<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Igazából senki sem kételkedett abban, hogy Nicolás Maduro a hétvégén választást fog nyerni Venezuelában. Viszont az enyhén szólva is gyanús körülmények közt lezajlott voksolásnak komoly következményei lehetnek: az Egyesült Államok már az olajipar elleni szankciókkal is fenyeget.
Maduro a győzelem után feleségével. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Az elnök támogatói a Miraflores palota előtt, táncolva és egymást ölelgetve ünnepelték a választási győzelmet. Maduro beszédében úgy fogalmazott, hogy még nincs vége a forradalomnak, illetve ígéretet tett arra, hogy a gazdasági helyzet rendberakására fog fókuszálni. Arról, hogy milyen mély gazdasági és társadalmi válság sújtja Venezuelát, rengeteg írtunk a Privátbankár.hu-n, cikkeinket itt lehet megtalálni! >>>

Az újraválasztott elnök egyik támogatója a Reutersnek úgy fogalmazott, hogy az országnak „nem szabad engednie semmilyen birodalomnak, vagy az IMF-hez rohannia segítségéért, mint ahogy Argentína tette.”

Így nem nehéz választást nyerni

A venezuelai voksoláson egyértelműen az egyre inkább diktátori babérokra törő Maduro-nak lejtett a pálya, ugyanis az ellenzék két legnépszerűbb vezető politikusának nemes egyszerűséggel megtiltották az indulást a választásokon, és a pártok közti a koalíciót is – ráadásul a választási bizottságban is csak Nicolás Maduro támogatói ülhettek.

Emellett az állami dolgozókra óriási nyomást helyeztek azért, hogy szavazzanak, a választókörök közelében kormányzati „vörös pontokat” állítottak fel, ahol a szavazás után a szegényebb venezuelaiak lejelentkeztek azon kártyáikkal, amelyek szükségesek az állami élelmiszer-segélycsomagok igényléséhez is például - írja a Reuters.

A választási bizottság jelentése szerint Maduro 5,8 millió szavazatot kapott, míg riválisa, Henri Falcon 1,8 milliót. A részvételi arány durván lecsökkent a 2013-as elnöki választás óta, az akkori 86 százalékhoz képest most csak 46 százalék járult az urnákhoz. A 31 milliós lakosságú ország népességének tehát alig 20 százaléka támogatta az elnököt.

Nemzetközi felháborodás és néhány támogató

Az elnök amellett, hogy megpróbálkozhat azzal a lehetetlen feladattal, hogy talpra állítsa a világ legnagyobb olajkészletén szenvedő országát, arra is készülhet, hogy nagyon nem nézik jó szemmel a gyanús választási eredményt, például az EU már vasárnap előtt is figyelmeztetett, hogy botrányos körülmények mellett választhatják újra Maduro-t.

Az Egyesült Államok egészen egyszerűen szégyennek nevezte a vasárnapi választást, és a venezuelai olajgazdaság elleni szankciókat lengetett be, amely óriási csapás lenne a dél-amerikai ország iparának, amely már így is szenved az összeomlás szélén álló infrastruktúra, a lecsökkent kitermelés és az agyelszívás miatt. Ráadásul Marco Rubio republikánus szenátor a választásra reagálva ismét felvetette, hogy az USA-nak katonailag is be kéne avatkoznia az országban, amelyet egyébként Donald Trump is emlegetett korábban.

Venezuela az oroszokban és Kínában reménykedhet, a kínai külügyminisztérium bár hivatalosan nem gratulált az elnöknek, közleményében úgy fogalmazott, hogy a venezuelai emberek döntését tisztában kell tartani.

Kicsit erősebben reagáltak az oroszok, ugyanis az elnökválasztásba való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat Alekszandr Scsetyilin, a külügyminisztérium latin-amerikai osztályának vezetője.

Scsetyilin azt kifogásolta, hogy más kormányokkal együtt az amerikai vezetés is a vasárnapi venezuelai voksolás bojkottjára szólított fel, majd azt közölte, hogy nem fogadja el annak eredményét.

Az orosz diplomata szerint Washington - miközben Moszkvát nem egyszer a külföldi választásokba történő beavatkozással vádolta meg - a távolmaradásra való buzdítás és az eredmény elutasítása mellett akadályokat gördített az Egyesült Államokban élő venezuelai állampolgárok szavazása elé.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló