BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. április 10. 17:10

London rövid, Brüsszel hosszú, feltételekhez kötött halasztást szeretne Brexit-ügyben. Az alapkonfliktus továbbra is fennáll: a brit parlament nem fogadja el azt a kilépési megállapodást, amin az EU nem hajlandó változtatni. Megállapodás nélküli kilépést viszont egyikőjük sem akar. Ma Theresa May újabb halasztásért esedezik Brüsszelben – a kérdés csak az, hogy ennek így van-e még értelme.

Emmanuel Macron és Theresa May tegnapi találkozója. EPA/IAN LANGSDON

Rendkívüli csúcson tárgyalják ma az uniós állam- és kormányfők  a brit kormány Brexit-halasztási kérelmét.

May rövid halasztást akar...

A találkozó magyar idő szerint este hat órakor kezdődik Brüsszelben. Ezen Theresa May hivatalosan is azt kéri majd a jelenlévőktől, hogy tolják ki az EU-ból történő brit kilépés dátumát június 30-ra azzal a kitétellel, hogy a távozásra korábban is sor kerülhet, ha a brit parlament mégis elfogadja a Brüsszellel kötött kilépési megállapodást. Ennél hosszabb halasztás esetén pedig London biztosítani kívánja, hogy EU-tagságuk a kijelölt végdátum előtt is megszűnhessen.

A találkozót követően az uniós tagállamok vezetői közös vacsorán vitatják meg May kérelmét – ezen a brit kormányfő már nem vesz részt –, és döntenek a válaszról. Végezetül Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke számol majd be a nyilvánosságnak az eredményről.

Theresa May tegnap Angela Merkel német kancellárral Berlinben, Emmanuel Macron francia elnökkel pedig Párizsban folytatott előzetes megbeszélést.

... Brüsszel meg nem

Konferencia A témáról többet is megtudhat az év KKV-rendezvényén, az SME 2019 konferencián április 17-én. Részletes program és jelentkezés itt: SME2019.hu.

Az EU – a britekkel ellentétben – hosszabb halasztásban gondolkodik: Donald Tusk egy évig tolná ki a határidőt. Szerinte ugyanis csekély az esélye annak, hogy a brit alsóház június 30-ig elfogadja az eddig háromszor elutasított kilépési megállapodást. Tehát a rövid halasztás engedélyezése azzal a kockázattal járna, hogy újabb halasztásokra és újabb rendkívüli EU-csúcstalálkozókra lenne szükség.

Ugyanakkor az egyéves határidő rugalmas lenne: amint a brit parlament megszavazza a megállapodást, a szigetország tagsága automatikusan megszűnik.

Tusk szerint a hosszú halasztás kiszámíthatóságot jelentene, és teret adna Londonnak a Brexit-stratégia újragondolására. A tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében kiemelte azt is, hogy a brit kormány bármikor visszavonhatja döntését a kilépésről.

Gordiuszi csomó

Utóbbiról persze (egyelőre) szó sincs – May már többször is világossá tette, hogy tiszteletben tartja a 2016-os népszavazás eredményét, amelyen a britek szűk többséggel a távozás mellett döntöttek, és kilépteti országát az EU-ból. Az ugyanakkor továbbra sem világos, hogy miként fogja ezt elérni.

A megállapodás nélküli kilépést Brüsszel és London is el akarja kerülni. Az EU-val kötött megállapodást ugyanakkor a brit parlament nem hajlandó elfogadni, az EU viszont nem hajlandó rajta változtatni. Ezt a patthelyzetet jelen állás szerint csak úgy lehet feloldani, ha valamelyik fél enged – ellenkező esetben jön a megállapodás nélküli kilépés.

Ha az EU ma esetleg elutasítaná a britek halasztási kérelmét, akkor az EU-tagságuk április 12-én megállapodás nélkül szűnne meg, ennek azonban kicsi a valószínűsége. Ugyanakkor Brüsszel szerint erre is fel vannak készülve.

Az Egyesült Királyság eredetileg március 29-én távozott volna az EU-ból. A kilépést azonban elhalasztották, mert már akkor sem tudták megoldani az említett patthelyzetet.

Jegyzetünk a témában: Szálljunk le a döglött lóról, és hagyjuk menni a briteket.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Tegnap sem maradtak kormányzati pofon nélkül a polgármesterek
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 20:32
Nincs megállás a hatáskörök nyírásában.
Makro / Külgazdaság A Fitch a 2009-es recessziónál is mélyebb visszaesést jósol idénre
MTI | 2020. május 27. 20:29
Az eddig vártnál súlyosabb, a 2009-es pénzügyi válságot kísérő visszaesésnél sokkal mélyebb idei világgazdasági recesszióra kell készülni áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett átfogó előrejelzésében.
Makro / Külgazdaság Itt vannak a számok: ennyit költött az ország a koronavírus elleni védekezésre
Király Béla | 2020. május 27. 17:11
A 2020-as költségvetés módosítása a koronavírus-járvány miatt vált szükségessé, a most benyújtott törvénytervezetből kiderül, hogy mekkora összeget fordított Magyarország védekezésre.
Makro / Külgazdaság Jól vizsgáztak a magyar munkáltatók a koronavírus-járvány alatt
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 16:56
Ugyanakkor a belső kommunikációban még van mit fejlődniük - derül ki egy felmérésből.
Makro / Külgazdaság Minden várakozást felülmúl az európai helyreállítási alap
Király Béla | 2020. május 27. 15:39
Míg korábban 500 milliárd euró értékű helyreállítási alapról szóltak a hírek, addig szerdán már azt közölték az illetékesek, hogy 750 milliárd eurót szánnak erre a célra. Ha ez megvalósul, akkor az olasz és a spanyol gazdaságot is rendbe tehetik ebből a pénzből.
Makro / Külgazdaság Ki nyerte a költségvetési számháborút?
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 13:27
Végül Varga Mihály előrejelzését fogadta el a kormány. Jegyzet.
Makro / Külgazdaság Pénteken nyithatnak az éttermek belső részei Budapesten
MTI | 2020. május 27. 11:57
Péntektől újra kinyithatnak a budapesti éttermek koronavírus-járvány miatt bezárt belső helységei - közölte a PestiSrácok.hu szerdán a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság A Nyugat új korszakot nyit Kínával – a Fehér Ház nem viccel
Káncz Csaba | 2020. május 27. 10:11
A Fehér Ház a legkeményebb fenyegetésekkel kényszeríti közeli szövetségeseit, hogy azok radikálisan fogják vissza kapcsolataikat Kínával. Az Egyesült Királyság esetében amerikai kémrepülőgépek, hírszerző tisztek és további amerikai eszközök kivonása is napirendre került a színfalak mögött. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Közölték, hányan maradtak állás nélkül áprilisban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:01
A munkanélküliek száma 187 ezer fő volt áprilisban, derül ki a friss adatokból. 
Makro / Külgazdaság Aki jövőre megy nyugdíjba, annak nem jár 13. havi nyugdíj
Baka F. Zoltán | 2020. május 27. 08:21
A parlamenthez benyújtott törvényjavaslat értelmében.
hírlevél