5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tervek szerint jövő héten folytatódnak az országos bértárgyalások. Hogy felteszik-e a pontot az i-re és megszületik megállapodás a 2019-es fizetésekről a kormányzat, a szakszervezetek és a munkaadók között, erre jelenleg nem lát esélyt az általunk megkérdezett szakszervezet elnöke. Az álláspontok eddig nem közeledtek: míg a szakszervezetek kitartanak kétszámjegyű minimálbér emelés mellett, a munkáltatói oldal továbbra is 5-6 százalékos emelést tart reálisnak.

Jövő hét keddre várható, hogy ismét összeül a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) megvitatni a 2019-es minimálbér és garantált bérminimum mértékét.

Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke a Privátbankár.hu megkeresésére elmondta, a tárgyalások a héten megrekedtek a felek között, mivel más témában, a túlmunka 400 órára történő emeléséről egyeztetett soron kívül a VKF.

A legutóbbi, két héttel ezelőtti ülés óta nem történt változás. A szakszervezetek 13 százalékos minimálbér- és 15 százalékos garantált bérminimum-emelést szorgalmaznak, valamint egy újabb, kétéves bérmegállapodás megkötését akarják a továbbiakban is.

Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Ahogy korábban ismertette már a LIGA, kétéves bérmegállapodás megkötését kezdeményezik annak érdekében, hogy a magyar minimálbér nettó értéke érje el Csehország 2018-as nettó 126 500 forintos szintjét. Ennek végrehajtására szerintük 2019-ben bruttó 164 ezer forintra 2020-ban pedig bruttó 186 ezer forintra kell emelni a minimálbért, amennyiben a szociális partnerek elfogadják azt a további LIGA-javaslatot, miszerint a 1,5 százalékos munkaerőpiaci járulék 2019. január 1-ével eltörlésre kerüljön. Változatlan közterhek mellett a minimálbért 2020-ra bruttó 190 ezer forintra emelnék.

A szakszervezetek igényétől a munkaadói oldal álláspontja nagyon messze van: a tervezett infláció mértéke felett további 1-2 százalékpontos emelést tartanak elfogadhatónak. Emiatt Mészáros úgy látja, jövő héten még nem születik megállapodás a jövő évi bérekről. A LIGA elnöke hozzátette: mindösszesen abban tudtak megegyezni az előző ülésen, hogy a munkaadói oldal is hajlik a többéves, 2019-2020-ra szóló megállapodásra.

Nem túl biztató az sem, hogy a béren kívüli juttatások kérdésében sem történt előrelépés a 2019. január elsején hatályba lépő szabályokhoz képest. A munkaadók is teljesen bizonytalanok, hogy mi lesz a következő évben – mondta a LIGA elnöke. A helyi szintű bértárgyalások jellemzően a minimálbér-megállapodás után szoktak megkezdődni, ahol pedig már elkezdődtek az egyeztetések, ott még el se jutottak a béren kívüli juttatások kérdéséhez. Az idő közben szorít, néhány hét van vissza az évből, amíg meg lehet állapodni a minimálbérről. Különben a kormány saját hatáskörben dönt.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára.
(Kép forrása: vosz.hu)

Nem tudnak 5-6 százalék fölé menni, ha nincs tehercsökkentés

Nem lát egyelőre előrelépést Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára sem.

A munkaadói oldal továbbra is 5-6 százalékos minimálbér-emelést tart reálisnak és közgazdaságilag megalapozottnak. A főtitkár elmondta, nem kaptak olyan jelzést, hogy a bérre rakódó terhek munkaadói oldalról tovább csökkennek, arra sem érkezett végleges visszajelzés, hogy a már eldöntött tehercsökkenés, a  szociális hozzájárulási adó január elsejétől vagy július elsejétől mérséklődik 2 százalékponttal. Perlusz László szerint mindazonáltal erre már csak 2019 júliusában kerülhet sor.

„Ha további tehercsökkentésről nincs információnk, akkor a magunk részéről 5-6 százalék fölé nem tudunk menni” – jelentette ki Perlusz.

Miért nem akarnak kétszámjegyű emelést?

A VOSZ főtitkára megjegyezte: Magyarországon „bérrobbanás” történt az elmúlt két évben. A garantált bérminimum 40 százalékkal, a minimálbér 23 százalékkal nőtt két lépésben. Mindezek hozzájárultak, hogy fehéredett a gazdaság a fizetések tekintetében, ami már elér egy olyan szintet, hogy nem lehet tovább fehéredni. Ezzel együtt a vállalatok tartalékai megfogyatkoztak. „Ezért van az a félelem, hogyha sokkal magasabb lesz a minimálbér és a garantált bérminimum, az sok vállalkozást hirtelen ellehetetleníthet” – magyarázta a VOSZ főtitkára.

Perlusz úgy látja, kisvállalkozások tízezrei mehetnek csődbe, de a magyar termelékenységet is veszélyezteti, ha hirtelen két számjegyű, vagyis a szakszervezetek által szorgalmazott 13-15 százalékos béremelést hajtanak végre.  Ezzel együtt elismerte, természetesen továbbra is szükség van a minimálbér, a garantált bérminimum és átlagbér emelésére, csak ennek mértékét vitatják.

Hogy jövő héten sikerül-e megállapodni, Perlusz László szerint ezt jelenleg nehéz megmondani. Eddig nem nagyon közeledtek az álláspontok, jövő hétig azonban még sok minden történhet. A VOSZ elnöke továbbra is reménykedik abban, hogy lesz megállapodás és elkerülhető lesz a bér–termelékenység olló további nyílása.

Életünk és bérünk

„A magam részéről őszintén bízok a tárgyaló felek bölcsességében és belátásában, hogy elkerülhető legyen a bér–termelékenység olló további nyílása és ezzel a magyar vállalkozók gazdálkodásának tömeges ellehetetlenülése. Vagy másképp fogalmazva: biztosítható legyen a magyar gazdaság további fejlődése, felzárkózása. Mértékadó várakozások szerint jövőre 3,5 százalékra mérséklődik a gazdasági növekedés üteme. Ha ehhez hozzávesszük a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentését (a remélt és „megszolgált” 2019. év eleji hatállyal), akkor egy 5-6 százalékos minimálbér- és bérminimum-növekedésnél nagyobb mérték már komoly gondokat okozhat” – írta néhány hete Perlusz László a Privátbankár.hu-n megjelent publicisztikájában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG