<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Súlyos jogsértéseket követett el a belorusz rendőrség az őrizetbe vett tüntetőkkel szemben egybehangzó beszámolók szerint. Az elnök hivatalosan vizsgálatot rendelt el, a szabadon bocsátások megkezdődtek. Már a cseh kormányfő is új választásokat követel.

Jogvédő szervezetek és megfigyelők szerint is egyre több bizonyíték szól amellett, hogy brutálisan léptek fel a rendőri egységek az ellenzék szerint elcsalt elnökválasztások után kitört kormányellenes tüntetések résztvevőivel szemben Fehéroroszországban.

Sérüléseit mutatja egy szabadon bocsátott férfi Minszkben 2020. agusztus 14-én.  Állítása szerint a rendőrök verték meg. EPA/TATYANA ZENKOVICHSérüléseit mutatja egy szabadon bocsátott férfi Minszkben 2020. agusztus 14-én. Állítása szerint a rendőrök verték meg. EPA/TATYANA ZENKOVICH

"Nem értem ezt a kegyetlenséget"

A számos városra kiterjedő megmozdulások során 6700 embert vettek őrizetbe a hatóságok, egy részüket már kiengedték.

Többen közülük azt állítják, hogy a rendőrök súlyosan bántalmazták őket.

Kegyetlenül és büntetlenül verték az embereket, bárkit letartóztattak. Arra kényszerítettek minket, hogy egész éjjel álljunk az udvaron. Hallottuk, ahogy verik a nőket. Nem is értem ezt a kegyetlenséget

- mondta egy férfi a BBC-nek, miközben a zúzódásait mutatta.

Az Amnesty International emberi jogvédő szervezet azt állítja, hogy a beszámolók szerint „kiterjedt kínzás” történt; az embereket levetkőztették, ütötték és nemi erőszakkal fenyegették.

Az időközben kiengedett emberek azt mondták, hogy fogva tartásuk helyszínei kínzókamrákká alakultak át: a tüntetőket arra kényszerítették, hogy a mocsokban feküdjenek, miközben a rendőrök rugdosták és gumibottal verték őket

- jelentette ki Marie Struthers, a jogvédő szervezet kelet-európai és közép-ázsiai igazgatója. 

Ezzel párhuzamosan a közösségi médiát elárasztották olyan fotók és videók, amelyek – készítőik szerint – a rendőri brutalitást bizonyítják. Számos állami cégnél pedig a dolgozók sztrájkkal tiltakoztak a történtek ellen.

Eddig legkevesebb 200 tüntető sebesült meg, ketten pedig az életüket vesztették. Egy 25 éves férfi szerdán, a rendőrségi őrizetben tartása után halt meg, egy másik tüntető pedig - a hivatalos közlések szerint - azért hunyt el, mert működésbe lépett egy robbanószerkezet a kezében.

Szankciókat akar Brüsszel

A történtek miatt számos ország és nemzetközi szervezet fejezte ki tiltakozását az elmúlt napokban. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig ma azt üzente:

További szankciókra van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban.

Bár a tüntetések már vasárnap óta tartanak, a magyar kormány tegnap szólalt meg először az ügyben. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében nem tért ki sem az erőszakra, sem a választások tisztasága körüli kételyekre.

Ehelyett a többi közt ezt írta:  

Olyan, párbeszéden alapuló EU-s döntések szülessenek, amelyek nem lehetetlenítik el Belarusz és az Európai Unió jövőbeli kapcsolatépítését, valamint nem vetik vissza a Keleti Partnerség programot sem.

Ugyanakkor a nemzetközi felzúdulás után már a fehérorosz kormány is visszakozni látszik. A szenátus szóvivője, Natalija Kochanova televíziós beszédében azt mondta:

Aljakszandr Lukasenka elnök vizsgálatot rendelt el a tömeges őrizetbe vételek miatt, több mint ezer embert pedig már szabadon engedtek.

Alexander Barsukov belügyminiszter-helyettes azt állítja, hogy nem történtek visszaélések a tüntetőkkel szemben, és péntek reggelig az összes fogvatartottat szabadon bocsátják.

Korábban pedig Jurij Karayev belügyminiszter a BBC szerint azt mondta: vállalja a felelősséget a demonstrációk során megsérült emberekért, és elnézést kér azoktól, akik erőszakot szenvedtek el.     

Babis: új választás kell

A volt szovjet tagköztársaságban vasárnap tartották az elnökválasztásokat, amelyeket hivatalos közlések szerint az 1994 óta hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka nyert meg a fő ellenzéki jelölttel, Szvjatlana Cihanouszkajával szemben.

Az eredmény bejelentése után számos városban tüntetők vonultak az utcákra, mivel szerintük a hatóságok elcsalták a választást. Ugyanezt állítja Cihanouszkaja is, aki azóta – valószínűleg kényszer hatására – Litvániába távozott.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egyébként már a hét elején rendkívüli EU-csúcs összehívását sürgette. Andrej Babis cseh kormányfő pedig ma azt mondta:

a választást meg kell ismételni, átlátható módon és külföldi megfigyelők részvételével.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ismét megválasztották a svéd miniszterelnöknőt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 19:01
Ismét Magdalena Anderssont választotta miniszterelnökké Svédországban a parlament hétfőn, így hivatalosan is ő lehet az első nő a kormány élén az ország történetében.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb országban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:29
Egyre súlyosbodik a koronavírus-járvány Csehországban, a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették az új vírusmutáció, az omikron megjelenését is - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott adatokból.
Makro / Külgazdaság A 2022-es csapdája – hogyan mászik ki ebből a világ?
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 18:14
2021-ben eljött a sokak által várt talpraállás, a boltok kinyithattak, az ingázók visszaülhettek az irodájukba, sőt, a legmerészebbek még nyaralni is elmentek. De az égbe szökő energiaárak, a magas adósságállományok és a csúcson túljutott növekedés közepette mégsem jelenthettük ki, hogy a dolgok visszazökkentek a rendes kerékvágásba. A Fidelity International szerint a döntéshozók a 22-es csapdájával néznek szembe: infláció vagy növekedés? A kamatok alacsonyabbak lesznek, és tartósabban, mint gondolták, a Kínai „közös jólét” program hosszú távú lehetőségeket kínál, a klímaválság pedig rányomja bélyegét az eszközallokációra
Makro / Külgazdaság A brutálisan dráguló energiaárak miatt dőlt meg egy 30 éves rekord Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:17
Az előzetes adatok alapján Németországban tovább emelkedett az infláció novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: megkezdték a vakcinafejlesztést a szupermutáns ellen
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 16:07
Ez a standard eljárás része. Nem biztos, hogy végül szükség lesz új vakcinára.
Makro / Külgazdaság Újabb ország zárkózik be az omikron miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:58
Japán keddtől  várhatóan hónapra lezárja határait a külföldiek előtt, és a hazatérők esetében is szigorít, hogy "elkerülje a legrosszabb forgatókönyvet" a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt - jelentette ki Kisida Fumio japán kormányfő.
Makro / Külgazdaság Átadták, de 168 milliót még költenek Lázár János álmára, a tram-trainre
Székely Sarolta | 2021. november 29. 14:41
Hétfőn indult el első útjára a hódmezővásárhelyi tram-train, ám egy friss közbeszerzési hirdetmény alapján még egyáltalán nem teljes a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. 
Makro / Külgazdaság Terjed a szupermutáns: újabb országokban jelent meg az omikron
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 14:10
Ausztriában, Portugáliában és Skóciában is kimutatták a koronavírus omikron variánsát - közölték az érintett országok egészségügyi hatóságai hétfőn.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály jelentős gazdasági növekedést ígért 2022-re is
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 13:48
Lezajlott a pénzügyminiszter éves meghallgatása.
Makro / Külgazdaság A nap képe: menő bőrszerkóban avatott Lázár János
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 11:09
A fideszes országgyűlési képviselő öltönyét a gardróbban hagyta.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló