TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A Joe Biden elnökségét előkészítő szakmai csapatok hemzsegnek a lobbistáktól és a nagyvállalatok ejtőernyőseitől. A külügyminisztériumi előkészítő csapatban több „rezsimváltót” találunk, miközben a Pentagon-csapat harmada a hadiipar környezetéből jött. Káncz Csaba jegyzete.

Donald Trump 2015-ös elnökválasztási kampányának legütősebb szlogenje így hangzott: „Csapoljuk le a mocsarat”. Az ingatlan-spekuláns ezzel „az egész korrupt washingtoni politikai osztályra” utalt, beleértve a lobbisták túlzott hatalmát, a kampánydonorok politikai jutalmazását és a színtiszta korrupciót. Mekkora volt a döbbenet, amikor kiderült, hogy felállított kormányzata hemzseg a lobbistáktól, az olajipar embereitől, a Wall Street befektetőitől és a nyugdíjas tábornokoktól!

Felzúdulás a demokratáknál

Nos, a demokrata pártot ezekben a napokban pontosan ez a kellemetlen érzés járja át. Az elmúlt napokban ugyanis Biden közzétette azon szakemberek listáját, akik az államigazgatás különböző szakterületein levezénylik az átmenetet, és átveszik majd a parancsnokságot.

Ezen csapatok sorai között azonban annyi lobbistát és nagyvállalati embert találni, hogy az a demokrata párt haladó szárnyánál azonnal lecsapta a biztosítékot.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster) Joe Biden megválasztott amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Ezen szárny élharcosa Elizabeth Warren szenátor, aki azonnal megkezdte a harcát, hogy Biden ne az óriáscégeknek és lobbistáiknak nyújtsa át az államigazgatás legfelső szintjeinek kulcsait. De kikre gondol Warren? Nos, az Amazon Web Services, a Lyft és az Airbnb egyes igazgatóira. Ezen kívül a WestExec Advisors nevű konzultáns cég alelnökére, amely vállalat pénzügyi szolgáltatókat, technológiai és gyógyszerészeti cégek érdekeit képviseli.

Márpedig Biden a kampányában szigorú etikai szabályokat ígért és kíméletlenül ostorozta az összeférhetetlenségi normák sorozatos megsértését a Trump-korszak alatt.

A nagyvállalatok ejtőernyősei

Ehhez képest az 1,6 ezermilliárd dolláros tőzsdei kapitalizációval rendelkező Amazon egyszerre két embert is delegálhatott Biden csapatába. Tom Sullivan, a cég nemzetközi adótervezési igazgatója a külügyminisztériumi csapat tagja lett. Mark Schwartz, az Amazon Web Services stratégája pedig az elképesztő hatalommal bíró Igazgatási és Költségvetési Hivatal (OMB) csapatát erősíti. Az OMB felügyeli az 5 ezermilliárd dolláros szövetségi költségvetést, és befolyást gyakorol számos szövetségi szabályozási keretrendszerre.

Nicole Isaac, a LinkedIn észak-amerikai igazgatója a pénzügyminisztériumi csoportba került. Shara Mohtadi, aki a milliárdos Michael R. Bloomberg cégében ül, már a Környezetvédelmi Minőségi Tanács sorait erősíti. Mark Zuckerberg és feleségének alapítványától (Chan Zuckerberg Initiatives) pedig egyenesen 4 személy is szerencsésen landolt ezekben a csapatokban.

Olyan befolyásos ügyvédi irodák és konzultáns cégek munkatársai, mint a Deloitte Consulting, a Herrington and Sutcliffe, a Sidley Austin vagy a Latham and Watkins, szintén bejutottak ezekbe a politikai körökbe.

Rezsimváltók a külügyi csapatban

A külügyminisztérium csapatában számos orosz-ellenes és globális rezsimváltásra szakosodott szakembert találunk. Egyikük, Lisa Sawyer, dolgozott korábban a Nemzetbiztonsági Tanácsnál, és a 3 ezermilliárd dollárt kezelő JPMorgan Chase bank külpolitikai tanácsadójaként is. Sawyer szerint az amerikai kormánynak többet kell tennie az orosz agresszió feltartóztatására, az amerikai csapatok szintjét Európában vissza kell állítani 2012-es szintre, és támadó fegyvereket kell szállítani Ukrajnának – a Minszki Megállapodás megsértéseként.

A csapat tagja még Dana Stroul, aki a neokonzervatív Washington Institute for Near East Policy (WINEP) nevű agytröszttől érkezett, amely az elmúlt években kimondottan Izrael-barát közel-keleti politikáért szállt síkra. Stroul tavaly a Szíria elleni gazdasági szankciók további szigorítását követelte.

A csapat három tagja, Paula Garcia Tufro, Roberta Jacobson és Kelly Magsamen a venezuelai rezsimváltás támogatói.

Hadiipari lobbisták a Pentagon-csapatban

A Pentagon vezetői váltását előkészítő csapat 23 tagja közül 8 személy közvetlenül a csapatba kerülésük előtt olyan szervezetnél, agytrösztnél, vagy cégnél állt alkalmazásban, amelyek vagy közvetlenül kaptak pénzügyi támogatást a hadiipartól, vagy maguk is részesei voltak ennek az iparágnak. Ezen cégek közé tartozik a Raytheon, a Northrop Grumman, a General Dynamics és a Lockheed Martin.

A csapat vezetője, Kathleen Hicks a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjából (CSIS) érkezett. Azt egy 2016-os New York Times-os oknyomozó cikk írta meg részletesen, hogy a CSIS gyakorlatilag a hadiipar lobbistájaként működik az amerikai fővárosban, teljesen elmosva a határait a kutatásnak és a lobbizásnak.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél