5p
Oroszország reméli, hogy a nyugati országok nem szánják rá magukat az iraki vagy a líbiai forgatókönyv szerinti "kalandra" Szíriában.
Holttesteket azonosítanak hozzátartozók egy állítólagos gáztámadás után a Dzsejs al-Iszlám szíriai felkelőcsoport kezén levő Dúmában 2018. április 8-án. Az előző napon legkevesebb negyven ember halt fulladásos halált a Damaszkusz melletti Dúma ellen végrehajtott vegyi támadás következtében. A szíriai kormány és orosz szövetségese tagadják, hogy gáztámadás történt Dúmában. (MTI/EPA/Emad Aldin)

Ha Amerika támad, jönnek a migránsok?

Szergej Lavrov azt mondta: "Ne adja az Úr, hogy ismét valami kalandorságot kövessenek el Szíriában a Líbiában vagy Irakban tapasztaltak szerint (...). Azt remélem, hogy most senki sem merészkedik ilyen kalandra" - mondta az orosz diplomácia vezetője. "Még a jelentéktelen kilengések is ismét migránsok új hullámaihoz vezetnek majd Európában" - tette hozzá.

Az oroszok szerint nem volt vegyifegyveres támadás

Ahogy arról már korábban írtunk, komoly összecsapásra készült Szíria felett Amerika és Oroszország, egy múlt szombati vegyi támadás miatt.

Lavrov szerint Oroszország cáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkezik arról, hogy a dúmai vegyifegyver-támadás megrendezett volt, és hogy ahhoz közük van egy olyan - általa meg nem nevezett - ország szakszolgálatainak "amely most furakodik, hogy az oroszellenes kampány első soraiban lehessen".

Háttérelemzésünk: Összecsapás készülődik az eurázsiai tengely és az angolszász térség között. Berlin bölcsen ki akar maradni ebből a vérzivatarból. Kína a jelek szerint szinte azonnal belesodródna a globális konfliktusba Tajvan lerohanásával - részletek >>

Mint mondta, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) missziója "nem túl gyorsan és nem túlzott lelkesedéssel" ugyan, de orosz és szíriai nyomásra elindult Damaszkuszba, ahová szombat reggel kell majd megérkeznie. Kifejezte reményét, hogy a csoport haladéktalanul Dúmába utazik majd, ahol a terepet átvizsgáló orosz szakemberek "semmilyen megerősítést nem találtak a vegyi fegyver bevetésére".

Donald Trump amerikai elnök a támadás után azt írta a Twitteren: az oroszoknak nem kéne partnerségben lenniük egy "Gázzal Gyilkoló Állattal", aki a saját népét öli és még élvezi is. Azt üzente az oroszoknak, készüljenek: jönnek az amerikai rakéták, amelyeket Szíriára lőnek majd ki. Később aztán finomított, és azt írta: "soha nem mondtam, mikor kerül sor a Szíria elleni támadásra, lehet, hogy nagyon hamar, lehet hogy egyáltalán nem hamar".

A Szkripal-ügyben sem látnak orosz szálat az oroszok

Az orosz diplomácia vezetője elmondta, hogy Oroszország alaposan tanulmányozni fogja az OPCW-nek a Szkripal-ügyről kiadott jelentését, és hamarosan felhívja a figyelmet a dokumentum "érdekes" mozzanataira. Lavrov szerint az OPCW-jelentés Boris Johnson brit külügyminiszter nyilatkozataival ellentétben, amelyek szerint az London minden következtetését alátámasztja, "kizárólag a vegyi anyag összetételét erősítette meg".

Elmondta, hogy a dokumentum nem nyilvános része csak a hatóanyag hosszú vegyi képletét tartalmazza, annak "irodalmi" elnevezését - vagyis a brit kormány által emlegetett "Novicsok" nevet - nem. Beszámolója szerint az OPCW megállapította, hogy a kérdéses vegyi anyag nem szerepel a vegyifegyver-tilalmi egyezményben foglalt tiltólistán, "amely alapján a tagállamok elszámolni kötelesek".

Emlékeztetőül: Szergej Szkripal Nagy-Britanniában élő volt orosz-brit kettős ügynököt és lányát, a hozzá Oroszországból vendégségbe érkezett Julija Szkripalt március 4-én súlyos mérgezéses tünetekkel vitték az angliai Salisbury városának kórházába. Szkripal az orosz katonai hírszerzés ezredeseként a brit külső hírszerzés (MI6) ügynöke volt, ami miatt hazájában elítélték, de ügynökcsere keretében elengedték. London a merénylettel az oroszokat gyanúsította meg, amit Moszkva visszautasított.

A Szkripal-ügy miatt tömegesen utasították ki az orosz diplomatákat a nyugati országok, az oroszok pedig válaszul ugyanannyi nyugati diplomatát raktak ki az országból.

A malajziai utasszállítót pláne nem ők lőtték le

Lavrov, aki a Stef Blok holland külügyminiszterrel folytatott tárgyalása után tartott közös sajtótájékoztatón nyilatkozott ezekről a kérdésekről, egyebek között azt is nehezményezte, hogy a Donyec-medence felett 2014-ben lelőtt, főleg holland utasokat szállító malajziai utasszállító ügyében folytatott vizsgálat során a Moszkva által rendelkezésre bocsátott anyagokat "vagy felületesen, vagy megválogatva, vagy egyáltalán nem veszik figyelembe".

Hangsúlyozta, hogy Moszkva a holland ügyészségnek az üggyel kapcsolatban megfogalmazott összes kérdésére maradéktalanul válaszolt, és segíti a nyomozást. Kifogásolta, hogy az Oroszország által rendelkezésre bocsátott, az utasszállító lelövésének pillanatára vonatkozó, elsődleges "objektív" rádiólokációs adatokat, amelyek egyebek között arra is vonatkoznak, hogy milyen irányból nem lőhettek ki a gépre légelhárító rakétát, "anonim cáfolatokat" kapott. Nehezményezte azt is, hogy a vizsgálat nem terjed ki több, Ukrajnával kapcsolatos aspektusra.

Sürgette, hogy az ENSZ BT vonatkozó határozatával összhangban a világszervezet biztonságpolitikai döntéshozó testülete rendszeres tájékoztatást kapjon a nyomozás menetéről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG