<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Milyen okok vezettek oda, hogy az elmúlt két évben drámaian megszaporodtak a tüntetések világszerte? Napjainkban Algériától Libanonig tíz- és százezrek követelik a teljes politikai elit távozását. Káncz Csaba jegyzete.
 

A világgazdaság stagfláció felé sodródik, a fejlett világban a COVID negyedik hulláma miatt sorozatos lezárások kezdődtek, megrendült Földünk ökológiai rendszere, miközben az élelmiszerárak az egekbe törnek. Ki csodálkozhat ezek után azon, hogy világszerte dombamód szaporodnak a tüntetések?!

Szorulnak a korrupt kormányzatok

Az elmúlt két évben lecsökkent a tűréshatár a korrupt kormányokkal szemben is, és a tüntetők számos ilyen kormányt megbuktattak Európától kezdve Latin-Amerikán és Afrikán át Ázsiáig. Ráadásul az új közösségi médiák elterjedésével egy helyi hír pillanatok alatt globális botránnyá válhat.  

Tüntetők tiltakoznak a katonai hatalomátvétel ellen a szudáni fővárosban 2021. november 22-én. (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)Tüntetők tiltakoznak a katonai hatalomátvétel ellen a szudáni fővárosban 2021. november 22-én. (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)

A hongkongi demonstrálók tevékenysége például más országokban, sőt kontinenseken is inspirált tüntetőket. A vezető nélküli thaiföldi, demokráciát követelő tüntető mozgalom éppen a volt brit koronagyarmattól vette a példát és állt kapcsolatban az ottani demonstrálókkal.

A kormányok szerte a világban megpróbálják hátráltatni a civil ellenállás megerősödését, gyakran erőszakkal reagálva. Nem egyszer a koronavírust használják ürügyként a demonstrációk betiltására, illetve az aktivisták és újságírók letartóztatására – ezt a stratégiát láttuk az elmúlt időszakban Algériától a Fülöp-szigetekig.

Szudánban az elmúlt napokban olyan szintű civil ellenállás bontakozott ki az október 25-i puccs ellen, hogy a katonai rezsimnek három hét után vissza kellett állítania a miniszterelnök hatalmát. 

A fiatalkorúak időzített bombája

A világ népességének 41 százaléka 24 év alatti, akik egy évtizeddel a 2008-as globális pénzügyi válság után szembesülnek azzal, hogy életszínvonaluk és anyagi biztonságuk bizonyosan nem fogja elérni a szüleikét. Fokozottan igaz ez a túlnépesedett muszlim világra, ahol a becslések szerint 27 millió fiatal lép a stagnáló munkaerőpiacra az elkövetkező 5 évben.

Napjainkban Algériától Libanonig tíz- és százezrek követelik a teljes politikai elit távozását, hiszen az intézményesült korrupció, a politikai elnyomás, a rossz minőségű oktatás, a magas fiatalkori munkanélküliség, az óriási társadalmi különbségek és a krónikus szegénység kilátástalanná teszi helyzetüket.

A koronavírus aknája

Németországban a hétnapos esetgyakoriság minden korábbinál magasabbra emelkedett. Egy hónappal ezelőtt ez a mutató százezer emberre vetítve még 80,4 volt, múlt szombaton pedig 362,2.

Csehországban is minden eddiginél magasabb volt a hétnapos esetgyakoriság, százezer emberre vetítve 929, amely a legmagasabb a világjárvány kitörése óta. Olaszországban eközben újabb szigorításokkal akarják korlátozni az oltatlanokat. Ausztriában pedig tegnap kezdődött a negyedik lezárás („lockdown”), a kijárási korlátozások december 13-ig tartanak a tervek szerint – jövő február 1-ig pedig kötelező vakcinázás jöhet (Ausztria 8,9 millió lakosának csupán 66 százaléka van teljesen beoltva).

A hétvégén szerte Európában tízezrek mentek utcára a tüntetők, úgy, hogy a tüntetők közé százával keveredtek olyanok, akik egyszerűen káoszt akartak szítani. Az új korlátozások ellen az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Ausztriában és Horvátországban voltak nagyobb tüntetések – Hollandiában és Belgiumban komoly anyagi károkat okozó rendbontással, amelynek kezeléséhez több ezer rendőrt kellett felvonultatni.

A COVID járvány okozta gazdasági visszaesés és pszichés problémák hozzájárultak az USA-ban ahhoz, hogy egy év alatt 30 százalékkal nőtt a kábítószer túladagolásban meghaltak száma. 2020 áprilisa és 2021 áprilisa között 100 ezer amerikai hunyt el ennek következményeképpen – és ezzel már többen halnak meg ennek következtében az Egyesült Államokban, mint a lőfegyvereknek és a közúti baleseteknek köszönhetőn összesen.

A klímavédelmi tüntetők

Két hete Glasgow-ban a zászlókkal és klímavédelmi feliratokat tartalmazó transzparensekkel felvonuló aktivisták a klímavédelem terén is több igazságot követeltek a világ szegényebb régióiban élők számára. A „COP26 Coalition” nevű tüntetés szervezői szerint több mint százezren vettek részt a konferencia ülésszakának félidejére tervezett megmozduláson.

Amszterdamban szintén tízezrek vonultak az utcákra nagyobb erőfeszítéseket követelve a klímavédelemben. A holland nagyvárosban egyebek között a "Mentsétek meg a környezetet és a Földet", illetve "Mentsétek meg a jövőnket" jelszavakat skandált a szervezők által negyvenezer fősre becsült, főleg fiatalokból álló tömeg. Az amszterdami megmozdulás egyik fiatal résztvevője például arról beszélt, hogy őt leginkább az aggasztja, hogy Hollandiát elöntheti a tenger a klímaváltozás nyomán emelkedő vízszint következtében. 

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Olajembargó: a németek sem várnának Magyarországra?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 10:06
Az embargót így is, úgy is be kell vezetni – legalábbis a német alkancellár szavai erre utalnak.
Makro / Külgazdaság Ukrán-lengyel vasúttársasággal menthetik ki az Ukrajnában ragadt gabonahegyeket?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 09:05
A lengyel elnök, Andrzej Duda Kijevben járt tegnap, a tárgyalás azonban gazdasági szempontból még érdekesebb volt, mint politikailag.
Makro / Külgazdaság Joe Biden fontos kijelentést tett
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:26
Úgy tűnik, hogy az amerikai elnöknek részben sikerült elintéznie, amiért Ázsiába jött.
Makro / Külgazdaság Két magyarországnyi embernek azt mondták, hogy dolgozzon otthonról
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 08:07
Koronavírus-ügyek, kínai módra.
Makro / Külgazdaság Romlik a hangulat: ismét aggódik a munkanélküliség miatt a magyar lakosság
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:31
Májusban az előző havinál pesszimistábbak lettek a vállalkozók és a lakosság is.
Makro / Külgazdaság Befagyasztott vagyonok: odacsaptak az osztrákok az orosz oligarcháknak
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 07:06
Jelentős összeget fagyasztottak már be a szankciók részeként.
Makro / Külgazdaság Ukrajna nem adja fel a területét, és visszaszerezné, amit elvesztett - reggeli háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 06:46
Visszatekintésünk az elmúlt órák legjelentősebb eseményeire az orosz-ukrán háborúból. 
Makro / Külgazdaság Sorkatonaság: a finnekről példát vehetnének az oroszok
Litván Dániel | 2022. május 23. 05:46
A sorköteles finnek 80 százaléka be is vonul, a társadalom is híve a rendszernek. Oroszországban a fiatalok kétharmada nem megy katonának, aki teheti, kihúzza magát a szolgálat alól. Ezek a különbségek a harctéren is meglátszódnának.
Makro / Külgazdaság Kijózanító hírt kapott Ukrajna a franciáktól – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 19:59
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló