BUX
35 427.82
+0.92%
+324.00
OTP
10 340.00
+1.37%
+140.00
MOL
1 793.00
-0.06%
-1.00
RICHTER
7 055.00
+1.22%
+85.00
MTELEKOM
377.00
+1.75%
+6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 9. 14:24

Kormánytagok és újságírók is kénytelenek karanténba vonulni és/vagy teszteltetni magukat a dél-amerikai államban, miután a hét elején kiderült: a brazil elnök benyelte a koronavírust. Brazíliát telibe kapta a járvány, a halálos áldozatok száma a 70 ezerhez közelít. Bolsonaro azonban politikailag még profitálhat is fertőzöttségéből.

„Kis influenza”, „hisztéria” – ezekkel a szavakkal illette Brazília alig másfél éve hivatalban lévő elnöke, Jair Bolsonaro a koronavírust és a rá adott heves reakciókat a járvány kitörésének kezdetén.

Jair Bolsonaro védőmaszkban elnöki rezidenciájánál Brazíliavárosban 2020. május 26-án. EPA/JOEDSON ALVES Jair Bolsonaro védőmaszkban elnöki rezidenciájánál Brazíliavárosban 2020. május 26-án. EPA/JOEDSON ALVES

A brazil elnök sokáig bagatellizálta a vírust, gúnyolódott a közösségi távolságtartáson, eljárt rendezvényekre, politikai gyűléseket tartott, védőmaszkot pedig nem mindig viselt.

Március végén egy televíziós beszédben még azt is megjegyezte, hogy atléta múltjának köszönhetően akkor sincs mitől félnie, ha elkapná a fertőzést.

A legrosszabb esetben kicsit megfázok

- mondta az egykori katonatiszt. Egyúttal kezdeményezte, hogy a tagállamok nyissák meg az iskolákat, az emberek pedig menjenek ismét dolgozni. (A 27 brazil tagállam különböző mértékű korlátozó intézkedéseket vezetett be –a szerk.)

Fordult a kocka

Azóta nagyot fordult a világ a trópusi Trumpnak is titulált, meglehetősen vitatott megítélésű elnökkel: Brazíliában eddig 1,7 millió fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma pedig mintegy 68 ezer.

A fertőzöttek számát tekintve ennél rosszabb mutatókat csak egyetlen ország produkál a világon: a nagy példakép Amerikai Egyesült Államok.

Ráadásul a fertőzöttek és az elhunytak valós száma a relatív kevés teszt (és a be nem azonosított halálesetek miatt) ennél jóval magasabb lehet.

A dél-amerikai állam a lakosságszámhoz viszonyított halálozási arányt tekintve is a globális top 10 közelében van – egymillió lakosra 320 haláleset jut, ez jelenleg a 12. legmagasabb érték –, azaz nehéz lenne azt állítani, hogy a Bolsonaro-csapat válságkezelése sikeres. Aligha véletlen, hogy az elnök az elmúlt hónapokban két egészségügyi minisztert (mindketten orvosok) is "elfogyasztott"  – az egyiket kirúgta, a másik magától távozott.

Az pedig a sors furcsa fintora, hogy a napokban valósággá vált, amit márciusban még csak híreszteltek: Bolsonaro benyelte a vírust.

Pozitív lett a teszt

- ismerte el kedden újságíróknak a politikus, aki maszkban állt a nyilvánosság elé.

Nincs ok a félelemre. Ilyen az élet, minden megy tovább. Köszönöm Istennek az életemet és a szerepet, amely révén dönthetek ennek a nagy nemzetnek, Brazíliának a jövőjéről

- fűzte hozzá.

Kényszerű karantén  

Az elnök ráadásul másokat is megfertőzhetett. Bejelentése végén ugyanis levette a maszkot – így akarta bizonyítani, hogy amúgy jól van –, a riporterek egy része pedig nem tartotta meg az ajánlott, egy-két méteres távolságot.

A Reuters értesülései szerint több helyi adó karanténba küldte az eseményen részt vett riportereit – egy részük addig nem mehet dolgozni, amíg nem mutat be negatív teszteredményt –, egy újságíró-szervezet pedig arra szólította fel tagjait, hogy egy ideig ne találkozzanak az elnökkel.

Az egészségügyi szervek egyúttal tesztelni kezdték azokat a kormánytagokat, akik a korábbi napokban érintkeztek Bolsonaróval.

Számos miniszter – köztük Ernesto Araújo külügyminiszter – már közölte, hogy negatív lett a tesztje.

A 65 éves kormányfő egyébként kerülni fogja a nyilvános fellépéseket, a hétre tervezett utazásait pedig lemondta. Egy időre rezidenciáján marad, és onnan látja el elnöki feladatait.

Elemzők szerint ugyanakkor politikai szempontból még profitálhat is abból, hogy koronavírus-fertőzött lett.

Ha könnyen meggyógyul, akkor majd mondogathatja, hogy „na látjátok”; ha pedig megszenvedi a vírust, akkor számíthat a brazilok elnök iránt érzett szolidaritására.

Jair Bolsonaro egyébként a második vezető a világon Boris Johnson után, aki elkapta a ragályt.

A brit miniszterelnököt szó szerint ledöntötte a lábáról a vírus, néhány napig az intenzív osztályon ápolták; végül azonban ő győzött.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság A nap képe: felkavaró fotóval emlékeztek Hirosima és Nagaszaki áldozataira
Wéber Balázs | 2020. augusztus 6. 16:51
Hirosimára 75 évvel ezelőtt dobott le atombombát az amerikai légierő.
Makro / Külgazdaság Erdogan újabb frontot nyit – Szijjártó darázsfészekben
Káncz Csaba | 2020. augusztus 6. 14:35
Ankara állandó katonai bázist hozna létre Azerbajdzsánban. Az azeri elnök a Baku és Jereván közötti katonai feszültséget belpolitikai leszámolásra használja ki. Szijjártó álláspontját csak az azeri sajtóból tudtuk meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Békejobbot nyújtott a régi-új lengyel elnök
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 6. 14:17
Andrzej Duda áthidalná a politikai megosztottságot, és együttműködne más irányultságú csoportokkal.
Makro / Külgazdaság Júniusban már erősödött az ipar, de tavalyhoz képest még mindig gyengélkedik
MTI | 2020. augusztus 6. 10:01
Derül ki a KSH statisztikájából.
Makro / Külgazdaság Vírus: több hónapos rekordok dőlnek meg Nyugat-és Dél-Európában
Wéber Balázs | 2020. augusztus 6. 09:33
Franciaországban és Spanyolországban több hónapos, Görögországban több hetes fertőzöttségi rekordokat jegyeztek fel, Romániában szintén jelentős növekedést mértek. 
Makro / Külgazdaság Brüsszel behódolt a pálinkaszabadság előtt
MTI | 2020. augusztus 6. 08:59
Irányelv lett a hungarikumból.
Makro / Külgazdaság Az üldözött keresztények megsegítésére létrehozott kasszából támogatjuk Bejrútot
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 07:55
Egymillió eurót ad a kormány a bajba jutott libanoniaknak.
Makro / Külgazdaság Nem lesz könnyű hazajönni a besárgult Spanyolországból
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 6. 06:33
Rosszabb esetben karantén és tesztek várnak a nyaralásból érkezőkre.
Makro / Külgazdaság Kiszámolták: annyit ér most a nyugdíj, mint 2010-ben
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 5. 20:01
Az átlagfizetésből élők életszínvonala sokat javult az elmúlt 10 évben, ellenben a minimálbér vásárlóereje vajmi keveset változott, az inflációhoz kötött nyugdíjemelés pedig láthatóan csődöt mondott.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: a lengyel gyerekek már visszatérhetnek az iskolákba
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 5. 16:43
És maszkot sem kell hordaniuk.  
hírlevél