TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kormánytagok és újságírók is kénytelenek karanténba vonulni és/vagy teszteltetni magukat a dél-amerikai államban, miután a hét elején kiderült: a brazil elnök benyelte a koronavírust. Brazíliát telibe kapta a járvány, a halálos áldozatok száma a 70 ezerhez közelít. Bolsonaro azonban politikailag még profitálhat is fertőzöttségéből.

„Kis influenza”, „hisztéria” – ezekkel a szavakkal illette Brazília alig másfél éve hivatalban lévő elnöke, Jair Bolsonaro a koronavírust és a rá adott heves reakciókat a járvány kitörésének kezdetén.

Jair Bolsonaro védőmaszkban elnöki rezidenciájánál Brazíliavárosban 2020. május 26-án. EPA/JOEDSON ALVES Jair Bolsonaro védőmaszkban elnöki rezidenciájánál Brazíliavárosban 2020. május 26-án. EPA/JOEDSON ALVES

A brazil elnök sokáig bagatellizálta a vírust, gúnyolódott a közösségi távolságtartáson, eljárt rendezvényekre, politikai gyűléseket tartott, védőmaszkot pedig nem mindig viselt.

Március végén egy televíziós beszédben még azt is megjegyezte, hogy atléta múltjának köszönhetően akkor sincs mitől félnie, ha elkapná a fertőzést.

A legrosszabb esetben kicsit megfázok

- mondta az egykori katonatiszt. Egyúttal kezdeményezte, hogy a tagállamok nyissák meg az iskolákat, az emberek pedig menjenek ismét dolgozni. (A 27 brazil tagállam különböző mértékű korlátozó intézkedéseket vezetett be –a szerk.)

Fordult a kocka

Azóta nagyot fordult a világ a trópusi Trumpnak is titulált, meglehetősen vitatott megítélésű elnökkel: Brazíliában eddig 1,7 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma pedig mintegy 68 ezer.

A fertőzöttek számát tekintve ennél rosszabb mutatókat csak egyetlen ország produkál a világon: a nagy példakép Amerikai Egyesült Államok.

Ráadásul a fertőzöttek és az elhunytak valós száma a relatív kevés teszt (és a be nem azonosított halálesetek miatt) ennél jóval magasabb lehet.

A dél-amerikai állam a lakosságszámhoz viszonyított halálozási arányt tekintve is a globális top 10 közelében van – egymillió lakosra 320 haláleset jut, ez jelenleg a 12. legmagasabb érték –, azaz nehéz lenne azt állítani, hogy a Bolsonaro-csapat válságkezelése sikeres. Aligha véletlen, hogy az elnök az elmúlt hónapokban két egészségügyi minisztert (mindketten orvosok) is "elfogyasztott"  – az egyiket kirúgta, a másik magától távozott.

Az pedig a sors furcsa fintora, hogy a napokban valósággá vált, amit márciusban még csak híreszteltek: Bolsonaro benyelte a vírust.

Pozitív lett a teszt

- ismerte el kedden újságíróknak a politikus, aki maszkban állt a nyilvánosság elé.

Nincs ok a félelemre. Ilyen az élet, minden megy tovább. Köszönöm Istennek az életemet és a szerepet, amely révén dönthetek ennek a nagy nemzetnek, Brazíliának a jövőjéről

- fűzte hozzá.

Kényszerű karantén  

Az elnök ráadásul másokat is megfertőzhetett. Bejelentése végén ugyanis levette a maszkot – így akarta bizonyítani, hogy amúgy jól van –, a riporterek egy része pedig nem tartotta meg az ajánlott, egy-két méteres távolságot.

A Reuters értesülései szerint több helyi adó karanténba küldte az eseményen részt vett riportereit – egy részük addig nem mehet dolgozni, amíg nem mutat be negatív teszteredményt –, egy újságíró-szervezet pedig arra szólította fel tagjait, hogy egy ideig ne találkozzanak az elnökkel.

Az egészségügyi szervek egyúttal tesztelni kezdték azokat a kormánytagokat, akik a korábbi napokban érintkeztek Bolsonaróval.

Számos miniszter – köztük Ernesto Araújo külügyminiszter – már közölte, hogy negatív lett a tesztje.

A 65 éves kormányfő egyébként kerülni fogja a nyilvános fellépéseket, a hétre tervezett utazásait pedig lemondta. Egy időre rezidenciáján marad, és onnan látja el elnöki feladatait.

Elemzők szerint ugyanakkor politikai szempontból még profitálhat is abból, hogy koronavírus-fertőzött lett.

Ha könnyen meggyógyul, akkor majd mondogathatja, hogy „na látjátok”; ha pedig megszenvedi a vírust, akkor számíthat a brazilok elnök iránt érzett szolidaritására.

Jair Bolsonaro egyébként a második vezető a világon Boris Johnson után, aki elkapta a ragályt.

A brit miniszterelnököt szó szerint ledöntötte a lábáról a vírus, néhány napig az intenzív osztályon ápolták; végül azonban ő győzött.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mediterrán bodorrózsa: a koronavírus új magyar felfedezettje
Kormos Olga | 2020. október 29. 15:03
A CMC Déli Klinika kutatói a világon elsőként igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is. 
Makro / Külgazdaság "Aki azt gondolja, hogy centralizáltan képes mindent megoldani, az öngólt fog rúgni" - interjú Budapest főpolgármester-helyettesével
Csabai Károly | 2020. október 29. 13:17
Az államot mintegy háromszor kisebb veszteség érte, miközben Budapest nem hagyhatja elszaladni a hiányt, szemben a központi költségvetéssel, amelynek deficitje a tervezetthez képest jóval nagyobb lesz – mondta az Mfor.hu-nak és a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Kiss Ambrus, Budapest általános főpolgármester-helyettese. Annak kapcsán, hogy a kormány szeret arra hivatkozni, az államot ütötte meg a legjobban a válság.
Makro / Külgazdaság Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselési szabályok - Végzős orvostanhallgatókat is bevetnek
Vég Márton | 2020. október 29. 12:15
Hétfőtől a maszkviselést kiterjesztik a vendéglátó- és a szórakozóhelyekre is. Az éttermekben csak az étel és az ital elfogyasztása idején vehetik csak le a vendégek a maszkjukat.
Makro / Külgazdaság Újra nőtt a munkanélküliség szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 09:52
Legutóbb júniusban volt emelkedés ezen a fronton. A férfiak foglalkoztatottsága mindeközben éves összevetésben nem csökkent, míg a nőké igen a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: elhunyt újabb 56 beteg
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 08:55
2194 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 68 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság 24.hu: Sikertelenül próbálnak behozni Európából Magyarországra influenza elleni oltást
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:28
Folyamatosan próbálnak a 24.hu által megkérdezett gyógyszer-nagykereskedők influenza elleni vakcinát behozni Magyarországra, de eddig sikertelenül – derült ki válaszaikból.
Makro / Külgazdaság Népszava: Nem bírják a tempót a mentők, több ezer helyszínre nem értek oda mintát venni
Privátbankár.hu | 2020. október 29. 07:04
A mentőszolgálat szóvivője lényegében elismerte, hogy kapacitásgondjaik vannak. Úgy tudjuk, hétfőn több mint nyolcezer, szerdán pedig újabb 4-5 ezer közötti helyszínre nem értek oda mintát venni - írta a Népszava. 
Makro / Külgazdaság Erdogan és Macron dühös párviadala – mik az indítékok?
Káncz Csaba | 2020. október 28. 15:52
A két NATO-tagállam közötti – egyelőre – verbális pofozkodás riasztó képet ad a védelmi szövetség állapotáról és benne az USA vezető szerepéről. Az elmérgesedő francia-török vita nagyszerű elterelő műveletként szolgál mindkét elnök számára. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Reprezentatív felmérés: az orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány vonja be a törvénymódosításba
Kormos Olga | 2020. október 28. 13:51
Közel 8000 orvos közreműködésével elkészült az a hiánytpótló felmérés, amely az új egészségügyi szolgálati jogviszony törvény kapcsán még a hálapénz nagyságát és a havi jövedelmeket is górcső alá vette.
Makro / Külgazdaság Már az Országos Vérellátó Szolgálat is tesztel
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 12:47
A tájékoztató leglényegesebb információja az volt, hogy az eredeti 1,3 millió vakcina mellé újabb nagy mennyiséget rendelt a kormány a hazai vakcinagyártól.
Friss
hírlevél