<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Putyin óvta a finn államfőt országa NATO-csatlakozásától. Utóbbival ellentétben Boris Johnson nem kíván beszélni az orosz elnökkel. Harkiv polgármestere szerint sikerült végleg visszaverniük az oroszokat. Az ukrán katonai hírszerzés vezetője úgy véli, 2022 végén érhet véget a háború.

  • Putyin arra figyelmeztette Sauli Niinistö finn államfőt a szombati telefonbeszélgetésük során, hogy hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakoznia a NATO-hoz, ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna - közölte a Kreml.
  • Boris Johnson jelenleg nem látja sok értelmét a Putyinnal való tárgyalásnak. A brit miniszterelnök a Daily Mailnek adott interjújában utalt arra, hogy más nyugati vezetőkkel ellentétben nem készül közvetlen kapcsolatfelvételre az orosz elnökkel.
  • Legutóbb, pénteken Olaf Scholz beszélt több mint egy órát telefonon Putyinnal. Erről a német kancellár egy szombaton megjelent interjúban azt mondta, nem észlel semmilyen változást az orosz elnök hozzáállásában az Ukrajna ellen indított háborúhoz, amely szerinte "esztelen" és "az egész világnak árt". 
  • A G7-országok soha nem fogják elismerni az Oroszország által ukrajnai háborúja révén, erővel megváltoztatni akart határokat - helyezte kilátásba az iparilag legfejlettebb hét országot tömörítő csoport a háromnapos németországi találkozóját lezáró, szombati nyilatkozatában.
  • Rigában lebontják az utolsó szovjet győzelmi emlékművet is. A Vörös Hadsereg dicsőségét hirdető, a szovjet korszakból származó és heves viták tárgyát képező monumentális rigai alkotás lebontásáról pénteki ülésén határozott a városi tanács.

Ukrán katonák egy családi ház pincéjében kialakított ideiglenes bázison az ukrán hadsereg által visszafoglalt települések egyikén, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében szombaton. Fotó: MTI/AP/Bernat ArmangueUkrán katonák egy családi ház pincéjében kialakított ideiglenes bázison az ukrán hadsereg által visszafoglalt települések egyikén, a kelet-ukrajnai Harkiv közelében szombaton. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

  • Az amerikai szenátus kisebbségi vezetője, Mitch McConnell is csatlakozott a Kijevbe látogató amerikai politikusok egyre bővülő listájához. Volodimir Zelenszkij az Ukrajnának nyújtott kétpárti támogatás erőteljes jeleként üdvözölte McConnell vizitjét.
  • Az orosz csapatok kivonultak Harkiv város területéről - közölte Ihor Terehov, az ukrán település polgármestere. Mint fogalmazott, "a harkivi területvédelem és az ukrán fegyveres erők erőfeszítéseinek köszönhetően az oroszok messze kivonultak a város területéről az orosz határ irányába".
  • A háború 2022 végére véget ér - vetítette előre az ukrán katonai hírszerzés vezetője. Ezt Kijrilo Budanov vezérőrnagy arra alapozza, hogy Moszkva súlyos veszteségeket szenvedett, ezért augusztus közepére fordulatot jósolt.
  • Moszkva nem éri el politikai céljait Ukrajnában - közölte a brit védelmi minisztérium (MoD). Az a tény, hogy Oroszországnak mindössze Herszon városában sikerült egy oroszbarát helyi vezetést kierőszakolnia, "rávilágít arra, hogy Oroszország inváziója során nem sikerült előrehaladást elérnie politikai céljai felé" - áll a hírszerzés legfrissebb jelentésében.
  • Nagyon nehéz tárgyalások folynak a Mariupolból történő evakuálások következő szakaszáról - közölte Zelenszkij. A város utolsó megmaradt ukrán védői az Azovstal acélgyárban húzták meg magukat.

(MTI, The Guardian)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Sötétbe borult Luhanszk megye, kiürült az acélmű Mariupolban - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 18:57
Ma sem csitultak a harcok, főleg az oroszok értek el hadisikereket. És pusztították tovább Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Van, akinek bejön, ahogy Szijjártó Péter miniszterkedik – egyetemistákat kérdeztünk (videó)
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. május 18. 18:31
Mindig fokmérője egy társadalomnak, hogy mit gondolnak saját jövőjükről a leendő tanárok és jogászok. Ezért kérdeztük most, a tanév vége felé őket.
Makro / Külgazdaság A nap képe: történelmi fordulatot hajtott végre Svédország és Finnország
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 17:14
Lemondanak semlegességükről, kérik csatlakozásukat a NATO-hoz.
Makro / Külgazdaság Európai Bizottság: takarékos energiafelhasználás kell az orosz függőség felszámolásához
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 16:26
Közös fellépést sürget és a lakosságtól is áldozatokat vár a brüsszeli testület.
Makro / Külgazdaság Putyin nukleáris csapásmérő ereje Észak-Európában
Káncz Csaba | 2022. május 18. 15:46
A Kola-félszigeten ballisztikus rakétákkal felszerelt tengeralattjárók állomásoznak, amelyek önmagukban garantálják Oroszország tengeri nukleáris második csapásmérő képességének mintegy kétharmadát. Sojgu védelmi miniszter már áprilisban bejelentette, hogy "több mint 500 fejlett fegyverrendszert" helyeznek el a Barents-tenger környékén, tekintettel "az európai katonai és politikai helyzet drámai romlására". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elapad az állami támogatás, több lehet a német vállalati csőd
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:35
Az Allianz Trade előrejelzése szerint.
Makro / Külgazdaság Megnyitná az elzárt uniós pénzcsapot az új Orbán-kormány minisztere
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:04
Navracsics Tibor reményei szerint az év második felében lehet megegyezés.
Makro / Külgazdaság Putyin kiutasított több mint két tucat francia diplomatát
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:30
Harmincnégy francia diplomatát utasított ki szerdán Moszkva, válaszul Párizs hasonló intézkedésére.
Makro / Külgazdaság Fékre léptek áprilisban a csehországi autógyárak
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:05
Beütött a háború és a járvány.
Makro / Külgazdaság Lukasenka bekeményít, halálbüntetéseket kaphatnak ellenzéki aktivisták
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:25
Aláírta a belarusz elnök, hogy immár terrorcselekmény előkészítéséért vagy kísérletéért is halálra lehet ítélni valakit - számos ellenzékit tartóztattak már le ilyen vádakkal.
hírlevél
Ingatlantájoló