1p
Borús jövőt jósol az eurózóna számára a Raiffeisen Bank. A pénzintézet vezető elemzője szerint az EU-csúcs eredményei nem elegendőek a hitelezés visszaállítására, továbbra is nagy a bizonytalanság a közös politikát illetően, és úgy véli, hogy a növekedést ösztönözni a megtakarítás javára hibás út.

A Raiffeisen Bank legfrissebb elemzése alapvetően abból indul ki, hogy jelenleg nincsen olyan megoldási javaslat vagy irány a piacokon, illetve a politikai döntéshozásban, ami megváltaná az eurózónát a válságtól. Peter Brezinschek, a Raiffeisen Bank International vezető elemzője a Raiffeisen Research negyedéves, Strategy Global Markets című kiadványában azt írja: „Spanyolország a mentőcsomag ernyője alatt keres menedéket, a görög választás optimális eredménye pedig nem segít jelentős mértékben a hitelspirál enyhítésén. Az előrejelzések az eurózóna nagy részében recessziót jósolnak a konszolidációs intézkedések végrehajtását követően, amelyet a romló vezető gazdasági mutatók is tükröznek”. Brezinschek szerint az eurózóna GDP-je idén mínusz 0,3 százalékra csökken, és 2013 előtt nem is tér vissza a növekedési pályára (ebben az évben 0,8 százalékos növekedést vár az elemző).

Az elemzés szerint az eurózóna legfrissebb eseményei továbbra is hatással vannak a periféria országainak államkötvény-hozamaira. „Miközben a német államkötvényekre még mindig biztonságos menedékként tekintenek a befektetők, a spanyol hozamprémium továbbra is kritikus szinten áll” – nyilatkozta Brezinschek. A részvények esetében Helge Rechberger, a bank részvénypiaci elemző osztályának vezetője úgy véli, hogy a piac lélegzethez jut majd a görög és a spanyol nyomás átmeneti enyhülését követően.

Hibás a "növekedés kontra megtakarítás" stratégiája

Brezinschek szerint a néhány politikus által hangoztatott „megtakarítás helyett növekedés” stratégia nem helyes út az eurózóna számára. A vezető elemző ezt írja:  „Ez a provokatív elmélet alapvetően hibás, mivel a megtakarításokon nyugvó befektetési alapok befektetnek, ezzel tehát elsősorban utat nyitnak a hosszú távú növekedés számára.” Ennek ellenére a Raiffeisen vezető elemzője azt feltételezi, hogy az EU kompromisszumot köt majd például az infrastrukturális projekt kötvények esetében és az eurózóna perifériáján található országok strukturális és kohéziós programjainak megnövelt társfinanszírozásának esetében.

Meghatározó lehet a német-francia vita

A Raiffeisen Research elemzői úgy vélik, hogy Spanyolország finanszírozási igénye fontossági sorrendben az élre ugrik majd, miután elmúlt annak a közvetlen veszélye, hogy Görögország kilép az eurózónából. Brezinschek szerint Franciaország szerepe különösen érdekessé válhat ebben a helyzetben. „Az elkövetkező hetekben válik majd világossá, hogy a francia elnök, François Hollande vajon erős szövetséget hoz-e létre Németországgal, vagy inkább Spanyolországot, Olaszországot és a többi, periférián található országot támogatja-e inkább. A stratégiai vita meghatározó lehet az eurózóna hosszú távú jövője számára.”

Az elemző szerint az első lehetőség garantálná a fiskális unió létrehozását, amely a stabilitáson és szigorú szabályrendszeren nyugodna: ebben az esetben viszont a nemzeti költségvetésekre vonatkozó feltételek megsértése esetén csorbulna az államok önállósága. A második lehetőség magában hordozza annak kockázatát, hogy felgyorsul az eurózóna hiteleinek a társadalomra gyakorolt hatása anélkül, hogy a valódi kiváltó okokat megfelelően kezelnék.

Az EKB továbbra is fenntartja a likviditás magas szintjét

Brezinschek azt feltételezi, hogy az EKB ez elkövetkező hónapokban rövid távú lélegzethez juttatja majd a pénzügyi piacokat akár úgy is, hogy legalább nulla százalékra csökkenti a banki betétekre fizetett kamatot, amellyel mozgósítani lehetne az EKB-nál elhelyezett jelentős, 750 milliárd euró összegű likviditási tartalékot a hosszú távú refinanszírozási műveletek (LTRO) keretein belül vagy az államkötvények ismételt vásárlásán keresztül. „Ez utóbbi lehetőség egyre kézzelfoghatóbbá válik, így a spanyol és olasz hozamok ismét csökkenhetnek. A mi vélekedésünk szerint azonban nem valószínű, hogy változtatnak majd az irányadó refinanszírozási kamatlábon” – nyilatkozta a szakértő, akinek várakozásai szerint az Amerikai Egyesült Államokban is bőséges likviditás várható.

Az euró árfolyama viszonylag stabil marad majd

Brezinschek úgy véli, hogy a görögök eurózónából való kilépése jelentette veszély enyhülése, a spanyol helyzet és az amerikai monetáris politika alkotta koktél várhatóan fenntartja majd az EUR/USD árfolyam stabilitását. „Az EUR/USD árfolyam 1,20 és 1,30 közötti szintje – a felső korláthoz közelítő trenddel – ilyen módon elképzelhető az ősz folyamán. A Svájci Nemzeti Bank (SNB) továbbra is ragaszkodik az 1,20-as minimum EUR/CHF árfolyamhoz.”

Még mindig nagy a kereslet a német államkötvények iránt

A német államkötvény hozamok rekordmélységben járnak. A hozamgörbén egyedül a tíz évet jóval meghaladó lejárati szegmens kompenzálja az infláció hatását. A Raiffeisen Research elemzőinek várakozása szerint a nyári hónapokban várható némi ingadozás ezen az alacsony hozamszinten, és azt feltételezik, hogy a német kötvények iránt továbbra is magas lesz majd a biztonsági menedéket keresők által generált kereslet.

Az olasz és spanyol államkötvények hozamprémiumának a második negyedévben tapasztalt meredek megugrása jellemezte környezetben a piaci szereplők ismét az EU politikájára koncentrálnak. „A spanyol hozamgörbe esetén tapasztalt rendkívüli meredekség (a tízéves lejáratú kibocsátások jóval 6 százalék feletti hozamot fizetnek), amely az EU által biztosított segélycsomag ellenére alakult ki, azt mutatja, hogy a politikusok és az EKB által eddig tett lépések nem elégségesek ahhoz, hogy a piaci hangulatot a pozitív tartományba lendítsék át” – magyarázta Brezinschek. Az elemző kevés lehetőséget lát arra, hogy a spanyol és olasz államkötvények hozamai jelentős mértékben csökkenjenek, mivel úgy véli, hogy a politikai lépések nem igazán fogják támogatni a befektetők stratégiai tervekbe vetett hitét.

Részvényvásárlásra vonatkozó ajánlás

„2011 októbere és 2012 áprilisa között az amerikai részvényindexek kifejezetten ellenállónak bizonyultak a részvénypiacokon, és stabilabbak voltak, mint európai vagy japán társaik” – nyilatkozta  Rechberger. Várakozásai szerint olyan környezet áll be, amely az eurózóna válságának enyhülésén, a központi bankok további, likviditástámogató intézkedésein, illetve a stabilizálódás első jeleit mutató gazdasági mutatókon keresztül elősegíti a részvénypiacok pozitív hangulatát a harmadik negyedévben. „Egy új vagy akár a régi amerikai kormánynak a választások utáni időszakig nem kell a költségvetés konszolidációjával foglalkoznia, amely majd a választások után fogja megnyirbálni a részvénypiacokban rejlő lehetőségeket” – magyarázta Rechberger, aki vételi ajánlást fogalmazott meg az amerikai részvényekre vonatkozóan.

Az eurózónában még mindig tapasztalható feszültség nyomán a szakértő nem várja, hogy aránytalanul dinamikus emelkedés következne be a részvénypiacokon az elkövetkező hetekben. Ennek ellenére a fentebb már tárgyalt tényezők hatására úgy véli, hogy a legfontosabb indexek kismértékben erősödhetnek. A szakértő szektorszinten egyértelműen a ciklikus pozícionálás mellett teszi le a voksát, így az energia, a pénzügyi, az alapanyag, az ipari és az informatikai szektorok, valamint a ciklikus fogyasztási szegmens felülsúlyozását javasolja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet a lakossági napelemes piacon
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:49
Pályázati támogatások nélkül bajba kerülhet a piac. 
Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG