1p
Bár már csak 2 hét van hátra az évből, még mindig széles skálán mozognak a gazdasági kutatóintézetek jóslatai az államháztartás 2011-es egyenlegéről. 2012-re 3-ból 2 intézet recessziót jósol, a reálbérek csökkenése mellett jövőre 11 százalék körül alakulhat a munkanélküliség.

A Magyar Közgazdasági Társaság és a Budapesti Gazdasági Főiskola szervezésében egyszerre mutatta be a magyar gazdaság fő számaira vonatkozó 2012-es prognózisát három kutatóintézet csütörtökön. (Heim Péter a Századvég Gazdaságkutató részéről lemondta a részvételt.)

2011: másfél százalékos növekedés

2011-re a kormány 3 százalékos várakozásának mintegy felét, 1,4-1,5 százalékot várnak a kutatóintézetek – ennek oka Petschnig Mária Zita szerint a belgazdasági recesszió, amely a mezőgazdaság kivételével minden szektort érint. Palócz Éva kiemelte a svájci frank árfolyamnak a magyar devizaadósságok szempontjából rendkívül kedvezőtlen hatását is. Vértes András szerint az elhibázott gazdaságpolitika következtében szeptember óta a forint teljes mértékben elvált a többi régiós devizától.

Bár az évből már csak két hét van hátra, az államháztartás 2011-es egyenlegére még mindig széles skálán mozgó prognózisokat tartanak érvényben a kutatóintézetek: a GKI 3 százalékos többletet vár, a Pénzügykutató 1,7 százalékos többletet, a Kopint-Tárki azonban 3 százalékos deficitre számít. Az alapkamat év végére várható mértékében is van eltérés: a Kopint-Tárki a jelenlegi 6,5 százalékos szint tartására, a Pénzügykutató és a GKI 7 százalékra történő emelésre számít.

2012: borús jövőkép

A GKI Gazdaságkutató 1,5 százalékos, a Pénzügykutató 0,7 százalékos GDP-visszaesést vár 2012-re, míg a Kopint-Tárki előrejelzése szerint a magyar gazdaság 0,3 százalékkal növekszik majd jövőre. Mindhárom gazdaságkutató intézet a háztartások végső fogyasztásának csökkenését jósolja: a Kopint-Tárki 1, a Pénzügykutató 1,4, a GKI pedig 3,5 százalékos visszaesést jelez előre 2012-re.

Az intézetek szerint az export bővülése folytatódhat: a GKI 8, a Kopint-Tárki és a Pénzügykutató szerint 6 százalékos emelkedést valószínűsít. Az import bővülését 6, 4,2 illetve 5,3 százalékosra várják.

Az inflációval kapcsolatos becslések 5 százalék körül szóródnak az év átlagában, az eurót két intézet átlagosan 290, egy pedig 300 forintra várja 2012-re; a jegybanki alapkamatot az év végére a GKI 7 százalékra, a Pénzügykutató pedig 6,5 százalékra várja.

A bruttó keresetek ugyan bővülnek, a reálkereseteknél azonban mindhárom intézet csökkenést vár (mínusz 3,4 – mínusz 1,4 százalékkal). Az intézetek 50 százalékos foglalkoztatási arány mellett 11 százalékos munkanélküliséget várnak.

Az államháztartás egyenlegét 2012-re csak a GKI prognosztizálta (-2,9%)

Gazdaságkutatók előrejelzése 2012-re

 

GKI Gazdaságkutató

Kopint-Tárki

Pénzügykutató

GDP (%-os változás)

-1,5

0,3

-0,7

GDP belföldi felhasználás (%-os változás)

-4,3

-1,9

-1,6

Háztartások végső fogyasztása (%-os változás)

-3,5

-1

-1,4

Export (%-os változás)

8

6

6

Import (%-os változás)

6

4,2

5,3

Fogyasztóiár-index éves átlaga (%)

5

4,6

4,3

Folyó fizetési mérleg egyenlege (GDP %-ában)

3

-

2,6

Államháztartás egyenlege (ESA-95 szerint, a GDP %-ában)

-2,9

-

-

MNB alapkamat az év végén (%)

7

-

6,5

EUR/HUF árfolyam (éves átlag)

290

290

300

Nettó reálkereset  (%-os változás)

-3,5

-1,5

-3,3

Foglalkoztatási arány (15-74 évesek, év végén, %)

-

50

50

Munkanélküliségi ráta (%)

11

11

10,9

Még változhat a kép

Az Európai Bizottság korábbi jelentése szerint jövőre 0,5 százalék lehet Magyarország gazdasági növekedése, a jegybank 0,6 százalékos GDP növekedést prognosztizált, és még Járai Zsigmond szerint is nagyon lassú, csupán stagnálás közeli növekedés várható 2012-ben Magyarországon - az OECD pedig nemrég 0,6 százalékos csökkenésre módosította a 2012-es magyar GDP-növekedési előrejelzését az előző prognózisban jelzett 3,1 százalékos növekedésről.

Mire a jövő évi prognózisok elkészültek, a kormány mind a devizahitelesek helyzetével, mind a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban komoly változtatásokat jelentett be - ezek kimenetele változtathat a gazdaságkutatók prognózisán is.

Mivel a magánnyugdíjpénztárak a csütörtöki bejelentés értelmében továbbra sem jutnak hozzá a befizetésekhez, működésük ellehetetlenül; így minden bizonnyal az állam hozzájut majd a magánnyugdíjpénztáraknál maradt 260 milliárd forinthoz is – mondta Petschnig Mária Zita.

Palócz Éva elmondása szerint úgy számolnak, hogy az IMF-fel folytatott tárgyalások sikerrel zárulnak, a nemzetközi szervezet pedig kikényszeríti azokat a változásokat, amelyek a Kopint-Tárki prognózisában szereplő makrogazdasági adatok kialakulásához vezetnek.

Kilábalás helyett mély recesszióba csúszik a magyar gazdaság – véli Vértes András, a GKI Gazdaságkutató vezetője. Az NGM és a Bankszövetség csütörtökön bejelentett, a devizahitelek rendezéséről szóló megállapodása miatt vélhetően a lakossági fogyasztás csökkenése 2012-ben a most prognosztizáltnál enyhébb lesz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG