4p

Kijevbe érkezett számos nyugati ország delegációja a háború kétéves évordulója miatt. Közben Varsóban trágyát öntöttek az orosz nagykövetség elé. Közben Borisz Nagyezsgyin, Putyin lehetséges ellenfele egy interjúba ismertette, mit tervez a jövőben.  

 • Dróntámadás okozott tüzet az orosz NLMK acélgyártó vállalat novolipecki üzemében – írta Telegram- posztjában a térség kormányzója, Igor Artamonov. A gyár 400 kilométerre van az orosz–ukrán határtól.

  • Az országot sértő szankciók ellenére 2022 elejétől 2023 közepéig több mint nyolcmillió dollár értékben importáltak repülögép-alkatrészeket Oroszországba nyugati országokból, javarészt Németországból, túlnyomórészt egy amerikai cég, a Honeywell németországi üzeméből - írja a Telex a Szabad Európa orosz nyomozócsoportjára a Szisztemára hivatkozva, mely a rendelkezésére bocsátott vámimportadatokból derítette fel a történteket.
  • Egyesült államokbeli és nyugat-európai vezetők látogattak Kijevbe a háború kezdetének második évfordulója alkalmával, hogy megerősítsék országaik, illetve az EU elkötelezettségét a honvédő háborút vívó Ukrajnával.
  • Demonstrálók két tonna trágyát öntöttek Oroszország varsói nagykövetének lakása elé a háború kirobbanásának második évfordulójára utalva. A halomba egy „véres” orosz zászlót tűztek „Z” betűvel, ami az Ukrajnába küldött orosz járművek megkülönböztető jelzése. Varsóban reggel hétkor sziréna- és gépfegyverzajjal ébresztették az orosz diplomatákat. Szerintük ki kellene tiltani az orosz képviseleteket az Európai Unióból.

  Borisz Nagyezsgyin, aki békepárti programmal akart elindulni az oroszországi elnökválasztáson, nem fogja felszólítani támogatóit, hogy tüntetésekkel próbálják elérni a háború befejezését. Az országos választási bizottság hamis aláírásokra hivatkozva elutasította indulását és a legfelsőbb bíróság három fellebbezés után háromszor hagyta ezt jóvá. Nagyezsgyin azt mondta a Moscow Timesnak adott interjújában, hogy az ellenzéki politizálásban nem követi el a február közepén elhunyt Alekszej Navalnij "hibáját", aki kivitte az embereket az utcára kivívva ezzel a rendőrség és a belbiztonsági hatóság erőszakos reakcióját. A politikus nem támogatja, hogy forradalom robbanjon ki vagy puccsal távolítsák el az ország jelenlegi vezetését. Választások útján akar változásokat elérni az országban. A mostani kudarc után azzal számol, hogy létrehozandó pártjával, a Civil Kezdeményezéssel a 2026-os Duma-szavazáson indulhat a kormányzó Egységes Oroszországgal szemben. Szerinte ha jelentős arányban győzni tudnának, akkor Putyin kénytelen lenne lemondani. Tartózkodott attól is, hogy az államfőt vádolja Navalnij haláláért. Úgy véli, hogy az okokra az ezzel foglalkozó vizsgálatnak kell fényt derítenie. Ugyanakkor a regnáló rezsimet okolja a tragédiáért, amely fiktív indokokkal bebörtönözte az ellenzéki vezért. A 60 éves Nagyezsgyin jelenleg Oroszország második legnépszerűbb politikusa annak ellenére, hogy csak a közösségi médiában kampányolt támogatást kérve elnökjelöltségéhez. A Russian Field közvélemény-kutató intézet szerint népszerűsége 7,8 százalékon volt januárban. Ezt megelőzően nem szerepelt a listán. Putyinnak 62 százalékot mértek.

  • Örményország felfüggeszti részvételét az Oroszország vezette biztonsági szövetségben (CSTO) – mondta a France24 sajtóorgánumnak nyilatkozva Nikol Pashinyan, az ország miniszterelnöke. Szerinte a CSTO nem tudja garantálni a résztvevő országok (Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Örményország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán) biztonságát. Emellett kifogásolta, hogy ezzel kapcsolatos politikája miatt „összehangolt propagandakampányt” indítottak ellene az oroszok. Az örmények kifogásolják, hogy az Ukrajnában lekötött orosz hadsereg nem sietett az Azerbajdzsánban lévő Nagorno-Karabah enklávéban élő örmény kisebbség védelmére, amikor az azeri hadsereg tavaly kiszorította őket a területről.

  Források: Guardian, Moscow Times

   

   

  LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

  Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
  Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
  Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


  Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

  Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
  Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
  Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
  Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
  Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
  A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
  Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
  Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
  Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
  Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
  Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
  Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
  Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
  Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
  Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
  Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
  A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
  Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
  A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
  Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
  Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
  Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
  hírlevél
  Ingatlantájoló
  Együttműködő partnerünk: 4iG