1p
Bod péter Ákos véleménye szerint a magyar gazdaságpolitikában kevés az innovatív és túl sok az avitt megoldás. Véleménye szerint a végtörlesztés kevés nyereséget hozott, azonban kiprovokált egy leminősítést és visszahozta az IMF-et. Vértes András a gazdaság egyik legnagyobb problémájaként a jogbiztonság hiányát jelölte meg.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, volt jegybankelnök, az MKT alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján a válsággal kapcsolatban elmondta, hogy az euró stabil és tartalékvaluta-szerepét nem veszélyezteti a krízis. Az adósságváláság azonban érinti a szuverén adósokat, a bankokat és végeredményben a háztartásokat is. Ellentmondásként értékelte a szakértő, hogy a fundamentumok jók, miközben a szuverén kockázat nagy.

Pánik és túlkorrekció a piacokon

Bod Péter Ákos véleménye szerint a tőkepiacok gyakran pánikszerűen viselkednek, és erőteljesen hajlamosak a félreárazásra is. A 10 éves állampapírhozamokat tekintve felhívta a figyelmet arra, hogy a tőkepiac először eltekint a létező kockázatoktól, majd túlkorrigálás jellemzi. Jelenleg pánik-közeli helyzet jellemzi a pénz tulajdonosokat. A hitelminősítők a kisbefektetőknek nyújtanak elsősorban információkat, a nagybefektetők nem a hitelminősítőktől értesülnek a gazdaságok helyzeteiről. Erre jó példával szolgál Franciaország, amit a befektetők jelentős mértékben másként áraznak, mint ami a hitelminősítők értékeléséből következne.

Jó adósok vagyunk-e?

Bod Péter Ákos véleménye szerint az állam adóbehajtási képességéből és az állam fizetési hajlandóságából lehet következtetni arra, hogy egy adott állam rossz adós-e vagy jó. A magyar szuverén adósságkockázattal kapcsolatban a volt jegybankelnök magyar fundamentumokról szólva elmondta, vegyes a kép: egy részük jó, egy részük pedig kevésbé. A magyar állam fizetési hajlandóságával kapcsolatban azonban kifejtette, hogy egy sor intézkedés ütött rést a hajlandóságon, ezek közé a tényezők közé tartozik például a bankadó, a válságadó és a végtörlesztés.

"Kudarc a magyar út"

A magyar "különút" kudarcának oka véleménye szerint a kevés az innovatív és sok avitt megoldás. A növekedés elrugaszkodása nem sikerült, a végtörlesztés kevés nyereséget hozott, viszont kiprovokált egy leminősítést és visszahozta az IMF-et. A növekedési terv véleménye szerint egy tévút, az újraiparosítás helyett a lazítás irányába kellene elmozdulnia a gazdaságpolitikának.

Vértes: elvesztettük a hitelességünket

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a konferencián elmondta, hogy régóta leszakadóban van a magyar gazdaság, azonban hirtelen olyan helyzetbe kerültünk, amikor egy újabb látványos lecsúszási veszélyek fenyegetnek. Véleménye szerint Magyarország problémájának a lényege a hitelesség elvesztése. A nemzetközi kilengések nem indokolják a magyar adósságkockázat ilyen mértékű zuhanását.

"Hol a jogbiztonság?"

Vértes András szerint nem az a baj, hogy nem szokványos, hanem az, hogy hibás a magyar gazdaságpolitika. A szakértő kiemelte, hogy a költségvetési lazítás ellenére sem gyorsult a gazdaság, a magánnyugdíjak nélkül számolva 6-7 százalékos deficit lehet év végére. Az egyik legnagyobb problémaként értékelte, hogy nincs jogbiztonság és kiszámíthatóság Magyarországon, továbbá kevés az előremutató strukturális reform, és hiányzik a szakmai konzultáció is. Vértes András szerint 2012-ben hatalmas restrikció várható a költségvetésben, amely a recesszió irányába mutat. Jövőre vélhetően -1 % lesz a GDP növekedési üteme, melyet több konjunktúra index is megerősít.

Nagy árat fizetünk az egykulcsos adórendszerért

Vértes szerint a hazai és a külföldi befektetők is elbizonytalanodtak, mindemellett az szja-csökkentést irdatlan áldozatokkal finanszírozzuk. az adócsökkentés eredménye, hogy 2012-re nőni fog az adóterhelés. A gazdaságpolitikai intézkedések hatására a társadalom szegény része jövedelmet, a gazdagabb része vagyont vesztett. Problémaként jelölte meg a szakértő, hogy a  piaci megoldások helyett állami terjeszkedés tapasztalható (nyugdíj, Mol, Rába).

Vértes András szerint a problémák megoldására új cél és eszközrendszer kell, és a jogbiztonság megerősítése szükséges. Külön felhívta a figyelmet a jogbiztonság megerősítésére, mert komolyan kell venni a nemzetközi intézmények jelzéseit, utalva arra, hogy az S&P az intézményi kockázatokkal indokolta a leminősítés lehetőségét, a hitelminősítő kiemelte az alkotmányt és a független intézmények szabadságfokának csorbítását.

IMF-tárgyalások: az EU-tól kell tartanunk

Az IMF-tárgyalássokkal kapcsolatban elmondta, hogy az nehéz, lesz mert teljesen mások a felek kiindulópontjai, továbbá az EU várhatóan sokkal merevebb lesz bizonyos dolgokban, mint az IMF, mert az uniónak jogszabály kötelezettségei vannak.

A szakértő szerint megoldást a pénzügyi szektorral kötött fegyverszünet, a csökkenő bankteher és a végtörlesztés lezárása jelenthet. Véleménye szerint, ha jövőre is fennmarad a végtörlesztés, akkor a helyzet sokkal súlyosabbá fog válni. Vértes András szerint az adórendszerben is átalakításokat kell eszközölni: adórendszer tisztítása, ágazati adók kivezetése, kétkulcsos szja, vagy ingatlanadó bevezetése jelentheti a megoldást.

Vértes András szerint az eredményekből jól látható, hogy az elmúlt időszak gazdaságpolitikája nem hozott eredményt, muszáj rajta változtatni, különben súlyos következménnyel jár majd a folytatás. Véleménye szerint intézményi változásokkal együtt lehet megfordulni a zsákutcában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG