3p

Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.

Ahogy közeledik a nyár az északi féltekéjén az olajpiac szereplői azt találgatják, milyen keresletet hozhat ez az üzemanyagok és ezeken keresztül a kőolajpiacán. Jó hír az olajjal üzletelőknek, hogy nagyon úgy néz ki, virágzó biznisz marad.

Üzemanyag kell, nincs mese
Üzemanyag kell, nincs mese
Fotó: Depositphotos

Legalábbis így látja Javier Blas, a Bloomberg olajpiaci elemzője. Szerinte az idegeskedést fokozta, hogy az olaj ára áprilisban megugrott, 90 dollár felett mozgott. A tavasz vége azonban enyhülést hozott, május első felében a Brent jegyzése 85 dollárra szelídült. Az OPEC+ olajkartell ugyan június elején dönt arról, hogy meghosszabbítja-e kitermelésének korlátozását, ám ha előretekintenek, a nyárra, akkor azt láthatják, hogy a fogyasztás erős marad. Így nincs okuk az árak további erősítésére, ami esetleg a kereslet visszaesésével járhat.

Vannak olyan tényezők, amelyek amellett szólnak, hogy csökkennie kellene az olajárnak, ám ezeket ellensúlyozzák az árfelhajtó körülmények.

Elektromos hatás?

Ami az előbbieket illeti, az enyhe tél miatt idén gyengébb volt a szokásosnál a fűtőolaj iránti kereslet. A dízel esetén a biodízel és az ahhoz hasonló megújuló dízel (a zsírból, repcéből vagy szójából előállított gázolaj-helyettesítő) vártnál nagyobb mennyisége mérsékli a keresletet. Az USA-ban az utolsó havi adat februárról áll rendelkezésre. E szerint az ország dízelfogyasztásának 8,5 százalékát adta ez a két kategória, míg 2020-ban ez még egy százalék alatt volt ez az arány.

A mostani és jövőbeni energiapiaci kérdések voltak a fókuszban a Privátbankár, az Mfor, valamint a Piac és Profit kiadója, a Klasszis Média Lapcsoport által szervezett "E", mint energia című konferencián, amelyen elhangzottakról az oldalainkon beszámolunk. 

Ami az árfelhajtó körülményeket illeti, az elektromos autók népszerűségének növekedése egyelőre nem látszik az üzemanyag-fogyasztáson. A viszonylag magas benzinkúti árak nem riasztják el az embereket az autózástól.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tavaly azt jósolta, hogy a villanyautók terjedése miatt a benzinfogyasztás nem fogja újra elérni a Covid előtti, azaz a 2019-es szintet. Ez a jóslat már tavaly megdőlt, amikor több benzint használtak el az emberek, mint a járvány előtt, és idén tovább nő a benzinkereslet.

A repülőgépek üzemanyagával ugyanez e helyzet. Ez szintén elérte az öt évvel ezelőtti szintet a járvány idején tapasztalt drámai visszaesés után. A légi járatok száma május elején öt százalékkal haladta meg a 2019-es adatot. A megtett kilométerek száma 10 százalékkal nőtt. Így hiába használnak egyre több kedvező üzemanyag-fogyasztású repülőgépet a légitársaságok, az ebből fakadó megtakarítást ellensúlyozza a forgalom növekedése.

Marad a sokéves átlag

Mindent egybevéve a világ olajfelhasználása napi 1,2 millió hordóval nőhet 2024-ben. Ez messze elmarad az olajországok vágyaiban szereplő 2,2 milliós jóslatától, viszont azt jelzi, hogy a zöldenergia egyelőre csak arra volt elég, hogy ne legyen a növekedés még nagyobb.

Az elmúlt harminc évet áttekintve ugyanis azt láthatjuk, hogy a világgazdaság olajfelhasználása évente átlagosan 1,18 millió hordóval bővült.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
Makro / Külgazdaság Felemás hír jött Európából: mi történt az építőiparral?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 14:34
A magyar építőipar ugyanakkor nagyot ugrott.
Makro / Külgazdaság Innentől kezdve kivárnak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 19:27
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 25 bázisponttal, 7 százalékra csökkentette az alapkamatot. Az MBH Bank szakértője szerint egy ideig kivárhat az MNB a további kamatcsökkentésekkel.
Makro / Külgazdaság MNB: a kormánynak megvan a „beavatkozási mozgástere” a hiánycél eléréséhez
Dobos Zoltán | 2024. június 18. 18:27
A monetáris politika új szakaszának megkezdését jelentette be Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a jegybank Monetáris Tanácsának keddi kamatdöntő ülése után. A központi bank egyúttal frissítette az inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is.
Makro / Külgazdaság Szokatlan számok: riadójelzés jött az orosz gázellátásról
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 15:11
Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés, amire az ország várt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 14:02
Óvatosan, de ismét vágott az alapkamaton a jegybank.
Makro / Külgazdaság Szóra bírták Orbán Viktor miniszterét Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 13:04
Bóka János sok érdekes részletet árult el a közelgő magyar uniós elnökségről és a most zajló politikai játszmákról is.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor karjába lökhették Brüsszelben Giorgia Melonit - mégiscsak összejöhet a jobbos szuperpárt
Privátbankár.hu | 2024. június 18. 10:44
Ursula von der Leyenékra jobbról is, balról is berágtak, ez pedig esélyt adhat Orbán Viktornak is a brüsszeli helyezkedés során.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG