Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bod péter Ákos véleménye szerint a magyar gazdaságpolitikában kevés az innovatív és túl sok az avitt megoldás. Véleménye szerint a végtörlesztés kevés nyereséget hozott, azonban kiprovokált egy leminősítést és visszahozta az IMF-et. Vértes András a gazdaság egyik legnagyobb problémájaként a jogbiztonság hiányát jelölte meg.

Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, volt jegybankelnök, az MKT alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján a válsággal kapcsolatban elmondta, hogy az euró stabil és tartalékvaluta-szerepét nem veszélyezteti a krízis. Az adósságváláság azonban érinti a szuverén adósokat, a bankokat és végeredményben a háztartásokat is. Ellentmondásként értékelte a szakértő, hogy a fundamentumok jók, miközben a szuverén kockázat nagy.

Pánik és túlkorrekció a piacokon

Bod Péter Ákos véleménye szerint a tőkepiacok gyakran pánikszerűen viselkednek, és erőteljesen hajlamosak a félreárazásra is. A 10 éves állampapírhozamokat tekintve felhívta a figyelmet arra, hogy a tőkepiac először eltekint a létező kockázatoktól, majd túlkorrigálás jellemzi. Jelenleg pánik-közeli helyzet jellemzi a pénz tulajdonosokat. A hitelminősítők a kisbefektetőknek nyújtanak elsősorban információkat, a nagybefektetők nem a hitelminősítőktől értesülnek a gazdaságok helyzeteiről. Erre jó példával szolgál Franciaország, amit a befektetők jelentős mértékben másként áraznak, mint ami a hitelminősítők értékeléséből következne.

Jó adósok vagyunk-e?

Bod Péter Ákos véleménye szerint az állam adóbehajtási képességéből és az állam fizetési hajlandóságából lehet következtetni arra, hogy egy adott állam rossz adós-e vagy jó. A magyar szuverén adósságkockázattal kapcsolatban a volt jegybankelnök magyar fundamentumokról szólva elmondta, vegyes a kép: egy részük jó, egy részük pedig kevésbé. A magyar állam fizetési hajlandóságával kapcsolatban azonban kifejtette, hogy egy sor intézkedés ütött rést a hajlandóságon, ezek közé a tényezők közé tartozik például a bankadó, a válságadó és a végtörlesztés.

"Kudarc a magyar út"

A magyar "különút" kudarcának oka véleménye szerint a kevés az innovatív és sok avitt megoldás. A növekedés elrugaszkodása nem sikerült, a végtörlesztés kevés nyereséget hozott, viszont kiprovokált egy leminősítést és visszahozta az IMF-et. A növekedési terv véleménye szerint egy tévút, az újraiparosítás helyett a lazítás irányába kellene elmozdulnia a gazdaságpolitikának.

Vértes: elvesztettük a hitelességünket

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a konferencián elmondta, hogy régóta leszakadóban van a magyar gazdaság, azonban hirtelen olyan helyzetbe kerültünk, amikor egy újabb látványos lecsúszási veszélyek fenyegetnek. Véleménye szerint Magyarország problémájának a lényege a hitelesség elvesztése. A nemzetközi kilengések nem indokolják a magyar adósságkockázat ilyen mértékű zuhanását.

"Hol a jogbiztonság?"

Vértes András szerint nem az a baj, hogy nem szokványos, hanem az, hogy hibás a magyar gazdaságpolitika. A szakértő kiemelte, hogy a költségvetési lazítás ellenére sem gyorsult a gazdaság, a magánnyugdíjak nélkül számolva 6-7 százalékos deficit lehet év végére. Az egyik legnagyobb problémaként értékelte, hogy nincs jogbiztonság és kiszámíthatóság Magyarországon, továbbá kevés az előremutató strukturális reform, és hiányzik a szakmai konzultáció is. Vértes András szerint 2012-ben hatalmas restrikció várható a költségvetésben, amely a recesszió irányába mutat. Jövőre vélhetően -1 % lesz a GDP növekedési üteme, melyet több konjunktúra index is megerősít.

Nagy árat fizetünk az egykulcsos adórendszerért

Vértes szerint a hazai és a külföldi befektetők is elbizonytalanodtak, mindemellett az szja-csökkentést irdatlan áldozatokkal finanszírozzuk. az adócsökkentés eredménye, hogy 2012-re nőni fog az adóterhelés. A gazdaságpolitikai intézkedések hatására a társadalom szegény része jövedelmet, a gazdagabb része vagyont vesztett. Problémaként jelölte meg a szakértő, hogy a  piaci megoldások helyett állami terjeszkedés tapasztalható (nyugdíj, Mol, Rába).

Vértes András szerint a problémák megoldására új cél és eszközrendszer kell, és a jogbiztonság megerősítése szükséges. Külön felhívta a figyelmet a jogbiztonság megerősítésére, mert komolyan kell venni a nemzetközi intézmények jelzéseit, utalva arra, hogy az S&P az intézményi kockázatokkal indokolta a leminősítés lehetőségét, a hitelminősítő kiemelte az alkotmányt és a független intézmények szabadságfokának csorbítását.

IMF-tárgyalások: az EU-tól kell tartanunk

Az IMF-tárgyalássokkal kapcsolatban elmondta, hogy az nehéz, lesz mert teljesen mások a felek kiindulópontjai, továbbá az EU várhatóan sokkal merevebb lesz bizonyos dolgokban, mint az IMF, mert az uniónak jogszabály kötelezettségei vannak.

A szakértő szerint megoldást a pénzügyi szektorral kötött fegyverszünet, a csökkenő bankteher és a végtörlesztés lezárása jelenthet. Véleménye szerint, ha jövőre is fennmarad a végtörlesztés, akkor a helyzet sokkal súlyosabbá fog válni. Vértes András szerint az adórendszerben is átalakításokat kell eszközölni: adórendszer tisztítása, ágazati adók kivezetése, kétkulcsos szja, vagy ingatlanadó bevezetése jelentheti a megoldást.

Vértes András szerint az eredményekből jól látható, hogy az elmúlt időszak gazdaságpolitikája nem hozott eredményt, muszáj rajta változtatni, különben súlyos következménnyel jár majd a folytatás. Véleménye szerint intézményi változásokkal együtt lehet megfordulni a zsákutcában.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány meggondolta magát, mégsem kell kerekíteni a gépjárműadót
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 20:30
Benyújtották az adócsomagot, az újkeletű alapítványok az adózásban is rendkívüli kivételeket fognak élvezni. Indulhat a vagyonkimentés?
Makro / Külgazdaság Trump áll nyerésre a republikánus párt polgárháborújában
Káncz Csaba | 2021. május 11. 18:17
A republikánus párt mély belső megosztottsága egyre inkább akadályozza a párt azon képességét, hogy koherens szakpolitikai stratégiát dolgozzon ki. Márpedig Trump nem hajlandó pártbeli alkukra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Három hónap után láttak újra külföldi vendéget a Balatonnál
Vég Márton | 2021. május 11. 17:01
A minimális belföldi turizmuson kívül német, ukrán és román üzletemberek, vendégmunkások tartották életben a hazai szálláshelyeket, de a visszaesés így is 70 százalékos tavaly márciushoz képest, amikor már regisztálták az első koronavírusos betegeket.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály: folytatódnak az adókönnyítések
MTI | 2021. május 11. 16:33
A pénzügyminiszter több könnyítést is bejelentett. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor sikeresen megosztotta az ellenzéki önkormányzatokat
Vég Márton | 2021. május 11. 16:02
Több ellenzéki város polgármestere is részben vagy teljesen elégedett a kormány által adott önkormányzati kompenzáció mértékével. Ugyanakkor megint Budapest a legnagyobb vesztes.
Makro / Külgazdaság Ahogy megírtuk: az étolaj drágult a legdurvábban a boltokban
Baka F. Zoltán | 2021. május 11. 13:55
Tavaly nyáron volt utoljára ilyen drága a nyugdíjasok élete, mint áprilisban.
Makro / Külgazdaság Elszabadultak az árak – közel egy évtizede nem volt ekkora infláció
Király Béla | 2021. május 11. 10:03
Az optimistának nem nevezhető elemzői várakozásokat is meghaladta a fogyasztói árindex áprilisi emelkedése. A havi inflációs mutató 2012 óta nem volt ilyen magas, a KSH jelentése szerint 5,1 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: közel száz újabb áldozat, de sokan kaptak oltást
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 09:50
Újra felpörgött az oltakozás, viszont alig van tesztelés.
Makro / Külgazdaság Az Egyesült Államokban engedélyezték a 12-15 évesek oltását Pfizer-vakcinával
MTI | 2021. május 11. 07:30
Engedélyezte a 12-15 év közötti gyerekek beoltását a koronavírus elleni, amerikai-német fejlesztésű Pfizer-vakcinával hétfőn az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyelete (FDA).
Makro / Külgazdaság A Balaton élővilága is miniszteri biztost kapott
Privátbankár.hu | 2021. május 11. 06:41
Sok dolga lesz az új balatoni miniszteri biztosnak.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.