<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Macron harcot hirdet az iszlám szeparatizmus ellen hazájában. Erdogan egy gigantikus iszlamista fedőszerven keresztül ellenőrzi a törököket szerte a világon, köztük Franciaországban. Káncz Csaba jegyzete.

Pontosan egy hónapja számoltam be ezeken a hasábokon az iszlamista Ankara és az egyre inkább az EU politikai főnökének szerepébe beletaláló Párizs éles egymásnak feszüléséről. Ez a politikai frontvonal Nyugat-Afrikától egészen Irakig húzódik.

Iszlamista szeparatizmus

A francia elnök pénteken egy újabb frontot nyitott ebben a küzdelemben.

Macron ugyanis több mint egy órás beszédében kijelentette, hogy „az iszlám az egész világon válságban van”. Leszögezte, hogy kormánya még az idén törvénytervezetet nyújt be a szekularizmus erősítésére, mivel az „iszlamista szeparatizmus” erősödik hazájában. Szeparatizmusként elsősorban azt az alvilági hálózatot nevezte meg, amely egyes negyedekben a radikális muszlim eszmékkel indoktrinálja a helyi lakosságot.

Emmanuel Macron francia elnök ismerteti a szeparatizmus elleni programját Les Mureaux-ban 2020. október 2-án. (Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin)Emmanuel Macron francia elnök ismerteti a szeparatizmus elleni programját Les Mureaux-ban 2020. október 2-án. (Fotó: MTI/EPA/AFP/Ludovic Marin)

A törvényjavaslat betiltaná annak lehetőségét, hogy a franciaországi imámok külföldön folytassanak előzetes tanulmányokat. Úgyszintén, a jogszabály alapján egyik pillanatról a másikra felfüggesztésre kerülhet egy imám vagy egy muszlim szervezet, ha megsérti a francia értékeket, támadja az emberek méltóságát, valamint pszichológiai vagy fizikai nyomást alkalmaz.

Jelenleg mintegy 1700 magántulajdonú muszlim iskolában 85 ezer fiatalt tanítanak Franciaországban.

Álláspont Párizsról és Jeruzsálemről

A 6 milliós lélekszámú franciaországi muszlim közösség több vezetője szerint viszont Macron iszlám-ellenes érzelmeket korbácsol fel a francia szélsőjobbnak tett gesztusként. Rögtön tiltakozott a Facebookon 3 millió követővel rendelkező Muszlim Tudósok Nemzetközi Uniójának (IUMS) főtitkára is, leszögezve, hogy a francia vezető még mindig a középkor vallásháborúinak szellemében cselekszik.

Az IUMS-nek a jelek szerint mostanában sok a dolga, hiszen alig 3 hete jelentették ki, hogy az Izrael és az Egyesült Arab Emirátus közötti megállapodás „hazaárulásnak” tekinthető az utóbbi részéről, az egyben egy „nagy jutalom Szent Jeruzsálem cionista megszállóinak”.

Macron radikális irányváltásához friss felmérések is hozzájárultak. Ezek szerint a 25 év alatti francia muszlimok 74 százaléka szerint az iszlám előrébb való, mint a köztársaság. Ráadásul az elmúlt évtizedben megduplázódott a mecsetbe járó francia muszlim 18-24 évesek száma.

Erdogan iszlamista fedőszerve

Azt ki kell emelnünk, hogy Macron már februárban nagyszabású beszédet mondott egy Mulhousen nevezetű elzászi kisvárosban, ahol jelentős török kisebbség él. Az elnök által akkor bejelentett program keretében a kormánynak nagyobb hatásköre lesz az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében.

Törökország elsősorban az oktatáson keresztül használja és mozgatja a Franciaországban élő török kisebbséget, amit a franciák egyre inkább nem kívánt külföldi beavatkozásként élnek meg. Különösen azért, mert Törökország nem mutatkozott nyitottnak arra, hogy változtassanak annak a programnak (L'Enseignement Langue et Culture d'origine, ELCO) a rá vonatkozó szabályain, amely lehetővé tette az anyanyelv, tehát esetünkben a török nyelv oktatását a francia iskolákban (pontosabban a szabályok és a francia elvárások változtak, csak a törökök nem alkalmazkodtak). Macron ezért februárban bejelentette, hogy az egész program megszűnik.

Franciaországban a becslések szerint 600 ezer török származású személy él. Ankara egy gigantikus iszlamista fedőszerven (Vallásügyi Igazgatóság, Diyanet) keresztül ellenőrzi a törököket szerte a világon, köztük Franciaországban. Erdogan 18 éve tartó hatalma alatt megnégyszerezte a Diyanet költségvetését, amely idén már 2 milliárd eurót tesz ki. Ez több, mint a bel- avagy a külügyminisztérium büdzséje.

Nyilván nem függetlenül a német elhárítás utóbbi években begyűjtött információitól, egy nappal Macron februári beszéde után a francia hatóságok lezárták a Diyanet számláit Párizsban és Bordeaux-ban, ahogyan több török vallásos alapítvány számláját is.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos