4p
Igazából senki sem kételkedett abban, hogy Nicolás Maduro a hétvégén választást fog nyerni Venezuelában. Viszont az enyhén szólva is gyanús körülmények közt lezajlott voksolásnak komoly következményei lehetnek: az Egyesült Államok már az olajipar elleni szankciókkal is fenyeget.
Maduro a győzelem után feleségével. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Az elnök támogatói a Miraflores palota előtt, táncolva és egymást ölelgetve ünnepelték a választási győzelmet. Maduro beszédében úgy fogalmazott, hogy még nincs vége a forradalomnak, illetve ígéretet tett arra, hogy a gazdasági helyzet rendberakására fog fókuszálni. Arról, hogy milyen mély gazdasági és társadalmi válság sújtja Venezuelát, rengeteg írtunk a Privátbankár.hu-n, cikkeinket itt lehet megtalálni! >>>

Az újraválasztott elnök egyik támogatója a Reutersnek úgy fogalmazott, hogy az országnak „nem szabad engednie semmilyen birodalomnak, vagy az IMF-hez rohannia segítségéért, mint ahogy Argentína tette.”

Így nem nehéz választást nyerni

A venezuelai voksoláson egyértelműen az egyre inkább diktátori babérokra törő Maduro-nak lejtett a pálya, ugyanis az ellenzék két legnépszerűbb vezető politikusának nemes egyszerűséggel megtiltották az indulást a választásokon, és a pártok közti a koalíciót is – ráadásul a választási bizottságban is csak Nicolás Maduro támogatói ülhettek.

Emellett az állami dolgozókra óriási nyomást helyeztek azért, hogy szavazzanak, a választókörök közelében kormányzati „vörös pontokat” állítottak fel, ahol a szavazás után a szegényebb venezuelaiak lejelentkeztek azon kártyáikkal, amelyek szükségesek az állami élelmiszer-segélycsomagok igényléséhez is például - írja a Reuters.

A választási bizottság jelentése szerint Maduro 5,8 millió szavazatot kapott, míg riválisa, Henri Falcon 1,8 milliót. A részvételi arány durván lecsökkent a 2013-as elnöki választás óta, az akkori 86 százalékhoz képest most csak 46 százalék járult az urnákhoz. A 31 milliós lakosságú ország népességének tehát alig 20 százaléka támogatta az elnököt.

Nemzetközi felháborodás és néhány támogató

Az elnök amellett, hogy megpróbálkozhat azzal a lehetetlen feladattal, hogy talpra állítsa a világ legnagyobb olajkészletén szenvedő országát, arra is készülhet, hogy nagyon nem nézik jó szemmel a gyanús választási eredményt, például az EU már vasárnap előtt is figyelmeztetett, hogy botrányos körülmények mellett választhatják újra Maduro-t.

Az Egyesült Államok egészen egyszerűen szégyennek nevezte a vasárnapi választást, és a venezuelai olajgazdaság elleni szankciókat lengetett be, amely óriási csapás lenne a dél-amerikai ország iparának, amely már így is szenved az összeomlás szélén álló infrastruktúra, a lecsökkent kitermelés és az agyelszívás miatt. Ráadásul Marco Rubio republikánus szenátor a választásra reagálva ismét felvetette, hogy az USA-nak katonailag is be kéne avatkoznia az országban, amelyet egyébként Donald Trump is emlegetett korábban.

Venezuela az oroszokban és Kínában reménykedhet, a kínai külügyminisztérium bár hivatalosan nem gratulált az elnöknek, közleményében úgy fogalmazott, hogy a venezuelai emberek döntését tisztában kell tartani.

Kicsit erősebben reagáltak az oroszok, ugyanis az elnökválasztásba való beavatkozással vádolta meg az Egyesült Államokat Alekszandr Scsetyilin, a külügyminisztérium latin-amerikai osztályának vezetője.

Scsetyilin azt kifogásolta, hogy más kormányokkal együtt az amerikai vezetés is a vasárnapi venezuelai voksolás bojkottjára szólított fel, majd azt közölte, hogy nem fogadja el annak eredményét.

Az orosz diplomata szerint Washington - miközben Moszkvát nem egyszer a külföldi választásokba történő beavatkozással vádolta meg - a távolmaradásra való buzdítás és az eredmény elutasítása mellett akadályokat gördített az Egyesült Államokban élő venezuelai állampolgárok szavazása elé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
Makro / Külgazdaság Szerzett magának néhány hét haladékot Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:11
Aláírta az amerikai elnök a törvényt, amellyel elkerülhető a kormányzat leállása - egy ideig.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG