Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Belarusz Oroszországhoz gazdaságilag is szorosan kötődik, energiaellátása tőle függ, tehát már csak ezért is érdemes jóban lennie vele. A magyar-belorusz gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok viszont csekélyek, tehát aligha indokolják a magyar kormány hallgatását a minszki eseményekről.  

Bár Fehéroroszország hivatalosan már 30 éve független állam, ma is ezer szállal kötődik Oroszországhoz.

A közelmúltban kissé fagyos volt ugyan a viszony Minszk és Moszkva között - Alakszandr Lukasenka belorusz elnök nem szeretne beolvadni a „testvéri Oroszországba” - , a mostani ellenzéki tömegtüntetések láttán Lukasenka elsőként Vlagyímir Putyin orosz elnökhöz fordult segítségért.

Lukasenka ellenes poszter Minszkben 2020. augusztus 18-án. EPA/TATIANA ZENKOVICH Lukasenka ellenes poszter Minszkben 2020. augusztus 18-án. EPA/TATIANA ZENKOVICH

Putyin telefonon meg is ígérte, hogy kész támogatást nyújtani „közös katonai egyezményük” keretében.     

Szoros, de nem felhőtlen kapcsolat

Belaruszt gazdaságilag (is) erős szálak fűzik Oroszországhoz, hiszen egy korábbi szovjet tagköztársaságról van szó. Az emberek mintegy hetven százaléka az orosz nyelvet használja otthon, amely a két hivatalos nyelv egyike (természetesen a belorusz mellett).

Fehéroroszország tagja az Oroszország által dominált Eurázsiai Gazdasági Uniónak,

az oroszokkal bonyolítja külkereskedelmének mintegy felét, energiaellátása pedig csaknem teljes egészében az orosz energiahordozóktól függ.

Egyúttal kulcsfontosságú tranzitútvonala az Európába irányuló orosz gáz- és kőolajszállításnak.

A belorusz kormány már 2015-ben kidolgozott egy tervet, amely 2035-re 90-ről 70 százalékra csökkentené az orosz részesedést az összes energiaimporton belül.

Idén júniusban pedig már be is futott az első amerikai olajszállítmány Fehéroroszország számára a litvániai Klaipeda kikötőjébe.

Az orosz-belorusz árviták miatt Moszkva év elején még fel is függesztette olajszállításait,

ami szintén azt jelzi, hogy a két ország viszonya szoros, de nem felhőtlen.

Összességében ugyanakkor egyértelmű, hogy Fehéroroszországnak továbbra is elemi érdeke a jó kapcsolat az orosz vezetéssel.       

Miről tárgyalt Orbán Minszkben?   

Ilyen kényszer Magyarország és Fehéroroszország között aligha van.

Orbán Viktor kormányfő idén június elején járt Lukasenkanál – magyar miniszterelnök most először tett hivatalos látogatást Minszkben –, amely során a Belarusszal szembeni uniós szankciók megszüntetése mellett érvelt.

Miután megemlítette, hogy a magyar kőolajimport Fehéroroszországon keresztül érkezik hazánkba, gazdasági megállapodásokat is bejelentett:

Életbe léptettük már a beruházásvédelmi megállapodást, és mi, Magyarország nyitottunk egy 40 millió eurós hitelkeretet az Eximbanknál, amely a belarusz–magyar cégek közötti együttműködést hivatott finanszírozni.

Aláírtak egy nukleáris megállapodást is, amely értelmében közös vállalatokat hoznak létre Paks 2 fejlesztésének segítésére, magyar mérnökök és szakértők pedig tapasztalatokat szerezhetnek egy belorusz erőműben.

Megegyeztek arról is, hogy egy magyar vállalatra, a Bábolnára bízzák majd a fehérorosz baromfifeldolgozó ágazat modernizációját egy hároméves, 1,4 milliárd forintos együttműködés keretében.

A kormányfő említést tett a magyar gyógyszerexportról, a belarusz–magyar–svájci gépipari együttműködésről (ezzel az emeletes Stadler-vonatokra utalt, amelyek a svájci cég magyar és fehérorosz gyáraiban készülnek), valamint arról is, hogy a Wizzair járatot indít Budapest és Minszk között.

Kereskedelem: Albánia szintjén  

Ami a konkrét számokat illeti, a Fehéroroszországból érkező import tavaly hat százalékkal 75 millió dollárra csökkent a KSH szerint - ez az elmúlt 10 év legalacsonyabb értéke.

Átszámítva a behozatal mintegy 22 milliárd forintot tett ki,

ami nagyságrendileg annyi, mint a dél-afrikai, a tunéziai vagy éppen a ciprusi importunk.

A Fehéroroszországba irányuló export még ennél is nagyobb mértékben, 13 százalékkal 115,4 millió dollárra esett vissza. Ez mintegy 33 milliárd forint – körülbelül annyi, mint az észtországi, az albániai vagy éppen a kolumbiai kivitelünk.  

A legfőbb exporttermékünk a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek, amelyek a teljes kivitel csaknem felét adják.

A két ország közötti külkereskedelmi áruforgalom összességében 190,7 millió dollár volt - 11 százalékkal kevesebb 2018-hoz képest. A külkereskedelmi mérleg pozitív, 40 millió dollár.

A számokból is kitűnik, hogy

a két ország közötti kereskedelmi-gazdasági kapcsolatok csekélyek.

Tehát aligha indokolhatták Magyarország kései és nagyon visszafogott reakcióját a fehérorosz eseményekkel kapcsolatban.

Hosszú hallgatás

A magyar kormány az augusztus 9-i, a belorusz ellenzék szerint elcsalt választásokra és az azt követő brutális rendőri fellépésre napokig semmit sem reagált.  

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter először augusztus 13-án szólalt meg Facebook oldalán.

Ekkor sem tért ki azonban az erőszakra vagy a választások tisztasága körüli kételyekre,

ehelyett a Belarusz és az EU közötti kapcsolatépítés mellett érvelt.

Augusztus 17-i posztjaiban ezt azzal egészítette ki, hogy a kormány a „lengyel álláspontot” támogatja – az erőszakot és a választás tisztaságának kérdését ezúttal sem említette.

Megjegyezte viszont, hogy

külügyminiszteri szinten is „égnek a vonalak” a minszki fejlemények miatt.

Szerinte aznap három balti kollégájával, valamint a német külügyminiszterrel és az uniós külügyi főképviselővel is egyeztetett telefonon.

Augusztus 16-án ugyanakkor az Átlátszó.hu egyik munkatársa

Szíjj László kormányközeli vállalkozó adriai luxusjachtján fotózta le a külgazdasági és külügyminisztert.

Feltételezésük szerint Szijjártó Péter ekkor már jó pár napja a hajón pihent családja körében.

Bár mindez nem zárja ki, hogy telefonon tárgyalt uniós kollégáival, mégis sajátos fényben tünteti fel a magyar kormány amúgy is erősen megkérdőjelezhető viszonyulását a fehérorosz válsághoz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Horvátország: június végéig be tudják oltani a felnőtt lakosság felét
MTI | 2021. május 7. 14:50
Horvátországban több mint húsz százalékkal csökkent a fertőzöttek száma a múlt héthez képest, és közel 800 ezren kapták meg valamely oltóanyag legalább első adagját - derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A német kormány nem függesztené fel az oltóanyagok szabadalmi jogát
MTI | 2021. május 7. 13:50
Nem függesztené fel az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni védelemre kifejlesztett vakcinák szabadalmi jogát a német szövetségi kormány.
hírlevél
depositphotos