4p

Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden

  • Az Egyesült Államok több száz szankciót tesz közzé pénteken, amelyek főként Vlagyimir Putyin „hadigépezetét” veszik célba – jelentette ki Victoria Nuland helyettes külügyminiszter február 24-i ukrajnai invázió második évfordulója előtt. További szankciókat vezetnek be Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető Kreml általi bebörtönzése utáni halála és a meglévő szankciók közötti aránytalanságok megszüntetése miatt is.
  • Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy találkozott Navalnij feleségével és lányával. Utána újságíróknak nyilatkozva elárulta: „Holnap szankciókat fogunk bejelenteni Putyin ellen, aki felelős a haláláért. Nem hagyjuk magunkat.” A Fehér Ház szerint a szankciók „Alekszej halálára, Oroszország elnyomására és agressziójára, valamint az ukrajnai brutális és illegális háborúra” válaszul.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter „hisztériának” nevezte a nyugat reakcióját Navalnij halálára, és kijelentette, hogy a nyugati országoknak nincs joguk beleavatkozni Oroszország belügyeibe.

Ukrajna tovább szenved. Elkél a nyugati segítség. Fotó: MTI/EPA/Dnyipropetrovszki területi közigazgatás
Ukrajna tovább szenved. Elkél a nyugati segítség. Fotó: MTI/EPA/Dnyipropetrovszki területi közigazgatás

  • Volodimir Zelenszkij elnök felszólította az Egyesült Államok Kongresszusát, hogy hagyja jóvá a Kijevnek nyújtott további segélyeket, és egy csütörtökön sugárzott interjúban hozzátette, hogy ennek elmulasztása ukrán életekbe fog kerülni. A Képviselőház republikánus képviselői leállították az Ukrajnának szánt 60 milliárd dolláros új segély jóváhagyását, Zelenszkij pedig a Fox Newsnak adott interjújában – az amerikai konzervatívok kedvelt csatornájában – tiltakozott. „Túléli Ukrajna a Kongresszus támogatása nélkül? Természetesen. De nem mindannyian” – jelentette ki egy interjúban egy ukrajnai front közelében. Az ukrán vezető arra is figyelmeztetett, hogy Kijev megsegítésének ára jóval alacsonyabb, mint amennyibe az kerülne, ha Putyin sikerrel járna Ukrajnában.
  • A Nemzetközi Valutaalap és Ukrajna kormánya megállapodott szakértői szinten, ami megnyitja majd az utat mintegy 880 millió dollár felszabadításához, miután az IMF igazgatótanácsa jóváhagyja azt – közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet. A megállapodás az ukrán tisztviselők és az IMF munkatársai közötti hatnapos varsói találkozót követően született meg Ukrajna 15,6 milliárd dolláros négyéves kiterjesztett alapprogramjának harmadik felülvizsgálatának részeként. Az IMF szerint Ukrajna előrehaladása a programban nagyjából jó úton halad, és gazdasága erőteljes növekedést, csökkenő inflációt és erősödő tartalékokat mutatott 2023-ban, bár a 2024-es kilátások továbbra is nagyon bizonytalanok.
  • Az Egyesült Királyság 50 új entitást vett fel Oroszország szankciós listájára, David Cameron külügyminiszter szerint „szankcióink kiéheztetik Putyint azoktól az erőforrásokból, amelyekre égetően szüksége van a küzdelmes háború finanszírozásához”. A kormány azt állítja, hogy a szankciók célpontjai lőszereket, például rakétakilövő rendszereket, rakétákat és robbanóanyagokat szállító emberek és vállalkozások.
  • Grant Shapps, az Egyesült Királyság védelmi minisztere bejelentette, hogy a szigetország további 200 páncéltörő rakétát küld Ukrajnába. A PA Media jelentése szerint hozzátette, hogy a britek több ukrán katonát fognak kiképezni más szövetségesei mellett, és hozzátette: „Együtt további 10 000 főt fogunk kiképezni 2024 első felében."
  • Biden támogatta Mark Rutte holland miniszterelnököt, hogy ő legyen a NATO következő vezetője – mondta egy amerikai tisztviselő a Reutersnek. A forrás hozzátette: „Biden elnök határozottan támogatja Rutte miniszterelnök-jelöltségét a NATO következő főtitkárának." Rutte a NATO jelenlegi vezetőjét, a norvég Jens Stoltenberget követné.
  • Putyin „durvának” nevezte Bidennek azt a megjegyzését, amelyekben az orosz elnököt „őrült kurafinak” nevezte. Csütörtökön egy nukleáris robbanófejek szállítására alkalmas stratégiai bombázó fedélzetén végzett repülés után Putyin egy riporter felvetésévre válaszolt, miszerint ez a megjegyzés durva volt, míg a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy a megjegyzés „valószínűleg valamiféle olyan kísérlet hogy egy hollywoodi cowboynak tűnjön”.
  • Alekszej Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnaja elmondta, hogy megmutatták neki fia holttestét. Navalnaja azzal vádolta az orosz nyomozókat, hogy „zsarolták” őt fia temetése kapcsán, azt állítva, hogy megpróbálják rákényszeríteni, hogy gyászolók nélkül tartson privát temetési szertartást. Az édesanya szerint az egyik nyomozó azt mondta neki: „Az idő nem önnek dolgozik, a holttestek lebomlanak.”

(The Guardian)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG