4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kínai jegybank kétszer két százalékkal leértékelte saját valutáját a dollárhoz képest, és ettől az egész világ kiakadt. Ez arra utal, hogy valami nagyon torz a rendszerben, hisz a forint például bármikor mozdul két százalékot, és ez teljesen természetes dolog. Hol van hát a kutya elásva a kínai valutával ügyében?

Az önmagában érthető, hogy odafigyelünk a kínai gazdaságra, hisz hosszú ideje a világgazdaság húzómotorja. Sokan úgy gondolják, hogy ha ott bármi gond van, akkor az rögtön visszaveti a világgazdaságot. Ennek nyilván van realitása, de azért jó adag túlzás is van benne. Sokan figyelmen kívül hagyják, hogy nem csak Kínából áll a világ: van még rengeteg, Kínánál olcsóbb bérszínvonalú ország, amely kezdi vonzani a tőkét, hisz Kína 30 év szakadatlan fejlődés során meglehetősen magasra jutott. A fák nem nőnek az égig, Kína lett gyakorlatilag a világ legnagyobb gazdasága, itt már óhatatlanul alacsonyabb növekedési ütem következik.

Rettegnek

Ettől megijed a világ is és a kínai kormány is, pedig utóbbinak is kellett tudnia, hogy a 10 százalékos növekedés nem tarthat örökké: így is csoda, hogy évtizedekig kitartott. De úgy tűnik, a kormány képtelen szembenézni a realitásokkal, hisz még azt sem hajlandó elfogadni, hogy a tőzsdén az árak nem csak fel, hanem lefelé is mozognak. Most pedig a növekedési ütem csökkenésére reagálnak pánikszerűen.

De mi is a gond a jüan árfolyamával, és miért ekkora ügy egy kis leértékelés? Nos, a jüan árfolyamával kapcsolatosan évek óta tart az ötletelés, hogy mi lenne a megfelelő. Amerika a nagy kínai többlet miatt a jüan felértékelését szerette volna mindig is, most pedig Kína az élénkítés érdekében választotta a leértékelést. Önmagában mindkettő logikus, de van egyrészt még egy tényező, amit nem szoktak figyelembe venni, másrészt lenne az egész problémára egy optimális megoldás.

Nem csak a dollár van a világon

Nos, a zavaró tényező az, hogy a jüan árfolyamát a dollárhoz képest határozzák meg, miközben Kína nem csak Amerikával, vagy más dollár elszámolású országgal van kapcsolatban, hanem Európával, Japánnal, sőt lényegében a világ összes országával. Ennek megfelelően nagyon lényeges a jüannak az euróval és a jennel szembeni árfolyama is. De miután a dollár az elmúlt időszakban sokat emelkedett az említett valutákhoz képest, a jüant is felrángatta velük szemben.

Ha tehát egy valuta a dollárhoz (vagy egy másik nagy valutához) van kötve, akkor árfolyam torzul a többi valutához képest, ha a dollár túlzottan elmozdul. Ebbe a csapdába korábban Argentína és Brazília is beleesett, de az 1997-es ázsiai válság is így robbant ki. Nos, most a jüan is erősen felértékelődött az euróhoz és a jenhez képest, és ez kedvezőtlenül is hatott a kínai exportra. A dollárhoz való mostani 4 százalék leértékelés mindennek csak kis hányadát kompenzálta, így tehát mondjuk egy évre visszamenőleg még mindig felértékelődésről beszélhetünk.

A megoldás

Ezt a problémát Kína úgy oldhatta volna meg, hogy nem a dollárhoz képest határozza meg az árfolyamot, hanem a világvalutákból létrehoz egy valutakosarat nagyjából külkereskedelmének megfelelő arányban, és ehhez képest alakítja az árfolyamot. Ilyen megoldást mi is alkalmaztunk a 90-es években: akkor a forint árfolyama egy, a nyugatnémet márkából és a dollárból álló kosárhoz volt kötve, először fele-fele, majd 70-30 arányban. Ebben az esetben nem kell kétségbeesetten kompenzálni, ha egyik vagy másik valuta erősen elmozdul, hisz a kosár tompítja a hatást.

Az igazi megoldás persze az lenne, ha Kína, akár csak a többi nagy gazdaság vagy akár mi magunk, lebegtetni kezdené a valutáját. Ebben az esetben a piac elvégezné azt, amit a párt és a kormány képtelen. Ráadásul a spekuláció sem tudná az árfolyamot érdemben és hosszabb távon eltéríteni, mivel Kína olyan óriási kereskedelmi forgalmat bonyolít az egész világgal, amit semmilyen más tényező nem tudna felülmúlni.

Hogy lesz így világvaluta?

Az IMF is ezt szeretné elérni, most jobb híján a mostani leértékelést tette egy, ebbe az irányba tett első lépésnek, bár szerintünk pont nem arra utal. A Valutaalap gondban van, miután Kína kérte valutájának tartalék-, más néven világvalutává minősítését, amiről még idén kell dönteni. A tőzsdei árfolyamok befolyásolása és ez a mostani valuta ügylet pedig nagyon nem világvalutához illő dolgok. Egy világvalutával szabadon lehet kereskedni, más valutára váltani, tőzsdézni, stb. Ha ezek nem valósulnak meg, akkor nem lesz meg a bizalom iránta, és ezt egymagában az IMF sem tudja pótolni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az év második felében visszavehetik a tempót Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:22
A Monetáris Tanács keddi ülésén a várakozásnak megfelelően 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot. Elemzők júniusra is ekkora vágással számolnak. 
Makro / Külgazdaság Itt a meglepetés: már csak egyet léphetnek Matolcsy Györgyék?
Dobos Zoltán | 2024. május 21. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása káros folyamat, fékezi a dezinflációt. A jegybanki cél 2025-re érhető el. Júniusban még jön egy alapkamat-csökkentés, aztán beszűkülnek a lehetőségek. Ez volt a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntést követő sajtótájékoztatója.
Makro / Külgazdaság Erre a döntésre várt az ország, íme, Matolcsy Györgyék legfrissebb lépése
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 14:01
Ismét csökkentették a jegybanki alapkamatot.
Makro / Külgazdaság Szlovákiába tart a kapszulás kávézás portugál királya
Buksza blog | 2024. május 21. 12:12
Szlovákia lakói hamarosan másként kávézhatnak, mint korábban
Makro / Külgazdaság Hiába utálják egyre jobban országuk urait az irániak, lemondhatnak a változásról
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 12:02
Hiába remélnek az irániak javulást az életükben, a szakértők egyetértenek abban, hogy az elnök váratlan halála kicsit sem fog enyhíteni a keményvonalas a teheráni rezsim barátságtalan természetén.
Makro / Külgazdaság Nekimentek a Volkswagennek és a BMW-nek
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:44
Egy amerikai szenátor szerint több autógyártó nem tett eleget a szabályoknak. 
Makro / Külgazdaság Mi mentette meg németországi árakat?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:29
Németországban a termelői árak 3,3 százalékkal csökkentek áprilisban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 2,9 százalékos esést követően, ezzel már a tizedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést.
Makro / Külgazdaság Idegesen nézik a benzinkutak árait az autósok a közel-keleti drámák miatt
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 11:01
Az olaj ára a keddi ázsiai kereskedésben csökkent, mert a befektetők inkább az USA-ból érkező jelzésekre figyeltek, mint az Iránban és Szaúd-Arábiában történt eseményekre.
Makro / Külgazdaság Egyre sötétebbnek látszik a Robert Fico elleni merénylet háttere
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 10:29
A Robert Fico, Szlovákia miniszterelnöke ellen elkövetett merénylet mögött több ember állhat, ami megdöntheti azt a feltételezést, hogy nincs összeesküvés a gyilkossági kísérlet hátterében.
Makro / Külgazdaság Bérek vs. élelmiszerárak: így áll a magyar verseny
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:53
Sok magyarnak kevesebbet ér a fizetése. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG