BUX
35 932.39
+0.52%
+185.00
OTP
10 920.00
-0.18%
-20.00
MOL
1 866.00
+2.41%
+44.00
RICHTER
6 695.00
+0.60%
+40.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2016. november 14. 14:23

A bolgár és moldovai választási eredmények erősíthetik Oroszország befolyását.

Rumen Radev (Fotó: Wikipedia Commons)
Bejelentette lemondását vasárnap Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután szinte bizonyossá vált, hogy az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev győzött az elnökválasztás második fordulójában. Ezzel most jó esély van rá, hogy az ország hamarosan visszatér Oroszország vonzáskörébe. – elemezte a Politico a bolgár választások eredményét.

A szavazás végső eredményei alapján az Oroszországgal szimpatizáló Radev csaknem 60 százalékát szerezte meg a szavazatoknak, míg a GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) színeiben politizáló Tsetska Tsacheva épphogy elérte a 35 százalékot.

Az eredmény most olyan politikai válságba sodorhatja az elszegényedett balkáni országot, amelyet a NATO és az Európai Unió is figyelemmel kísér. A 7 millió állampolgárt számláló ország érzékeny helyzetben van a tagállamok között, mivel szokatlanul erős orosz befolyásnak van kitéve a kereskedelmi kapcsolatok, a katonai, a pénzügyi és az energetikai ágazatok összefonódása miatt.

Hogyan tovább?

A következő legvalószínűbb lépés, hogy a jelenlegi miniszter Rosen Plevneliev kabinetfőnököket  nevez ki majd az ügyvivő kormánynak – még a jövő évi parlamenti választások előtt. Ez idő alatt pedig a Szocialistáknak együtt kell dolgozni a jobboldali és a mérsékelt pártokkal, hogy befolyásuk legyen a parlamentre.

Bulgária győzött. Az emberek túlléptek a fásultságon, a félelmen és ez most a legfontosabb – nyilatkozta Radev, győzelme után. Radev politikájában minden jel arra utal, hogy javítani kívánja a Kremllel csorbult kapcsolatát, mondván: Bulgáriának sohasem szabadna Oroszországot ellenségként kezelni és mielőtt véget kell vetni az Uniós szankcióknak. Az újonnan megválasztott miniszter erősen fogalmazott az migrációval kapcsolatban is, megígérve, hogy Bulgária nem válik „migráns gettóvá”.

A NATO egyenlőre aggódik a nyíltan oroszbarát politikai szereplőtől  és kifejezte, hogy a Bulgáriával való együttműködés nehézségekbe ütközhet. Radev nem vesztegette az időt és már megválasztása után megismételte felhívását az Uniós szankciókat illetően, továbbá optimizmusát fejtette ki a hamarosan elnöki székbe kerülő Donald Trump és Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban is, mivel a miniszter szerint a két hatalom még jövedelmezőbb geopolitikai helyzetbe hozhatja a térséget.

Moldova is kelet felé hajlik

A várakozások szerint a Moldovai Köztársaságban is megerősödik az orosz befolyás, miután a Szocialista párt (PSRM) elnöke, Igor Dodon nyerte az elnökválasztás második fordulóját vasárnap. – adta közzé az euronews.com.

Igor Dodon (Fotó: Wikipedia Commons)

Dodon majdnem 55 százalékát nyerte el a szavazatoknak, felülkerekedve az EU-val szimpatizáló Maia Sandun. Dodon az ellentáborhoz is szólt és azt kérte, mindenki őrizze meg nyugalmát, függetlenül az eredménytől. Semmi szükség megmozdulásokra, provokációra, nem kell, hogy felbolyduljon a társadalom.

„Pontosan értem a felelősséget, amivel mától tartozom. Tudom, hogy nem lesz könnyű, de ígérem, hogy elnöke leszek mindenkinek, aki támogatja az Európai Uniót és azoknak is, akik közel szeretnének maradni Oroszországhoz” – nyilatkozta támogatóinak a választások után.

Dodon kihívója, a nyugatbarát Maia Sandu szervezési gondokról beszélt. A külföldön tartózkodó állampolgárokat órákon át váratták a nagykövetségek előtt, mivel több külföldi szavazóhelyiségben – Londonban, Bolognában, Bukaresten és Párizsban is idő előtt elfogytak a szavazócédulák. Sandu szerint ezzel a moldovai hatóságok megsértették az állampolgárok egyik lényeges alkotmányos jogát, a választójogot.

Az elnöknek nagyrészt ceremoniális hatalma van – jelezte lelkesen Pavel Filip, a demokraták elnöke. „Alkotmányunk úgy határozza meg a döntéshozatali rendszert, hogy a kormány számára kulcsfontosságú a parlamenti többség megszerzése.”

Mit szól a sajtó?

A román lapok az orosz befolyás megerősödéseként értékelték a hétvége eseményeit. A jobboldali hotnews.ro hírportál egyik vezércikke szerint az amerikai rakétapajzsot befogadó Románia immár valamennyi szomszédjánál a „Kremlnek kedvező vagy alárendelt” vezetők kerültek hatalomra.

Románia így csak Lengyelországban találhat olyan szövetségre a térségben, amelyik ellenáll az orosz befolyásnak. Bukarest számára ezért kiemelten fontos az Egyesült Államok támogatása, de ez is kétségessé vált Donald Trump választási győzelme után – értékelte a Hotnews cikkírója.

A liberális hátterű Adevarul román napilap cikkírója szerint Románia „ismét határossá vált Oroszországgal”, ami szerinte jogos aggodalomra ad okot az ország nemzetbiztonságát illetően – utalva a moldovai elnökválasztás eredményeire.

"Ha hozzátesszük, hogy a szomszédos Magyarországon a nacionalista és elszigetelődő Orbán Viktor nem igazán hajlandó már teljesíteni Strasbourg és Brüsszel utasításait, az EU és a NATO pedig el is tűri túlkapásait, hogy Szerbia és Szlovákia is vörös, és Lengyelország sem túl bíztató színű, hogy az EU is gyengélkedik, és nem tudni, mennyire tarja majd fontosnak a NATO-t a megválasztott amerikai elnök, nos, akkor azt kell mondanunk, amit Jurij Andropov volt KGB-főnök mondott, amikor megtudta, hogy lengyel pápát választottak: van egy problémánk" - fogalmazott a cikkíró.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Makro / Külgazdaság A franciáknál nem lesz újra országos karantén, a koronavírus második hullámában sem
MTI | 2020. július 8. 14:42
Erről az új francia miniszterelnök beszélt. Jean Castex szerint ehelyett célzott intézkedéseket vezetnének be, melyekkel megóvhatnák a gazdaságot.
Makro / Külgazdaság Hatalmas lyuk tátong a költségvetésben - rekordhiány június végén
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 11:58
Az elmúlt hónapokban kétszer is megemelték az idei költségvetés hiánycélját a koronavírus-járvány miatt. Az első félévben ezt a szintet is meghaladta a kumulált deficit.
Makro / Külgazdaság A török drónok rommá verték Putyin légvédelmét
Káncz Csaba | 2020. július 8. 10:28
Erdogan drónjai Szíriában és Líbiában megváltoztatták a háború menetét, miközben a német védelmi minisztérium fegyveres drónok beszerzése mellett tör lándzsát. A RAND szerint viszont az autonóm fegyverrendszerek lecsökkentik a stratégiai stabilitást, mindezt egy olyan időszakban, amikor kimondottan feszültté vált a nagyhatalmak közötti viszony. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Friss
hírlevél