TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bolgár és moldovai választási eredmények erősíthetik Oroszország befolyását.
Rumen Radev (Fotó: Wikipedia Commons)
Bejelentette lemondását vasárnap Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, miután szinte bizonyossá vált, hogy az ellenzéki szocialisták támogatását élvező, oroszbarát Rumen Radev győzött az elnökválasztás második fordulójában. Ezzel most jó esély van rá, hogy az ország hamarosan visszatér Oroszország vonzáskörébe. – elemezte a Politico a bolgár választások eredményét.

A szavazás végső eredményei alapján az Oroszországgal szimpatizáló Radev csaknem 60 százalékát szerezte meg a szavazatoknak, míg a GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) színeiben politizáló Tsetska Tsacheva épphogy elérte a 35 százalékot.

Az eredmény most olyan politikai válságba sodorhatja az elszegényedett balkáni országot, amelyet a NATO és az Európai Unió is figyelemmel kísér. A 7 millió állampolgárt számláló ország érzékeny helyzetben van a tagállamok között, mivel szokatlanul erős orosz befolyásnak van kitéve a kereskedelmi kapcsolatok, a katonai, a pénzügyi és az energetikai ágazatok összefonódása miatt.

Hogyan tovább?

A következő legvalószínűbb lépés, hogy a jelenlegi miniszter Rosen Plevneliev kabinetfőnököket  nevez ki majd az ügyvivő kormánynak – még a jövő évi parlamenti választások előtt. Ez idő alatt pedig a Szocialistáknak együtt kell dolgozni a jobboldali és a mérsékelt pártokkal, hogy befolyásuk legyen a parlamentre.

Bulgária győzött. Az emberek túlléptek a fásultságon, a félelmen és ez most a legfontosabb – nyilatkozta Radev, győzelme után. Radev politikájában minden jel arra utal, hogy javítani kívánja a Kremllel csorbult kapcsolatát, mondván: Bulgáriának sohasem szabadna Oroszországot ellenségként kezelni és mielőtt véget kell vetni az Uniós szankcióknak. Az újonnan megválasztott miniszter erősen fogalmazott az migrációval kapcsolatban is, megígérve, hogy Bulgária nem válik „migráns gettóvá”.

A NATO egyenlőre aggódik a nyíltan oroszbarát politikai szereplőtől  és kifejezte, hogy a Bulgáriával való együttműködés nehézségekbe ütközhet. Radev nem vesztegette az időt és már megválasztása után megismételte felhívását az Uniós szankciókat illetően, továbbá optimizmusát fejtette ki a hamarosan elnöki székbe kerülő Donald Trump és Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban is, mivel a miniszter szerint a két hatalom még jövedelmezőbb geopolitikai helyzetbe hozhatja a térséget.

Moldova is kelet felé hajlik

A várakozások szerint a Moldovai Köztársaságban is megerősödik az orosz befolyás, miután a Szocialista párt (PSRM) elnöke, Igor Dodon nyerte az elnökválasztás második fordulóját vasárnap. – adta közzé az euronews.com.

Igor Dodon (Fotó: Wikipedia Commons)

Dodon majdnem 55 százalékát nyerte el a szavazatoknak, felülkerekedve az EU-val szimpatizáló Maia Sandun. Dodon az ellentáborhoz is szólt és azt kérte, mindenki őrizze meg nyugalmát, függetlenül az eredménytől. Semmi szükség megmozdulásokra, provokációra, nem kell, hogy felbolyduljon a társadalom.

„Pontosan értem a felelősséget, amivel mától tartozom. Tudom, hogy nem lesz könnyű, de ígérem, hogy elnöke leszek mindenkinek, aki támogatja az Európai Uniót és azoknak is, akik közel szeretnének maradni Oroszországhoz” – nyilatkozta támogatóinak a választások után.

Dodon kihívója, a nyugatbarát Maia Sandu szervezési gondokról beszélt. A külföldön tartózkodó állampolgárokat órákon át váratták a nagykövetségek előtt, mivel több külföldi szavazóhelyiségben – Londonban, Bolognában, Bukaresten és Párizsban is idő előtt elfogytak a szavazócédulák. Sandu szerint ezzel a moldovai hatóságok megsértették az állampolgárok egyik lényeges alkotmányos jogát, a választójogot.

Az elnöknek nagyrészt ceremoniális hatalma van – jelezte lelkesen Pavel Filip, a demokraták elnöke. „Alkotmányunk úgy határozza meg a döntéshozatali rendszert, hogy a kormány számára kulcsfontosságú a parlamenti többség megszerzése.”

Mit szól a sajtó?

A román lapok az orosz befolyás megerősödéseként értékelték a hétvége eseményeit. A jobboldali hotnews.ro hírportál egyik vezércikke szerint az amerikai rakétapajzsot befogadó Románia immár valamennyi szomszédjánál a „Kremlnek kedvező vagy alárendelt” vezetők kerültek hatalomra.

Románia így csak Lengyelországban találhat olyan szövetségre a térségben, amelyik ellenáll az orosz befolyásnak. Bukarest számára ezért kiemelten fontos az Egyesült Államok támogatása, de ez is kétségessé vált Donald Trump választási győzelme után – értékelte a Hotnews cikkírója.

A liberális hátterű Adevarul román napilap cikkírója szerint Románia „ismét határossá vált Oroszországgal”, ami szerinte jogos aggodalomra ad okot az ország nemzetbiztonságát illetően – utalva a moldovai elnökválasztás eredményeire.

"Ha hozzátesszük, hogy a szomszédos Magyarországon a nacionalista és elszigetelődő Orbán Viktor nem igazán hajlandó már teljesíteni Strasbourg és Brüsszel utasításait, az EU és a NATO pedig el is tűri túlkapásait, hogy Szerbia és Szlovákia is vörös, és Lengyelország sem túl bíztató színű, hogy az EU is gyengélkedik, és nem tudni, mennyire tarja majd fontosnak a NATO-t a megválasztott amerikai elnök, nos, akkor azt kell mondanunk, amit Jurij Andropov volt KGB-főnök mondott, amikor megtudta, hogy lengyel pápát választottak: van egy problémánk" - fogalmazott a cikkíró.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél