a JP Morgan londoni elemzői még további "legalább 10 százalékos" GDP-visszaesést és 2014-ig elhúzódó recessziót valószínűsítenek.

A ház Németországban nem jósol recessziót, de 2012-re mindössze 0,3 százalékos német gazdasági növekedést állított be idei első előrejelzésébe.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) idei alapeseti prognózisa szerint a valutaunió GDP-értéke 2012 egészében átlagosan 0,6 százalékkal csökken.

A CEBR londoni közgazdászai azonban kidolgoztak egy "kockázati forgatókönyvet" is, amely azzal számol, hogy a politikai döntéshozóknak idén sem sikerül megegyezniük az euróválság megoldásának mikéntjéről, és ez "egy vagy több tagállam" távozásához, egyes államadósok törlesztésképtelenné válásához és bankcsődökhöz vezet.

E forgatókönyv megvalósulásának esetére a CEBR 2,0 százalékos átlagos euróövezeti GDP-visszaesést valószínűsít 2012-re.

Moritz Kraemer a Standard & Poor's szombati londoni telekonferenciáján ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az S&P idei évre szóló alapeseti forgatókönyve - a 40 százalékos esélyű recessziós jóslattal együtt is - nem visszaeséssel, hanem "jórészt stagnálással" számol az euróövezetben.

A cég illetékes igazgatója a leminősítések egyik fő tényezőjének nevezte az euróövezeti döntéshozók "nyilvános és elhúzódó vitáit" arról, hogy mi lenne a megfelelő válasz a pénzügyi válságra.

Mindez olyan időszakban történik, amikor az euróövezeti országok refinanszírozási igénye "szokatlanul magas". Csak a valutauniós bankoknak több mint 200 milliárd eurót kell törleszteniük az idei első három hónapban, de a szuverén kötelezettségek is nagyon magasak: egyedül Olaszországnak 130 milliárd euró hitelrefinanszírozásról kell gondoskodnia áprilisig - hangzott el az S&P szombati telekonferenciáján.

Kraemer kijelentette: a Standard & Poor's véleménye szerint a politikai döntéshozók által a válságról felállított diagnózis "csak részben ismeri fel a válság eredetét ... (a döntéshozók) a belső költségvetési helyzetek orvoslására próbálnak koncentrálni, jóllehet mi úgy gondoljuk, hogy a helyes diagnózisban nagyobb súlyt kellett volna kapnia a növekvő külső fizetési egyensúlyhiányoknak és annak, hogy ezeket jórészt a valutaunión belüli versenyképességi divergencia okozta".

Kérdésre válaszolva a cég vezető szakértője ugyanakkor kijelentette, hogy az euróövezet szétesésének lehetősége nem tartozik a Standard & Poor's osztályzási döntéseinek meghatározó tényezői közé.

Arra a kérdésre, hogy miként szivároghatott ki előző este, órákkal a hivatalos bejelentés előtt a készülő leminősítések híre - több százmilliárd dolláros piaci árfolyamkilengéseket okozva -, a szombati telekonferencián az S&P részéről közölték, hogy az EU-szabályok alapján a cégnek az osztályzati döntésekről azok közzététele előtt tizenkét órával értesítenie kell az érintett adósokat; ebben az adott esetben "ez az érintett kormányokat jelentette". Ezeket az értesítéseket a cégnek az előírások alapján szigorúan bizalmasan kell kezelnie.

Arra a kérdésre, hogy ez a titoktartási kötelem "a másik félre" is vonatkozik-e, mivel ha igen, akkor ezt a szabályt egyértelműen megsértették, a Standard & Poor's szakértői csak annyit mondtak, hogy "ezt a kérdést az európai pénzügyi felügyeleteknek kellene feltenni".

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG