1p
Jóval 300 bázispont fölé emelkedett a magyar államadósság-törlesztési kockázat fedezeti ügyleteinek költsége a londoni jegyzésben.

Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve vezetője előző este egyenes utalást tett arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, 2014 közepére pedig le is állíthatja a mennyiségi enyhítési ciklust.

Ahogy a Privátbankáron megírtuk, egy hete még többheti mélyponton volt az árazás Részletek >>

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató csoporthoz tartozó CMA londoni piacfigyelő cég szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén adósságállomány törlesztési leállásának rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama - az egyik legfőbb államadós-kockázati mutató - meredek ívben, a 298,2 bázispontos előző záróról 330 bázispont fölé emelkedett a csütörtöki londoni kereskedésben.

Nemcsak a miénk emelkedett

A csütörtökre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre most valamivel 330 ezer euró feletti éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon; ez egy nap alatt több mint 30 ezer eurós drágulás.

Bernanke bejelentéseinek piaci hatásai nem korlátozódtak a magyar CDS-árfolyamokra; megugrottak az államcsőd elleni fedezeti tranzakciók árazásai több olyan euróövezeti ország esetében is, amelyek érzékenyek az adósságfinanszírozás piaci költségeinek esetleges emelkedésére.

Jelentősen drágultak ennek megfelelően csütörtökre Spanyolország, Portugália és Olaszország szuverén CDS-kontraktusai. Portugália CDS-középárfolyama a csütörtöki londoni jegyzésben a 365 bázispontos előző záróról 392 bázispont környékére emelkedett.

Nagy utat járt be egy hét alatt

A magyar CDS-kontraktusok a múlt hét eleje óta különösen széles árfolyamsávot jártak be: múlt kedden a jelenlegihez hasonló, 330 bázispont feletti díjszabásokat mértek a londoni piacon, múlt péntekre ugyanakkor többheti mélypontra, 285 bázispont alá süllyedt az ötéves magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-ügyleteinek középárfolyama.

A magyar CDS-árfolyamok e széles kilengése jelzi azt az idegességet, amelyet a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának visszafogásával kapcsolatos - Bernanke által most alátámasztott - várakozások szítanak a piacon. Ez az idegesség különösen a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát mozgatta az elmúlt időszakban, a piaci szereplők várakozása szerint ugyanis a Fed likviditásözönének apadása felhajthatja az amerikai kincstárjegyhozamokat, szűkítve a felzárkózó térségi eszközök kínálta hozamelőnyt.

Az amerikai kincstárjegy jelenthet kockázatot

A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított - elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi - pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi szolgáltató csoport legújabb befektetői felmérése ki is mutatta, hogy az intézményi befektetők az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedését tartják a jelenlegi legnagyobb kockázatnak a felzárkózó piacok szempontjából.

A Barclays által 304 befektetési társaság bevonásával elvégzett idei második negyedévi globális felmérés során a cég intézményi klienseinek legnagyobb egyedi véleménycsoportja - 43 százaléka - nevezte meg az amerikai kincstárjegyhozamok emelkedését a felzárkózó gazdaságok legfőbb piaci kockázati tényezőjeként.

A Barclays új vizsgálata szerint a megkérdezett intézményi befektetők zöme arra számít, hogy ha a tízéves amerikai kincstárjegy hozama 2,5 százalék fölé emelkedik, az tartós portfólió-kiáramlást indíthat el a felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapokból. A felmérésbe bevont intézményi befektetők nagy többsége szerint a hozamszint 2013 végére megközelíti, eléri, sőt esetleg meg is haladja a kritikusnak tekintett 2,5 százalékot.

Más londoni elemzői értékelések szerint ugyanakkor a piacra került jegybanki likviditástömeg gyakorlatilag árfolyambuborékokat fújt fel a felzárkózó térségben.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza befektetők számára összeállított legutóbbi átfogó helyzetértékelésében kifejtette azt a véleményét, hogy a fejlett piacok jegybankjai által kezdett mennyiségi enyhítési ciklus a reálgazdasági alapmutatókat már nem tükröző szintekre hajtotta fel a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG